2013.12.05. – Mi lett veled, Mikulás?

Itt a Mikulás nap, és elgondolkodom azon, hogy mennyire átalakult ez az ünnepünk is (mint oly sok más az életünkben). Eszembe jutnak gyerekkorom vállalati és üzemi Télapó ünnepségei, ahol mindig valamelyik szocialista brigád-tag apuka vállalta a jelmezbe való beöltözést. Mikor nagyobbacska voltam, már én is felismertem a műszakáll mögött az aktuális önkéntest, és én is jót nevettem a kis Jucikán, aki viszont nem is merte fel a Télapóban a saját apukáját, és kért tőle egy plusz csomagot a kistestvérének. Szegény Télapó minden iskolás gyereknek fel kellett, hogy tegye az obligát kérdéseket (hányas tanuló vagy, mi a kedvenc tantárgyad), aztán fásultan hozzánk vágta a csomagot, mi meg kíváncsian téptük fel a zörgős piros zacskót (nem is tudom, mióta nem láttam olyan zörgős műanyagot!). Akkor voltunk a legboldogabbak, ha volt az ajándékok közt narancs vagy mandarin (fiatalabbak kedvéért: ezek akkor hiánycikknek számítottak Magyarországon). És talán nem is kell megemlítenem, hogy a csokitélapó az valóban CSOKIból volt, és nem kakaós tejbevonómasszából.

Ünnepség egy óvodai csoportban. Szegény gyerekek inkább úgy néznek ki, mintha oltásra várnának, és nem szaloncukorra...

Ünnepség egy óvodai csoportban. Szegény gyerekek olyan arcot vágnak, mintha inkább oltásra várnának, és nem szaloncukorra…

Manapság újra Mikulásnak hívjuk a Télapót, és nemcsak a neve, hanem a ruhája is megváltozott! Míg a mi időnkben hosszú piros köpenyben és püspöksüvegben jártak, kezükben pásztorbottal, addig ma már a magyar Mikulások is teljesen úgy néznek ki, mint az amerikaiak: rövid prémbundában vannak, amit a derékon öv fog össze. Gyanítom, azért van ez, mert a kínaiak üzleti megfontolásból csak egyfajta jelmezt gyártanak, öltözzön olyanba a világ összes Mikulása! Ráadásul a Mikulás szerepe újabban nem ér véget december 6.-án, hanem egész karácsonyig tartja magát, és az ajándékot is ő hozza a Jézuska helyett! Ebben nagy szerepet játszanak a nyakló nélkül ránk szabadított cuki, karácsonyi hangulatot árasztó amerikai filmek. A globalizáció lassacskán elsöpri régi ünnepeinket is…

Itt talán jobban látszik a hagyományos viselet

Itt talán jobban látszik a hagyományos viselet

A szocializmusban átvették a szovjet-orosz mintára megalkotott Gyed Marózt (Fagy apót) , bár a „Tél apó” elnevezés már létezett, mint az évszak allegóriája. A Mikulás elnevezést túlságosan burzsoának találták (sokakat emlékeztetett Horthy Miklósra), és persze semmit sem tudtunk arról, hogy Szent Miklós püspökig nyúlik vissza a szokás eredete. Szóval mi kisgyerekként a Télapót vártuk, (ahogy karácsonykor meg fenyőünnepséget tartottunk…), az én gyerekeim viszont megint a Mikulás tiszteletére pucolják ki a csizmájukat. Meglehetős zavar van viszont a Mikulás fronton, hiszen a városi bevásárlóközpontok némelyikében reggeltől estig ott trónol egy idős bácsi tetőtől talpig jelmezben egy műkandalló előtt, és az ölébe ülteti a kisgyerekeket – egészen karácsonyig, viszont a tévé azt is be szokta mutatni, ahogy egy másik Mikulás meg épp frissen érkezett meg Lappföldről. Ugyanakkor a konzervatív szülők még azt mesélik a gyerekeknek, hogy a Mikulás bácsi csak egyetlen éjszaka jön el közénk, akkor, mikor megajándékozza a gyerekeket.

A cukiság netovábbja

Idilli hangulat lenne, ha ez a baba is inkább mosolyogna. Nem is tudom, minek erőltetik a szülők, hiszen  a jelmezbe öltöztetett maszkos idegen ember valóban ijesztő lehet!

A lappföldi Mikulás épp leszáll Ferihegyen

A lappföldi Mikulás épp leszáll Ferihegyen (ő bezzeg nemzeti viseletben van!)

