2013.10.28. – Élelmiszernek látszó tárgyak

Ínséges időkben, pl. a II. világháború idején elegendő alapanyag híján az élelmiszereket utánzatokkal kellett pótolni, aminek persze mindenki örült, mert az éhezésnél sokkal jobb volt kávé helyett pótkávét (maláta vagy cikória), vaj helyett margarint, tej helyett tejport vagy sűrített tejet, és gyümölcslekvár helyett Hitler-szalonnát fogyasztani. Aztán kiderült, hogy ezek az utánzatok sokkal olcsóbbak, és – bár elvileg most nincs háború – éhség azért van (profitéhség), így a műételek most is jelen vannak az élelmiszerpiacon (jobban belegondolva szinte már csak műételek vannak).

Akkoriban hazafias kötelesség volt a takarékoskodás és az élemiszerkészletek kímélése

Akkoriban hazafias kötelesség volt a takarékoskodás és az élemiszerkészletek kímélése

Nemcsak háború idézheti elő az élelmiszerhelyettesítők megjelenését, hanem egyéb (gazdasági vagy politikai) okok is. A napóleoni háborúk idején az angolok blokád alá vonták Európát, és megakadályozták a kontinensen kívüli élelmiszerek behozatalát, így a nádcukorét is (ami a Karib-tenger térségéből érkezett). A nagy szorongatásban Napóleon felkarolta egy német vegyész találmányát: a cukorrépa is nagy mennyiségben tartalmaz cukrot, így azzal pótolták a nádcukrot, és édesítették az életet.

A másik példa egy élelmiszer megjelenésére az, mikor keletkezik egy alapanyag (általában valami folyamat melléktermékeként), és ki kell találni annak felhasználást. Erre példa a földimogyoró diadalútja. Az amerikaiak rájöttek, hogy egyik monokultúrás növényük, a gyapot, gyorsan kizsigereli a talajt, és valami olyan növényt kerestek vetésforgóként, ami a termőréteg nitrogéntartalmát segít visszapótolni. Ilyen növények voltak a pillangósvirágzatúak, például a földimogyoró (és a szója is, de erről majd később). Igen ám, de a földimogyorót nem tudták mire használni, fogalmuk se volt, hogy mihez kezdjenek vele. Ám egy George Washington Carver nevű, még rabszolgaként született polihisztor a földimogyoró felhasználásának több 100 szabadalmát nyújtotta be, rájött többek között, hogy hajfestéket, cipőpasztát, gépzsírt és kenyérre való kenőcsöt is lehet belőle készíteni és ezzel földimogyoró-nagyhatalommá tette hazáját.

Napjainkban sok élelmiszeripari cég egyben vegyipari cég is, illetve fordítva. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a különböző tisztítószerek gyártása során keletkezett melléktermék történetesen alapanyaga a margarinnak (vagy más ételnek) is. A vegyipar és élelmiszeripar összefonódására (és lassan egyesülésére) nem kell jobb példa, mint az ételek címkéinek alapos tanulmányozása…

Most olyan termékeket gyűjtöttem össze, amik megtévesztésig hasonlítanak bizonyos élelmiszerekre, de mégsem azok.

sajt jellegű élelmiszerkészítmény, vagy lapka

Nagyon könnyen össze lehet keverni az igazi sajttal, mert az állaga, színe hasonló, ráadásul a hűtőpultban tartják a boltosok, a sajtok között. Nemcsak az a baj vele, hogy megtévesztik a vevőt (becsapásról nem beszélnék, hisz ezekre NINCS ráírva, hogy „sajt”), hanem még egészségtelen is, mert keményített növényi zsírt tartalmaznak (tej helyett!), ami emészthetetlen, és az érfalakon lerakódó transzzsírokat tartalmaz. Ráadásul nem is sokkal olcsóbbak az igazi sajtoknál! Járulékos kára a műsajtnak, hogy megadja a tejiparnak a kegyelemdöfést, hiszen ezeket a tárgyakat nem terheli a tejtermékek kvótája, a vevők túlnyomó részét meg ugyebár még az se érdekelné, ha guanót csomagolnának be, csak olcsó legyen.

