2013.01.16 – A királyné ruhája, frissítve

Valaki jelezte, hogy a jelmez nem jól látszik a feltett képeken, ezért most megpróbálom feltölteni nagyobb méretben (más háttérrel):

014_mruha1

És mutatok még részleteket a ruha kiegészítőiről; ez az egyszerű szabású, a nyaknál és a karnál dúsan redőzött blúz (megvarrni könnyebb volt, mint aztán kivasalni):

reneszánsz vagy népviselet blúz

Ez pedig a ruha öve:

reneszánsz ruha öve

reneszánsz ruha öve

Nem tudom, van-e köztetek olyan, akin volt már valamilyen jelmez (én lánykoromban a néptánccsoportban magamra öltöttem néhányat). Ha van, akkor az megérti, hogy ezeknek a ruháknak miért “viselet” a nevük. Ez nem csak úgy van az emberen, ezt viselni kell! Még az ember tartása is más benne! A mi lakli kamaszlányunk is mintha átalakult volna általa, kecsesebb lett, a lépcsőn felkapta a ruha elejét (persze, hogy felkapta, ha nem akart orra esni benne:)) A másfajta viselkedésnek más gyakorlati okai is vannak: ennek a ruhának a sok anyag miatt komoly súlya van. Vajon milyen nehéz lehet az eredeti ruha a selyembrokát anyagtól…?

6 thoughts on “2013.01.16 – A királyné ruhája, frissítve

 1. Egyszer egy középkori játék végeként korabeli viseletet kértünk a záró vetélkedőre. Azt is kértük, hogy mai darabokból szedjék össze, s ne kölcsönözzék bárhonnan. Volt aki csodálatosan megoldotta, de lett két királynőnk, Ék Erzsébet könyvéből készültek a ruhák. Egyik falusi könyvtárosunk nagyon ügyes kezű volt, a községházán anno egy lomos szobában tartotta a “rongyait”, ő onnan szedte össze az alapokat, s a többit, ahogy te is, a könyv alapján maga varrta. Egy az egyben hozta a könyvbeli, korabeli hölgyeket, a zsűrit nekem kellett meggyőzni, hogy tényleg ő varrta, s nem kölcsönzős darabok.Na, ez is rég volt már! S a darabok mívessége miatt már alapból tartás kell ezeket viselni! Küzdöttek is vitézek hölgyekért!!!

  • Igen, valóban másképp kell viselkedni egy ilyen ruhában, mint miniszoknyában és topban. Egyébként köszönöm, hogy megosztottad ezt az emlékedet.

 2. Mária ruhája az egyik kedvenc reneszánsz ruhám, én is gondolkodtam a rekonstruálásán, de csapatunk nem foglalkozik reneszánsz korral, csak korábbival , ill. későbbivel. Egyébként ezek a ruhák elképesztő kézimunkával készültek, nagyon drága anyagokból, a családok vagyonát képezték, így vigyáztak rá nagyon. Na meg szerintem akkoriban más volt a tisztelet fogalma is, tisztelni a tárgyakat is kell, mert azzal azt tiszteljük, aki készítette.

  • Álltam a múzeumban a ruha előtt, és csak gyönyörködtem benne hosszú percekig. A férjem nem értette, hogy mit lehet ennyit nézni egy ruhán, de számomra egy műalkotás. Micsoda kézügyesség és szakértelem kellett az elkészítéséhez! És maga a szövet is iparművészeti remek.
   Igen, akkoriban a ruhák nem egy évszakra készültek, mint most; több nemzedéket is kiszolgáltak. Ez persze a mai hitvány alapanyagokkal és igénytelen technikákkal elképzelhetetlen lenne!
   Erzsi

  • Ez egy régi módszer szerint készült blúz (ami azt jelenti, hogy nem szabásminta alapján varrtam). A középkortól kezdve egészen az 1900-as évek közepéig használtak ilyet. A népviselet, ami részeként a gyerek hordja ünnepeken, egy általános magyar népviselet. Részei: ez a Mária királyné-féle blúz, fehér vászon felsőszoknya, alatta 2-3 alsószoknya (mind dúsan ráncoltak), és fekete tükörbársony mellényke. Szerintem ez az öltözet szinte az egész nyelvterületen elterjedt (kivéve talán Erdélyben); ha nagyon akarnék hozzárendelni tájegységet, akkor talán azt mondanám, hogy alföldi. De hamarosan teszek fel erről is képeket, és megpróbálom bemutatni a szoknya készítését is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s