2013.06.24 – Óvakodjatok az árvízi szúnyogoktól!

Nagycsaládos táborban voltunk a Börzsönyben. Rögtön a megérkezéskor nagy meglepetés ért minket: ahogy lepakoltunk egy fa alá, azonnal megleptek bennünket a szúnyogok, és nem is tágítottak mellőlünk egész hétvégén. Megtámadtak minket, ahogy kitettük a lábunkat az épületből, olyan agresszívan, ahogy én még soha nem tapasztaltam! Mikor nagy bátran bementünk az erdőbe kirándulni, egyenesen felhőkben jöttek ránk, de úgy, hogy alig láttunk tőlük. Kissé szégyelltem magam, hogy én nem készültem rovartámadásra, mert én voltam az egyetlen anya, aki nem vitt magával házipatikát (kenőcsök, szúnyog és kullancsriasztók). Mindenki szorgosan fújta a családtagjait, de többük elmondása szerint nem sok haszna volt, hiszen a befújtakat éppúgy ostromolták, mint minket, viszont a sokféle riasztótól erős pacsuli szag terjengett még az erdőben is (de olyanok is voltak, akik azt mondták, hogy őket nem csípték a szúnyogok addig, amíg el nem párolgott a riasztó a bőrükről).

Nem himlős a gyerek, csak összecsipkedték a szúnyogok

Nem himlős a gyerek, csak összecsipkedték a szúnyogok

Ez is csak a falánk rovarok műve

Ez is csak a falánk rovarok műve (szerdán orvosi vizsgálatra kell vinni a gyereket, remélem, nem nézik majd fertőző betegnek)

A kicsi lába másfélszeresére dagadt; valószínűleg allergiás reakció

A kicsi lába másfélszer akkora volt, mikor hazajöttünk

Azért megvizsgáltuk a környék vizének élővilágát (a szúnyoglárvákon kívül)

Azért megvizsgáltuk a környék vizének élővilágát (kíváncsiak voltunk, él-e itt valami a szúnyogon kívül)

Szalamandra lárva (persze fényképezés után rögtön visszAengedtük)

Szalamandra lárva (persze fényképezés után rögtön visszaengedtük)

Nagyon megkeserítette a hétvégét ez a rovarinvázió, de összességében mégis jól éreztük magunkat, hiszen friss levegőn, szép környezetben, jó társaságban, hajnalban hangos madárdalra ébredve töltöttük a két napot!

Szolgálati közlemény: Anyu, nehogy felmenjen a vérnyomásod, ahogy nézed ezeket a képeket, este rájuk kentem egy üveg rázókeveréket, és reggelre sokkal szebb lett a bőrük!

16 thoughts on “2013.06.24 – Óvakodjatok az árvízi szúnyogoktól!

   • A szegfűszeg olajról kimutatták, hogy aktív szúnyogriasztó. Azonban irritáló lehet a bőrre, kivéve, ha hígításban használjuk. Az ajánlott hígítás 24% alatti. Olíva vagy kókuszolajjal keverve megnyugtatja a bőrt.

   • Sokszor a legegyszerűbb megoldás a leghasznosabb, gondolom, ez teljesen természetes, nem úgy, mint a vegyipar által gyártott riasztók.

 1. Nagyon sajnálom, hogy így jártatok és a gyerekekkel is együtt érzek. Biztosan nagyon fájhat nekik. Árvíz után talán nem volt jó ötlet odamenni, gondolhattad volna,hogy ilyenkor sok a szúnyog. De azért örülök annak legalább szép madárdalra ébredtetek. Ági mama.

  • Hát, utólag már mi is okosak vagyunk, de én valahogy nem is gondoltam rá, hogy azért ne menjünk a táborba, mert árvíz volt, és biztos sok a szúnyog.
   De komolyan mondom, hogy a rázókeverék csodákat tett! Köszönjük az együttérzést.

   • A rázókeverék már az én gyerekkoromban is volt, mentolos, fehér színű folyadék. Azért RÁZÓkeverék, mert használat előtt fel kell rázni, ugyanis leülepszik a sűreje. A dobozára ez van írva: ZINCI AQUOSA SUSPENSIO. Tartalmaz cink-oxidot, bórsavat, és borsosmentaolajat.
    Nekünk nagyon bevált, láttad a képen, hogy hogy nézett ki a kezük-lábuk, de reggelre gyönyörűen leszárította, és szinte eltüntette azokat a duzzadt csípésnyomokat. Én még akkor is ezt használom, ha a kicsinek persegéses (piros kiütéses) a feneke, azt is leszárítja egy-két napon belül.

 2. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat! Mi többedszerre is élveztük.
  A szervezéskor még nem lehetett tudni sem az áradást, sem a szúnyoginváziót. Rajtunk is van csípés bőven, de egyelőre viszonylag kicsit viszket csak. Az ottani egyik orvos anyuka mondta, hogy akkor allergiás a gyerek a csípésre, ha nemcsak a csípés helye dagad fel, hanem a szája meg a torka is. Én utólag csak árnika kenőcsöt kentem rájuk, és vigyázunk, hogy ne vakarózzanak.
  Van, aki nem hitte, hogy szalamandralárva volt, kérdezd meg a lányodat:))
  R.

  • Azt hiszem, a szája nem dagadt fel, de némelyik csípés helye nem csak egyszerűen megduzzadt, hanem nagyon feldagadt. De nem estünk kétségbe, a rázókeverék nagyon jól lelohasztotta a sok csípést. Hallottam, hogy valaki kételkedett a szalamandra identitásában, és – bár biztosak voltunk benne – utánanéztünk a neten, és mégiscsak szalamandrára voksolunk.

   • A rázókeveréket patikában készíttetitek?
    Mi fenistilt használunk, de lehet hogy ez praktikusabb.Sajnálom, hogy a hétvégéteket kicsit megkeserítették a szúnyogok.

 3. Böbe! Ha vigasztal Benneteket Kelebián nem volt árvíz, de szúnyog időszakonként rengeteg van! A gyerekeidnek biztos óriási élmény volt a tábor. Friss levegő, csodás környezet, kispajtások és a szülői biztonságot is érezhették! Biztos csak a szépre emlékeznek majd…

  • Az a vicces, hogy a gyerekek feleolyan nyűgösek nem voltak a szúnyogok miatt, mint az apukák. Valahogy másra figyeltek, nem arra, hogy csípik őket a szúnyogok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s