Amikor ez a plakát készült, még el sem tudták képzelni, hogy milyen lesz majd a sajtjellegű élelmiszerkészítmény...

Amikor ez a plakát készült, még el sem tudták képzelni, hogy milyen lesz majd a “sajt jellegű élelmiszerkészítmény”…

habspray

A habspraynek semmi köze nincs a tejszínhabhoz (bár mindkettő fehér), hiszen növényi zsírból van, míg az igazi tejszínhab tejszínből. Ráadásul a habsprében ki kell fizetni a drága tartályt is, amit sajnos használat után kénytelen az ember kidobni. Tejszínhabot nagyon könnyű otthon előállítani, csak venni kell egy üveg tejszínt a tejesnél, és fel kell verni (kézzel vagy botmixerrel).

műtojás

Bizony ilyen is van, és most direkt nem írom le, hogy melyik távoli országban követik ezt el. De bizonyára kitaláljátok, hogy hol fordulhat elő ilyen képtelenség. A műtojás nélkülöz mindenféle természetes anyagot, vegyi úton állítják elő (ki tudja, miből), van sárgája, fehérje, és még héja is; az igazihoz megtévesztésig hasonlít. Láttam egy felvételt a neten, ahol egy kétes tisztaságú külvárosi konyhában (?), a szorgos munkás különböző üvegekből összeönt ezt-azt, egy öntőformába tölti, és már kész is tojás. Akinek van egy kis helye (akár csak erkélye), elgondolkodhat azon, hogy beszerez egy-két tyúkot…

Ez egy másik ország terméke, de kétségtelenül ez is műtojás - legalábbis én nem emlékszem, hogy a tyúkok ilyen műanyagba tojnának.

Ez egy másik ország terméke, de kétségtelenül ez is műtojás – legalábbis én nem emlékszem, hogy a tyúkok ilyen műbélbe tojnának. S hogy miért van erre szükség? Azért, hogy a szendvicsébe mindenki egyforma alakú, szabványos tojásszeletet kapjon!

kaukázusi

Ez egy nagy cég terméke, nevét nem írom le, mert mióta megvásárolták és lassan elsorvasztották kedvenc kekszgyáramat (egyszer osztálykiránduláson betegre ettük ott magunkat a klasszikus csokikkal és kekszekkel, az üzemlátogatás után volt olyan osztálytársam, aki hazafelé összehányta magát a buszon…), szóval a bekebelezés óta én egy terméküket se vettem meg. A portéka teljes neve X (itt jön a jól beazonosítható brand neve) kaukázusi kefir jellegű, élőkultúrát tartalmazó, félzsíros, probiotikus tejtermék. A termék nevéből nem véletlenül hiányzik a „kefir” szó, ami hosszú ideig rá is volt írva, míg a fogyasztóvédelem meg nem büntette őket, merthogy ez NEM kefir! A kefir ugyanis tejből készül, ezt meg savóból állították elő.

reggeli ital

Be kell vallanom, mostanában nem láttam, de néhány éve még a hűtőpultok jelentős részét foglalták el a reggeli italok, amik megint csak megtévesztették a szemüveg nélkül bevásárolni induló öreg nénit, aki a homályban csak azt látta, hogy olyan zacskóban van, mint a tej. Erről sem véletlenül maradt le a „tej” felirat, merthogy savóból készült. A savót régen a disznók ették (itták), aztán azt rebesgették, hogy az EU szigorú állat-egészségügyi szabályai miatt nem lehet állati takarmányozásra használni. Biztos sokat tanakodtak, hogy akkor mit csináljanak a sok savóval, mire valakinek eszébe jutott, hogy akkor fogyasszák az emberek, mert ugyebár az ember-egészségügyi szabályok nem olyan szigorúak, nekünk jó lesz bármi.

frissföl, farmföl

Azt hiszem, nem is kell tovább ragoznom: az igazi termékkel (itt a tejföllel) teljesen megegyező csomagolásban és polcon árulják, de ez sem az, aminek szeretne látszani (ezek például felerészt növényi zsírt tartalmaznak).

