2012.12.29 – Higany a lakásban?

Bizonyára tudtátok a hagyományos lázmérőről, hogy mennyire veszélyes.

Ha eltörik, szétfolyik belőle az erősen mérgező higany. Ilyenkor gyorsan el kell hagyni a helységet, alaposan kiszellőztetni, a higanygolyócskákat gumikesztyűben kell összeterelni (előtte ajánlatos kénport szórni rá). Mindvégig vigyázni kell, nehogy belélegezzük a képződő mérges gázt. A darabokat lezárt zacskóban kell tárolni, és veszélyes-hulladék lerakóban elhelyezni. Ugye, milyen jó, hogy a gondoskodó állam a lakosság érdekeit szem előtt tartva 2009-ben betiltotta a higanyos hőmérőt? Azóta sokkal nagyobb biztonságban érzem magam!

A higanyveszélytől való megmenekülés tudatában nyugodtan használtuk a betiltott wolframszálas izzók helyett a kompakt fénycsöveket. Egészen addig, míg meg nem pillantottuk a dobozán a „Hg” feliratot. Csak nem higany van benne? Az nem lehet, hiszen az EU és az állam szeme előtt csakis a mi biztonságunk lebeg! Pedig tényleg higanyt tartalmaz. A cső eltörésekor pontosan ugyanúgy kell eljárni, mint a törött lázmérő esetében.

Mi értelme volt betiltani a higanyos lázmérőket, ha most higanyos világítótestek használatára kényszerítenek minket? Nem tudom, ki hogy van vele, de nekünk a digitális mérővel még soha nem sikerült kétszer egymás után ugyanazt az értéket mérnünk, szerintünk megbízhatatlan.

(Elárulok egy titkot. Nekünk jól elrejtve van egy higanyos lázmérőnk, és mindig azt használjuk, ha kíváncsiak vagyunk valamelyikünk tényleges testhőmérsékletére.)

4 thoughts on “2012.12.29 – Higany a lakásban?

 1. Szia Erzsi!
  Már azt hittem, én vagyok béna, hogy a digitális lázmérőt nem tudom használni, de ezek szerint mégsem. Amúgy tönkre is ment valahogy a nagyon kevés használat ellenére, már be sem lehet kapcsolni… Én is vettem pár éve egy higanyosat, még találtam olyan gyógyszertárat, ahol szó nélkül adtak. De azt is ritkán használom, úgyhogy nincs sok esélye eltörni… (Én amúgy nagyon ritkán mérek lázat, Laura pl. nem viseli el, ha mérem, talán egyszer ha sikerült álmában megmérnem. De nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget, mert akármennyi is, nem csillapítom, hisz a láz azért van, mert annak segítségével gyógyítja magát a szervezetünk.)

  Ezt én sem tudtam eddig, hogy a takarékos égőkben higany van, de most megnéztem, és tényleg… Nahát… De úgy látszik, ez nem számít.

  • Szia Hajnal!
   A lázcsillapítással mi is így vagyunk: ritkán mérjük, mert ha valaki tényleg lázas, az mérő nélkül is biztosan megállapítható.

   Ami az izzókat illeti: elszomorít, hogy ránk kényszerítik a higanyos fénycsöveket, miközben kutatások folynak olyan energiatakarékos világítótestek előállítására, amelyek nem tartalmaznak higanyt. LED-es izzók már most is kaphatók, de a mienknek olyan gyér a fénye, hogy néha megszokásból mondom a férjemnek, hogy “kapcsold már fel a villanyt, olyan sötét van!”, aztán kiderül, hogy már ég a lámpa.

   http://www.alternativenergia.hu/energiatakarekos-vilagitas-higany-nelkul/14434

   Erzsi

   U.i.: köszönöm a véleményedet, Te vagy az első kommentelőm!!!!!

 2. Gyógyszertárban dolgozom. Kétféle lázmérőt lehet nálunk mostanában kapni. Az egyik higany helyett galliumot tartalmaz. Ezzel az a gond, hogy szinte lehetetlen “lerázni”, ezért sokan hozzák vissza, főként az idősebbek. A másik a digitális, ami pedig arra van kalibrálva, hogy szájban, vagy végbélben mérjenek vele hőmérsékletet. Emiatt hónalji mérés esetén pontatlan értéket ad. A higanyos lázmérőnek elérhető áron nincs jó alternatívája.

  Egyébként tetszik a blogod.

  • Kedves Emese!

   Köszönöm a hozzászólásodat, nem is tudtam, hogy van a digitális mérőn kívül más is, ami nem higanyos. Persze hiába, ha nehéz használni.

   Erzsi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s