8 thoughts on “2013.12.05. – Mi lett veled, Mikulás?

 1. Mivel mi nem adunk semmi olyan édességet a gyerekeknek, amit a mai Mikulások előszeretettel osztogatnak, a sztorit át kellett írjam 🙂 Nem mondhatom ugyanis azt, hogy a Mikulás ugyan jó és bölcs ember, de olyannal akar megetetni, ami károsítja az egészségedet… pusztán szeretetből 😛 Így aztán hozzánk tényleg csak éjjel jön a Mikulás, és az összes többi utcán kószáló, láthatóvá váló, szaloncukrot és buta kérdéseket osztó Mikulás egyszerűen mű. A Mikulás egy régen élt szent, aki ezen az éjszakán visszajár. Látni ezért nem lehet. Így a logikai buktatók sorát, és a kakaómassza hegyeket is sikerült elkerülnöm.

  • Szíved joga, hogy a történetet így meséld a gyerekeknek, még az is lehet, hogy neked van igazad.
   Én azért a jó minőségű csokinak nem vagyok ellensége, azt néha eszünk.

 2. Fura nekem, amiket írsz a Télapóról meg Mikulásról. Úgy emlékszem, csak pár évvel vagy idősebb nálam, de nálunk Mikuláskor Mikulás jött gyerekkoromban. Karácsonykor pedig Télapó (Jézuska csak a nagymamámnál). Szerencsére ilyen vállalati Mikulás ünnepséghez csak egyszer volt szerencsém, négy évesen, apukám munkahelyén. Én annyira féltem a beöltözött Mikulástól, hogy sírtam, és nem akartam neki énekelni. Aztán hogy ezért-e vagy másért, de többet nem vittek a szüleim ilyesmire. Hogy püspöksüvegben lett volna, arra nem emlékszem. Nekem az rémlik gyerekkoromból, hogy a Mikulás is, és a Télapó is ugyanúgy nézett ki. És ez össze is zavart rendesen. Bár akkoriban nem szaladgáltak mindenfelé az utcákon, valószínűleg inkább képeken láthattam őket. Bár képen láttam püspöksüveges Mikulást is, azt viszont furcsálltam, hogy miért olyan ruhában van.
  Amúgy én is azt mondom a gyereknek, hogy az igazi Mikulás éjszaka jön, amikor alszunk, és nem láthatjuk, a többi meg csak beöltözött ember. És édességeket szokott hozni, de kizárólag olyat, ami jó minőségű alapanyagokból van, meg gyümölcsöt, mogyorót.
  Eszembe jutott egy aranyos történet. Nálunk gyerekkoromban nem tudom, miért, de 5.-én este szokott jönni a Mikulás, míg mi apukámmal elmentünk sétálni. Egyszer az öcsémmel kitaláltuk, hogy meglessük. Elbújtunk a szobában az asztal alá, ami az ablak mellett volt, és vártuk, hogy mikor pakol bele a csizmákba. De csak nem akart jönni. Szegény szüleink nagy nehezen bírtak rávenni minket, hogy menjünk sétálni, mert addig lehet, hogy nem is jön 🙂

  • Az iskolában és a vállalati ünnepségeken (én rengeteg ilyenen voltam), tehát a hivatalos helyeken én jobbára Télapóra emlékszem. Persze tudtuk, hogy Mikulásnak is nevezik a Télapót, felváltva is használtuk a két nevet, de akkor nem foglalkoztam azzal, hogy mi a különbség a kettő között.
   Biztos voltak eltérések egyes családok hagyományai közt (mint Nálatok is), de én úgy emlékszem, hogy általánosan a Jézuska hozta a karácsonyi ajándékot.
   Én emlékszem az utcán lófráló beöltözött Télapókra, akik szaloncukrot osztogattak a gyerekeknek, ezek jobbára a nagyáruházak (Skála, Centrum) beöltözött reklámemberei voltak; én is féltem tőlük, mint a tűztől.

   • Nálunk valószínűleg azért volt karácsonykor Télapó, mert a szüleim ateisták, és minket is eszerint neveltek, és ezért a Jézuskát lecserélték. Azért meg kell jegyezzem, a Jézuskával én sem vagyok kibékülve, bár ateista már nem vagyok, más okból nem tetszik. Nálunk angyalok hozzák az ajándékokat.
    Most, hogy írtad, nekem is felrémlett, mintha tényleg találkoztam volna annak idején utcán lófráló Télapóval (vagy Mikulással), de azért akkor még nem voltak ilyen tömegesen, mint manapság.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s