Mindebből az a tanulság, hogy mindenki alaposan nézze meg, hogy mit tesz bele kosarába a boltban, és akiknek nem tökéletes a látása, az semmiképpen ne induljon el bevásárolni szemüveg nélkül!

Anyu, már ezerszer mondtam, hogy soha ne menjetek bevásárolni olvasószemüveg nélkül, és mindig böngésszétek át az áruk címkéit!

Anyu, már ezerszer mondtam, hogy soha ne menjetek el Apuval bevásárolni olvasószemüveg nélkül, és mindig böngésszétek át az áruk címkéit!

Ezzel a bejegyzéssel nem állítom, hogy a fenti ételek károsak lennének az ember számára. Azt viszont megkockáztatom, hogy az élelmiszeripar által manapság használt alapanyagok (növényi zsír, savó, kukoricakeményítő, szója származékok) azért kerültek a táplálékláncba, mert rendkívül olcsóak. Emellett ezek a pótanyagok meg sem közelítik az általuk utánzott élelem minőségét. Elmúltak azok az idők, mikor az ember vakon megbízhatott az asztalára kerülő termékben.

21 thoughts on “2013.10.28. – Élelmiszernek látszó tárgyak

 1. Hát…köszönöm ezt a bejegyzést,van amiről nem tudtam.Azért elkeserítő.Én viszont állítom,hogy sok betegség okozója a nem élelmiszer, főleg,ha vegyi anyagból állítják elő.:(

  • És az a szomorú, hogy a lista közel sem teljes, máris eszembe jutott több termék, ami bekerülhetett volna ebbe a dicstelen társaságba. Jobban belegondolva alig tudok olyan élelmiszert, ami 100 éve is ugyanígy készült, mint most.

 2. Számomra ebben az a legszomorúbb, hogy még csak örülni sem lehetne annak, ha ezeket a műételeket kivonnák a forgalomból. Szegény családokban az olcsó margarinos kenyér olcsó párizsival már jó vacsorának számít. Vajra, minőségi hústermékre akkor sem futná sokaknak, ha csak azt lehetne kapni. Embereket ment meg az éhezéstől ez a sok pótlék élelmiszer.

  • Sajnos teljesen igazad van.
   De van néhány tapasztalatom. Egyszer vásároltam a boltban, és ott válogatott egy nagyon nyomorult, rongyos asszony a gyerekeivel. Tényleg a legolcsóbb párizsit vették, viszont vettek egy csomó kólát, energiaitalt és csipszeket, az egyik nagyfiú zsebéből pedig okostelefon kandikált ki. Ha ez az asszony ésszerűbben osztotta volna be a pénzét, a saját márkás párizsinál egy kicsit jobb minőségű ételre futotta volna.
   Ezzel nem állítom, hogy minden szegény család eltékozolja a pénzt, csak azt, hogy sokan nem tudnak helyesen gazdálkodni.
   Még valami: sokaknak eszébe se jut, hogy a drága bolti élelmiszer helyett egy csomó ételt maguk is elkészíthetnének. Én például sütök kenyeret, és ha kiszámolom a hozzávalókat, kb. egy olcsóbb bolti kenyér árával vetekszik az én jó minőségű, adalékanyagoktól mentes házi kenyerem előállítási költsége!
   És most nem is a bio élelmiszerekről beszélek! Olyan sokszor kritizálják az egészséges élet híveit azzal, hogy ” a bio táplálkozás csak a gazdagok kiváltsága”. Pedig nem feltétlenül van így… Sok kritikusnak eszébe sem jut, hogy neki is lehetne bio zöldsége, csak be kéne vetni a parlagon hagyott kertjét…
   És most nem a szegény családokat akarom megsérteni, mert tudom, hogy van olyan, aki nem pazarol, nincs kertje, és ha megfeszül, se tud jobb ételt az asztalra tenni, bármennyire is szeretne. Ez valóban nagyon szomorú.
   És köszönöm a hozzászólásodat.

