2013.01.31 – Zsinórozott huszárnadrág

Egy idős mester mutatott nekem néhány fogást, hogy hogyan is kell zsinórozni.  Ennek az eredményét mutatom most be.

zsinórozott nadrág

zsinórozott nadrág

zsinórozott nadrág

zsinórozott nadrág

zsinórozott nadrág

Ha valaki közületek szintén zsinórozásra akarja adni a fejét, tudnia kell, hogy csak paszományzsinórból lehet jó munkát készíteni. A fenti mintákhoz kétfajta aranyszálas zsinórt használtam, de a hagyományos paszományzsinór az inkább fekete; abból készült a már régebben bemutatott mellény is az egyik fiamnak. Sok gyakorlást igényel; nekem is újra bele kéne kezdenem, mert mostanában hanyagoltam a zsinórozást, és biztos nem állna rá a kezem olyan könnyen. Viseletkönyvekben nagyon sok mintát lehet találni, nehezeket és könnyebbeket; ezek a bonyolultabbak közül valóak.  Ha nem itthon lapulnának a mintáim között, akkor huszárnadrág lett volna belőlük.

(A piros nadrág mintájának készítése közben derült ki, hogy épp el volt szakadva egy helyen a zsinórom!!! Hatalmas bosszúság volt, nem is tudtam szépen kijavítani. Az utolsó kép legalján látszik egy csúnya bozont; az a szakadás helye.)

Még egy fontos információ: ezek a zsinórok szétbomlanak elvágás után, ezért érdemes celluxszal körbetekerni a zsinórt, és csak aztán kettévágni! Sőt, a legjobb, ha az ember minden szabadon lévő szálvéget ilyen módon beteker ragasztóval!

20 thoughts on “2013.01.31 – Zsinórozott huszárnadrág

  1. Igazán gyönyörű lett, tényleg! A tavalyi farsangra próbáltam huszárnadrágot készíteni, arra az alkalomra megfelelt, de a Tiéd az profi. Mikor viseli az ifjú?
    R.

  2. Erzsi emelem kalapom. Az, hogy te ilyen szépségeket szeretsz és tudsz is készíteni sokat elárul rólad is. 🙂 Andi

    • Még kipróbálhatod, nem kell hozzá különösebb befektetés sem, láss neki két szoknya-újrahasznosítás között; pihenésképpen!!!

  3. Szia!
    A párommal ilyen zsinóros menyecske és ifjú ruhában szeretnénk lenni az esküvőnkön. Gyönyörűeket készítettél. Azt szeretném kérdezni, hogy tudnál-e nekem képeket küldeni, mert itt a neten még nem találtam mindenre vonatkozó zsinórozást. A nadrág eleje, hátulja. Kabát eleje, hátulja. Mellény eleje, hátulja. És nem mellesleg a méret sem ártana. nagyon szépen köszönöm a segítséged. Edit

  4. ez a zsinórozás nagyon jó! az idei vásárokban ez volt a szenzáció itt nálunk: egyszerű zsinórozással karkötőket, nyakláncokat árultak 1500 Ft-ért. Sorban álltak érte!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s