2013.01.03 – Mindennapi kenyerünk, kiflink

Talán nem meglepő, nyilván más is észrevette,hogy a boltban (pékségben, multinál stb.) kapható kenyerek, kiflik és zsömlék nagy részének minősége silány. Ezeket a termékeket egy jobb ízlésű, régi, paraszti világból való kutya meg se enné.

A kiflit nem lehet kettévágni, mert porlik, a zsömlének nem lehet kiszedni a belét, mert nincs neki, művészet levágni egy karéj kenyeret, mert kiesik a belseje a héjából, és ráadásul másnapra már élvezhetetlenül szikkadtak (vagy ha zacskóban töltötték az éjszakát, akkor meg éppen nyúlósak).

Ezeket a felfújt élelmiszerjellegű termékeket eszik az emberek kenyér gyanánt.

Én itthon sütöm a kiflit (ritkábban kenyeret, mert a kovász készítésével még hadilábon állok). Nem teszek bele se lisztjavítót, se  guarlisztet, se szójalecitint stb. Ha barna kenyeret akarok készíteni, akkor nem a színezéktől lesz barna, hanem a teljes kiőrlésű liszttől. Persze előfordul, hogy nincs időm sütni, akkor hazafele jövet veszünk valamit. Valamelyik nap ezt a kiflit (zsömlét?) hozta haza Apa az egyik jó nevű pékségből.

kifli

kifli

Ebből a nézetből még nem gyanús, de ahogy megnyomtam, hirtelen beleesett a kiflibe az ujjam:

lyukas kifli

lyukas kifli

Jól látjátok, ez a termék harmadrészt levegőt tartalmaz.

És itt az én kiflim:

házi készítésű kifli

házi készítésű kifli

házi készítésű kifli

házi készítésű kifli

házi készítésű kifli

házi készítésű kifli

Talán van aki azt gondolja, hogy bonyolult dolog kiflit sütni, főleg robotgép nélkül, kézzel. Egyáltalán nem kíván különösebb szakértelmet, átlagon felüli fizikai erőnlétet, és még csak sok időt sem vesz igénybe. Ráadásul a frissen sült, még gőzölgő kifli mennyei illatával és ízével nem ér fel semmi!

Advertisements

8 thoughts on “2013.01.03 – Mindennapi kenyerünk, kiflink

    • Szia Emese!
      A hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg élesztő (nekem a múltkor csak egy csomag élesztőm volt itthon, és azzal is feljött a tészta),1 kg búzaliszt, 2 kávéskanál só. Elkészítés: Fél csésze langyos tejben feloldom a cukrot, és elmorzsolom benne az élesztőt. A vajat felolvasztom, a lisztet tálba szitálom, elvegyítem benne a sót. A felfutott élesztőt a liszthez öntöm, és a többi tejjel összedolgozom. Ha már kezd összeállni a tészta, belecsorgatom a vajat (én ezt a maradék tejben szoktam felolvasztani), és addig dagasztom, amíg elválik a kezemtől. Letakarva meleg helyre teszem keleszteni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és cipókat formázok belőle. Mindegyik cipóból kerek lapot nyújtok, amit megkenek olvasztott vajjal. A tésztakorongokat cikkekre vágom, és kifli formára feltekerem. A tetejüket megkenem tojással, és kisütöm őket.
      Mivel más is kérte a receptet, olyan, aki gyakorlatlan háziasszony, gondolkodom azon, hogy felteszek majd egy oktató videót, amin lépésről lépésre mutatom meg a kifli sütését.
      Szia
      Erzsi

      • Erzsi,
        nem lesz 10 deka cukorral túl édes a kiflid? Tudom, mindenkinek más a szája íze:) az én receptemnél (ami a tiédhez hasonló) 70-80 deka liszthez egy evőkanál cukrot szoktam csak tenni.
        R.

      • A cukor szerintem is ízlés kérdése, ki hogy szereti. Valamennyi ugyebár kötelező amiatt, hogy feljöjjön az élesztő. Lehet bele kevesebbet tenni.

      • az csak 1 dkg cukor, ugye? (megfelel két kockacukor mennyiségének)

      • Egész kevés cukrot teszek bele, hogy feljöjjön az élesztő. (Azóta szerzett tapasztalat: az élesztő feljön cukor nélkül is.)

    • Szívesen látlak máskor is. Más oktatóvideókkal is készülök, például különleges hajfonással, ami lányos anyáknak szinte kötelező!
      Erzsi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s