2013.09.12. – Rendhagyó társasjáték

Egyik kedvenc esti elfoglaltságunk a társasozás. Apával nagyon szeretjük a „Ki nevet a végén”-t, amiből a kisvakondos verziót vettük meg, hogy a gyerekek szívesebben bekapcsolódjanak. Sajnos csalódnunk kellett, mert túlságosan komolyan vették, ha kiesett a figurájuk, és nem egyszer sírás lett a vége.

A megoldást a kooperatív társasjátékok jelentik. Itt a játékosok nem egymás ellen játszanak, együtt kell működniük a győzelem érdekében, és ha elmarad a siker, akkor mindenki veszít.

Rábukkantunk több ilyen játékra, néhányat megemlítek:

Red November: egy atom-tengeralattjáró nagy veszélybe került: túlhevült a reaktor, betört a víz és ráadásul egy óriáspolip is felbukkan. A játékosok a tengerészeket mozgatva próbálják meg menteni a menthetőt és kitartani a segítség megérkezéséig.

Flash Point: a játékosok tűzoltókként embereket mentenek egy égő házból, mielőtt az összedőlne.

Die Verbotene Insel: egy csapat kincsvadász próbál négy tárgyat megtalálni egy szigeten, ahol a vízszint folyamatosan emelkedik.

Kedvencünk a Pandemic, erről egy kicsit bővebben.

Dustin Hoffmann világot ment

Dustin Hoffman világot ment

A játék alapötletét a Vírus című film adta, amiben Dustin Hoffman katonaorvost alakítva menti meg a világot egy fertőző betegségtől. A játék is erről szól. A Föld négy sarkában négy különböző kór üti föl a fejét, a játékosok pedig különböző szerepekben próbálják meg a fertőzés terjedését kordában tartani, amíg sikerül kifejleszteni az ellenszereket.

A játék folyását két kártyapakli határozza meg. Az egyik a fertőző csomag (lapok a táblán található városok neveivel), amelyből húzva a kórokozók terjedését szimuláljuk. A másik pakliban is a városok nevei vannak, amit a játékosok különböző célra használhatnak: repülőjegyként utazhatnak vele, cserélgethetik egy másik játékossal, illetve a kezükben gyűjtve szérumot fejleszthetnek ki. Ebben a pakliban van néhány különleges lap is: némelyik ajándék (ingyen utazás, ingyen kutatólabor stb.), némelyik viszont maga a járvány. Ez utóbbi lap felgyorsítja a fertőzések terjedését. A fertőzések intenzitását az egyes városokra helyezett fakockákkal jelöljük. Ha egy színből háromnál több kerülne egy városra, akkor a kór a szomszéd városokra is átterjed. A játékosok tehát folyamatosan mozognak, gyógyítanak (leveszik a fakockákat) és gyűjtögetik a kártyákat. Ezeket a tevékenységeket kell a megfelelő arányban vegyíteni, hogy ne fussunk ki az időből (elfogy a pakli, a fakocka vagy csak egyszerűen túl gyakran terjed át a kór a szomszéd városokra).

kooperatív társasjáték

Így leírva nem túl izgalmas, de a gyerekek teljesen beleélik magukat a játékba. Kis biológusunk mindig a tudós szerepét játssza, harcászati szakértőnk pedig katonaorvos szeret lenni. Apa általában diszpécserként mozgatja a bábukat, én meg vagyok a kutató. (Akinek nem jut szerep, mert túl kicsi ehhez a játékhoz, az megpróbálja különböző eszközökkel lesöpörni a táblát.) Ha győzünk, akkor végighallgatjuk harcostársainkat, hogy milyen fontos tettekkel járultak hozzá a sikerhez. Vereség esetén pedig nincs sírás, vádaskodás, veszekedés. Mivel ilyenkor nincs kajánul vigyorgó győztes, irigység sincs. Megbeszéljük, hogy legközelebb mit fogunk másképp csinálni.

4 thoughts on “2013.09.12. – Rendhagyó társasjáték

  1. Én nagyon nem szeretem a kiütős játékokat, ha Zs. ellen kell játszanom. Jobban szeretek vele dolgozni, mint ellene.

    A játékok nagyon izgalmasnak tűnnek, pont időben jött a bemutató, mert tesóm tegnap kérdezte meg mit kér karácsonyra a kisasszony.

    • Tervezzük, hogy elkészítjük itthon ezt a játékot, letölthetőek netről a tartozékai, csak ki kell nyomtatni őket. Újan elég drága, házilag sokkal olcsóbban ki lehet hozni. Szóval ha kész lesz, bemutatom.

  2. Pécsett van egy művház vagy volt művház, ahol őszönként társajátékok hetét(?) rendezik meg. No, itt tavaly találkoztam szenzációsakkal. Ráadásul azt hiszem kedvezménnyel. Mi, felnőttek is örömmel ültünk be a játszók közé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s