 3. Huh, ez fájt…. Utálom ezeket olvasni, dühös leszek…. És nagyon fáj, hogy sokan tényleg nem tehetik meg, hogy minőséget vegyenek. Mi is szegények vagyunk, így az lett a taktikánk, hogy lecsokkentettuk a variációkat: kevesebbféle ételt eszünk, nincs nagy válogatási lehetőség, de az a kevés jó legyen, tiszta, ehető, egészséges. Pl. nem veszünk felvagottakat (néha megkívánjuk persze, de havi 1-2 alkalomtól nem leszünk betegek), helyette eszünk sajtot, lekvárt, szendvicskrémeket, amiket mi készítünk. Sokan ki vannak akadva ezen, szegényesnek, szánalmasnak tartják (rokonok is), mi megszoktuk. Én inkább azt szánom, aki nem tudja, hogy a szemét helyett van más választás is…… De sokan kérdeznek és tanulgatnak tőlünk, és ez jó 🙂

  • Köszönöm, hogy ezt írtad, valami ilyesmit akartam írni az előbb is, de Te jobban megfogalmaztad. Én is azon a véleményen vagyok, hogy inkább kevesebbet veszek, de az jobb minőségű legyen! És tényleg: van valamennyi választási lehetőség, hogy mi kerül az asztalunkra!
   Azt hiszem, Ti nemcsak a táplálkozás, hanem az élet más területein is szembementek az uralkodó áramlattal, de – feltételezem – büszkén vállaljátok.

 4. Hát bizony..Én is nagy bajban lennék, ha ezeket a termékeket,mint pl a tejet nem tartalmazó margarinokat kivonnák a forgalomból. Mi ugyanis többök között a tejet sem tudjuk megemészteni, egyszerűen nagyon betegek leszünk tőle. Legkisebbem nem oly régig a tojással is így volt, azt már ételekben néha ehet, de bizony örültem volna a tojásutánzatnak. És nagyon örülök, hogy van krumplikeményítőből készült sajtutánzat, mert így néha tönkölyből készült és műsajtból készült pizzát, vagy sajtos pogácsát is ehetünk.Ugyanis a sima búza számunkra emészthetetlen, míg az egyszerű, újrafelfedezett, de még nem agyon nemesített tönköly a mi lisztünk…

  Én veszek felvágottakat is, de készítek szendvicskrémeket, valamint szoktam lesütni húst, és vékonyra szelve szendvicsbe tenni. 🙂 lekvárokat magam főzöm cukor nélkül,vagy nagyon kevés cukorral, mivel az sok cukor szerintem senkinek sem jó, nekünk meg különösen nem. 🙂

  • A Ti esetetek speciális és nagyon sajnálatos (úgy emlékszem, hogy a fent leírt betegségeken kívül még más is elért titeket), gondolom, ha megtehetnétek, boldogan fogyasztanátok igazi termékeket.
   Nem is rólatok volt szó, hanem azokról, akik megtehetnék, hogy kis odafigyeléssel és munkával egészségesebb ételeket ehetnének. Te így is nagyon sok mindent elkövetsz, hogy a gyerekek a lehető legjobbat egyék.
   Tiszta szívemből kívánom, hogy mihamarabb gyógyuljatok meg!

   • Köszönöm:)

    Igen, mostanában kissé sok minden összejött, a legújabb dolog Rhea hidegallergiája, már október elején kesztyűt, sálat kellett hordania, ha csak kicsit megfújta a szél, fagyási sérülések lettek a kezén,arcán.

