2013.03.11. – Kapucnis kabát varrása (kezdőknek is)

Tanult iskolázatlanok

Most, hogy tavaszodik, elkezdem felfrissíteni a gyerekek ruhatárát; ezt a kabátot a kicsinek készítettem. Szabásmintája a lehető legegyszerűbb, mert kapucnis (ez azért jó, mert nem kell bajlódni a nyakával, például a gallérral). A megrajzolás ezúttal sok időt igénybe vett, mert az én kicsi szabászati asszisztensem szokása szerint a színes újságjaim körül tevékenykedett, és összekeverte a különböző újságokhoz tartozó íveket, ezért egy teljesen más darabhoz kezdtem el a szabásmintát készíteni, mire rájöttem a turpisságra.

A kiszabott darabok összevarrás előtt

A kiszabott darabok összevarrás előtt

Összevarrtam a kapucnit, az ujjakat, és a mellény részt

Összevarrtam a kapucnit, az ujjakat, és a mellény részt

Hozzátűztem a kapucnit

Hozzátűztem, majd rávarrtam a kapucnit

A cipzár bevarrása

A cipzár bevarrása – 1. lépés

A cipzár bevarrása

A cipzár bevarrása – 2. lépés

Akasztót is varrtam bele

Akasztót is varrtam bele

A kész kabát

A kész kabát

A kész kabát és tulajdonosa

A kész kabát és tulajdonosa

Másik kép a kabát viselőjéről

Másik kép a kabátról és viselőjéről

Mivel a polár anyagot elég olcsón vettem, a kész kabátka anyagköltsége (cipzárral együtt) kb. 400 forint. Ahogy így elnézem, elférne még rajta valami minta, a sárga akasztó miatt valószínűleg egy körtét teszek rá. Kezdő varróknak is ajánlom, hogy próbálkozzanak vele, tényleg nagyon egyszerű! Még valami: ez a darab 128-as, de rajzolás közben túl rövidnek találtam, ezért az anyag kiszabásakor valamennyivel meghosszabbítottam a törzs részét. Aztán jutott eszembe, hogy csínján kell bánni ez ilyen önkényes meghosszabbításokkal, mert nem biztos, hogy akad ugyanilyen hosszúságú cipzár. Nekem ezúttal szerencsém volt, épp 5 centit toldottam hozzá, és volt is itthon ekkora húzózár, de legközelebb figyelni fogok.  (A rövid cipzárok hosszúsága 2 centiméterenként változik, a hosszabbaké 5 centinként. Tehát senki ne keressen a rövidáruboltban pl. 23,5 centis cipzárt, ha ekkorára van szüksége, akkor el kell vágni egy hosszabbat!)

Legközelebb ugyanilyen szabású, de bélelt kabátokat varrok a nagyoknak. Az se bonyolult, szintén be fogom mutatni a készítésüket.

Hírdetés

12 thoughts on “2013.03.11. – Kapucnis kabát varrása (kezdőknek is)

  • Köszönöm. Épp azt akartam bemutatni, hogy nem bonyolult darab (persze valamennyi varrástudás kell hozzá), és viszonylag hamar elkészül. Bár a férjem azt mondja, hogy ezek a dolgok csak nekem tűnnek olyan egyszerűnek…

   • A férjednek igaza van:) Nem is a varrás nehéz, mikor már csak össze kell állítani nincs gond. De szabásmintát készíteni….! Na ahhoz már kell tudomány..:)
    Úgyhogy inkább megkötöm-horgolom.

    🙂

   • Gondolkodtam azon, hogy bemutatom: hogy kell a burdából megcsinálni a szabásmintát, de nem gondoltam, hogy komolyan lenne rá igény. Ha látnád, hogy nem olyan bonyolult, megpróbálkoznál vele? Egyébként a varrásból a szabásminta készítést és a szabást szeretem a legkevésbé, összevarrni már élvezet!

 1. Van is gyerek Burdám:) de annyira nem értem, hogy inkább csak nézegetem:)
  örülnék ha leírnád, tanulhatnék belőle, és szerintem nem csak én:)

  • Akkor a közeljövőben valamikor lesz egy bejegyzés arról, hogy hogyan is kell szabásmintát készíteni (a burdából, és más újságokból – mert szabad kézzel szerkeszteni sajnos nem tudok).

 2. Húúúú! nem győzök gyönyörködni nálad!:) most pótlom a pár hét kimaradásom, beteg vagyok, így van ürügy a lustizásra:))
  A bugyi is szuper, meg ez is! valamikor varrtam én is a nagyfiamnak, de sajnos másnak adtuk, mikor azt hittem, nem lesz több fiam… én valami jószágot varrtam rá, nem emlékeszem, mit… és körbeszegtem pelenkaöltéssel, olyan jól nézett ki! na most kedvet adtál a Samu ruhatárának frissítésére!:)
  Patrícia, szabni egyszerűbb, mint meghorgolni…:)) én úgy nem tudnám kitalálni a formáját egy ruhának….

  • Köszönöm az elismerést. Egyszerű, könnyen elkészíthető ruhadarabok ezek, és mivel kicsik, maradékból is kijönnek, tehát a költsége is minimális. Nálam a szabásminta elkészítése a nyűgös; nem szeretem, ezért a férjem néha megcsinálja helyettem, mikor nagyon szépen megkérem.
   Varrjál valamit a legkisebbnek, aztán tedd fel, hagy lássuk!
   Remélem, nem volt komoly bajod! Akkor vásározni se voltál?

 3. Nagyon ügyes vagy! Jó, hogy ilyen módon is tudsz gondoskodni a családodról! Én varrni egyáltalán nem tudok, varrógépem sincs.

  • Ha nagyon meg lennénk szorulva, tetőtől talpig fel tudnám öltöztetni a családot. Ez jó érzés; és volt már olyan is, hogy ünneplő ruhában kellett mennie a gyereknek az iskolába, de előző este észrevettük, hogy kinőtte a szoknyáját. Ezért gyorsan varrtam egyet. Nagyon megéri varrni, nemcsak anyagi okokból; nekem rengeteg örömet ad ez a munka, mindenkit buzdítok, hogy bátran vágjon bele!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s