2013.11.28. – Megint a közösség szerepéről

Egy előző bejegyzésben írtam már a közösség egészségmegőrző szerepéről (bár abban a példában inkább arról volt szó, hogy a társaság meghosszabbította a kísérletben rész vevők életet).

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire sérülékeny, aki magányos; hogy milyen fontos az embert körülvevő kapcsolatrendszer. Aki egy közösség tagjának mondhatja magát, kevésbé kiszolgáltatott, egészségesebb, tovább él, véd, és megvédik baj esetén, számíthatnak rá, és ő is számíthat mások segítségére, krízishelyzetben nem csúszik ki a lába alól a talaj (mert a társai nem hagyják)…  Sorolhatnám még a közösség áldásos hatásait, de inkább teszek ide néhány képet, és ötletet, hogy mennyi helyen és módon töltődhetünk fel embertársaink között!

A legkisebb minket körülvevő közösség a család.

A minket körülvevő legkisebb közösség a család. Oltalmaz. Egy palóc nagycsalád legény tagjával történt meg, hogy nyilvános cigarettázás miatt a pap kiprédikálta a misén, és kizavarta a templomból. Erre egyszerre 3-4 férfi is felpattant:  “Maradj, fiam!”  – felkiáltással. Apján kívül nagyapja és nagybátyjai is védelmére keltek!

Fontos az is, hogy jó szomszédok vegyenek körül!

Fontos az is, hogy jó szomszédok vegyenek körül

Az azonos mesterség is egybe kovácsolja az embereket

Az azonos mesterség is közösségszervező lehet

A barátok legalább olyan fontosak, mint a család!

A barátok legalább olyan fontosak, mint a család!

Összetarthat egy társaságot a hit is

Összetartó erő lehet a közös hit is. Nagyon mély és szép élmény tud lenni egy gyalogos zarándoklat.

A nemzet is meghatározó közösségünk.

A nemzet is meghatározó közösségünk. Idős barátunk egy politikai megmozduláson talált barátokra, akikkel lelkesen jár tüntetni. Azóta rendbe jött a vérnyomása és a vércukra!

Az együtt végzett munka is sok pozitív energiát adhat

Az együtt, örömmel végzett fizikai munka is sok pozitív energiát adhat; egyik legszebb nyarunk az volt, mikor minden hétvégén önkéntes munkát végeztünk egy karitatív szervezet számára. Életemben olyan boldogan még nem hordtam a sittet!

... akárcsak az együtt éneklés,

Sok örömet tartogathat a közös éneklés,

... vagy a közös tánc!

… vagy a közös tánc!

Együttes élmény. Szép példája az összefogásnak.

Együttes élmény. Szép példája az összefogásnak. Egyszer nekem is volt szerencsém homokzsákot pakolni (szerencsének tartom, mert átérezhettem, hogy milyen dolog megmenteni egy ismeretlen család házát az ártól)

Nagy bajban az egyéni problémák háttérbe szorulnak. Kimutatható, hogy háborúban a pszichoszomatikus betegségek száma csökken: az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy magukkal bajlódjanak!

Nagy bajban az egyéni problémák háttérbe szorulnak. Kimutatható, hogy háborúban a pszichoszomatikus betegségek száma csökken: az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy saját magukkal bajlódjanak!

A közös cél is összekovácsol, és erős szövetséget alakít ki

A közös cél is összekovácsol, és erős szövetséget alakít ki

Összetart a közös hobbi is

Összetart a közös hobbi is, legyen az galambtenyésztés, vasútmodellezés, vagy – mint ebben az esetben – a motorozás

8 thoughts on “2013.11.28. – Megint a közösség szerepéről

 1. Nekunk is a kis csaladunk a legszorosabb kozosseg es ezen kivul a szomszedokkal mindig megismerkedunk barhova koltozunk. Az otthontanulo kozosseg , a zenekari kozosseg nagyon inspiralo es a barataink is persze. A gyerekek is latjak tolunk, hogy a kozosseg ertek es apolni kell folyamatosan. Orom adni es orom kapni.
  Ahol a kozosseg apolt, ott a gyerekek is nagyobb biztonsagban erzik magukat ahogy novogetnek.

  • A kollektív érdeken kívül, saját, jól felfogott érdekünk is a kapcsolatok ápolása, hiszen az ember saját maga életét könnyíti meg, ha segítő emberek veszik körül, és pl. néha van kire rábízni a gyereket, vagy van kit megkérni, hogy adjon enni nyaralás alatt a kutyának.
   Egyáltalán: olyan jó érzés másoknak adni, és persze jó érzés kapni is!

 2. NAGYON TARTALMAS GONDOLATAID VANNAK!Sajnos nem sokszor van időm hozzászólni, de szeretettel olvasgatom az írásaidat. Valóban csodás dolog egy jó közösséghez tartozni. Mi is fontosnak tartottuk egész életünkben. Még most is igyekszünk sokat tenni azért, hogy másoknak örömet szerezzünk. Egy közösség akkor jó, ha mindenki tesz hozzá magából valami értéket! Legyen ez a család, a munkahely, a Nyugdíjas Egyesület stb…Napsugaras szép napot Nektek

  • Bár névtelenül írtál, tudom, hogy ki vagy, és mindig csodálattal adózom annak a példás közösségi életnek, amiben részt veszel! Tanítani kéne, ahogy teli energiával mész egyik eseményről a másikra. Hű, el is felejtettem kiemelni az alkotás fontosságát…
   Egy későbbi bejegyzésben konkrétan akarok is írni rólad, légy szíves jelezz vissza, ha nincs ellene kifogásod!

 3. Mi már idősek vagyunk és a gyerekeink egyik másik városban laknak, de a szomszédainkra mindig számíthatunk; ha egy nap nem látnak bennünket már szaladnak át megnézni nincs e valami bajunk. Az írásaid nagyon jók. Üdvözöllek Ági mama

 4. Nagyon jól összeszedted. Az is nagyon jó, hogy több formában éljük meg a közösséghez tartozásunkat. Gyerekeink,családtagjaink révén kerülhetünk nem magunk választotta közösségekbe, ami nagyon sokat alakít a jellemúnkön.

  • Sajnos néhány fontos közösséget kihagytam, csak most jutottak eszembe!
   Szerintem korunk nagy problémája az emberek elmagányosodása, biztos vagyok abban, hogy ez sok betegség forrása.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s