    De Isten segítségével jól vesszük az akadályokat, szépen haladunk, javulunk, gyógyulunk.. Előbb-utóbb sokkal könnyebb lesz, már így is könnyebb,hogy egyes ételeket már ehet, vagy hogy bővül a helyettesítő élelmiszerek választéka.. 🙂

    Igen, sajnos nagyon sokan, akik megtehetnék, nemtörődömségből, kényelemből nem figyelnek milyen élelmiszereket vesznek meg..És nem csak a legszegényebbek…:(

   • Kedves Patrícia, a kötő és horgoló tudományod miatt irigyellek, de amiatt nem, amin keresztülmész a gyerekekkel! Kívánok sok erőt és kitartást, remélem kinövik a gyerekek a betegségeiket!

   • Patrícia, nagyon sok erőt és kitartást kívánok…. Ilyet még nem is hallottam. Draga kicsi lány…. Bár segíthetnék valahogy! Kérlek, írj, ha tudok bármiben!!!

 5. Hozzáteszem, a krumpli-sajt utánzat, tönkölyliszt, köles, növényi tejek, tönkölykenyér, főképp az élesztőmentes,amit a lányom kénytelen fogyasztani, növényi joghurtok, sajnos nagyon drágák,és nagyon kevés helyen kaphatóak.. de legalább vannak..Mennyivel egyszerűbb lenne az életünk, ha fogyaszthatnánk tejet,búzát,élesztőt stb..

  • Én is szoktam élesztőmentes tönkölykenyeret sütni, nincs azzal semmi baj, nekem kicsit savanykás lett az íze, de finom volt.
   Nem lehet egyszerű az életed, sokan példát vehetnének rólad!

   • Kérlek, ha megírnád az élesztőmentes tönkölykenyér receptjét nagyon hálás lennék.Én próbáltam rengeteg félét, de nem sikerült.Így horroráron kell megvennem, nagyon messze (kb egy óra útra) tőlünk, így egyszerre egy havit veszek, amit fagyasztok.De ha sikerülne finomat sütni, annak nagyon örülnék, mert akkor Rhea is mindig friss,puha kenyeret ehetne. 🙂

    patriciavilaga@gmail.com az e-mailcímem. Nagyon köszönöm előre is 🙂

   • A kenyérről minden elolvasható a Végre: saját kenyér! című bejegyzésben.
    Sok sikert kívánok a sütéshez!

 6. Én még életemben nem hallottam műtojásról! Csak azt tudom, hogy a férjem kimegy a hátsó udvarra és behozza a tyúk alól tojást.
  Mi kisnyugdíjasok vagyunk, így meg kell gondolni, hogy mennyiért vásárolunk, de azért megpróbálunk minőséget venni. Ági mama

  • Az egyszerű, hétköznapi ember álmában se gondolja, hogy néha milyen disznóságok folynak a háttérben – elég csak a permetmaradványokat tartalmazó zöldségekre, gyümölcsökre gondolni, vagy a rákkeltő anyagokból készült babatápszerre, de tudható, hogy a nagyüzemi állattartásból származó húsok sok esetben antibiotikumokkal vannak teli, de emlékezhetsz a dioxinos és guargumit tartalmazó élelmiszerek körüli botrányokra…
   Jól teszed, ha tyúkokat tartasz, de ha lehet, ne táppal etesd őket, hanem kukoricával, búzával, esetleg engedd kapirgálni az állatokat a kertben!

 7. Én a csokinak látszó kakaós étbevonóra is haragszom rendesen, főleg, hogy közeleg a Mikulás…Mi is figyelünk, mit eszünk, többször megyek piacra, és figyelem, hol akciós a vaj (köpülni, azt még nem próbáltam, de szerintem időm sem lenne.)

  • De kár, hogy csak most mondod, a kakaós bevonót tényleg kihagytam, pedig az is joggal kéredzkedett volna erre a listára!
   Hogy mennyi energiánkba került megértetni a családdal, hogy ez NEM csoki, és ne vegyenek ilyet a gyerekeknek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s