2014.01.27. – Ne a fortélyos félelem igazgasson!

Elgondolkodtatok már azon, hogy mivel lehet eladni egy terméket?
Szexszel (az autókat csinos nőkkel, a borotválkozó szereket kigyúrt, félmeztelen férfiakkal reklámozzák), cukiság faktorral (babapopsi, kiscica, család kutyával), no és a félelemmel…

A félelemmel persze nem macskaeledelt vagy fülpucoló pálcikát adnak el, hanem főleg az egészséggel kapcsolatos termékeket. Emlékeztek még az antibakteriális szappanokra és tusfürdőkre? A szereplők elmondták, hogy nekik mindennél fontosabb a családjuk és gyermekeik egészsége, és a kórokozók ellen minden fronton küzdenek.  Ezeket a termékeket később kivonták a forgalomból, mert állítólag kiderült, hogy mindent elpusztítottak (a hasznos baktériumokat is), és segítették az ellenállóbb fajták elterjedését.
A termékek másik nagy csoportja, ahol a félelemre építenek a reklámszakemberek, a gyógyszerek széles palettája, élükön a védőoltásokkal…
Ugyan ki nem ijed meg, mikor ilyen szöveget olvas?
“Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a … Önnél is előfordulhat, de tényleg megeshet.”
“Ugye szeretné életét egészségesen leélni? Szeretne magának nyugodt, egészséges időskort?”

Ha a célcsoport gyermekekből áll, akkor a szülők félelme mellett a bűntudatukra is lehet építeni: kárt okozhat a számára legdrágábbnak, ha nem gondoskodik róla megfelelően (nem veszi meg a reklámozott terméket). Senki sem sebezhetőbb, mint egy édesanya, aki a gyerekéért aggódik.
“Szereti Ön a gyermekét? Megadná neki a maximális védelmet a veszélyes betegségekkel szemben? Ugye Ön sem szeretné, ha …”

„Én orvos leszek! Én ügyvéd! Én tanár!” Ne hagyd, hogy összetörjenek az álmaik – Óvd meg lányodat a méhnyakráktól még ma!

„Én orvos leszek! Én ügyvéd! Én tanár!” Ne hagyd, hogy összetörjenek az álmaik – óvd meg lányodat a méhnyakráktól még ma!

Tévedés ne essék, a fenti plakát egy társadalmi célú hirdetés, amit véletlenül egy gyógyszergyár szponzorál, egészen véletlenül egy olyan gyógyszergyár, melynek épp van egy védőoltása erre a betegségre.

Ezt a marketingtechnikát az 1920-as évektől alkalmazzák, lépései a következők:

1: Hívd fel a figyelmet egy problémára, akár olyanra, amelyről a célszemélynek egyébként fogalma sem volt!
2: Fokozd a célszemély nyugtalanságát, aggodalmát a problémával kapcsolatban!
3: Add el a terméket!

Talán sokatoknak eszébe jut például egy bizonyos fogkefe reklámja. Van a fogínyvérzés (probléma).
A hagyományos fogkefe felsérti a fogínyt (a reklámban szemléltetőeszközként használt paradicsom bőrét) és kiserken a vér (a paradicsomlé) – ez az aggodalom.  De a fogkefe a hajlékony nyakának köszönhetően olyan gyengéd, hogy a paradicsom épségben marad (termék).

Személyes, egy életre szóló élményem a nagy influenza-pánikhoz (H1N1) kötődik. A tévécsatornák drámai tudósításokban számoltak be, hogy aznap kik és hányan haltak meg, híres emberek nyilatkoztak, és próbálták meggyőzni a lakosságot a védőoltás fontosságáról. Oltópontokat állítottak fel, éjjel-nappal lehetett kérni a vakcinát.
Én a legnagyobb pánik idején épp szülés előtt álltam. Kétségbeesve csüggtem a tévén, és az interneten, és számolgattam ez esélyeimet az életben maradást illetően. Nem voltak fényesek a kilátásaim, hiszen a tévék a kismamákra különösen kihegyezték a mondanivalójukat. Mikor a lányunk elszólta magát, hogy az osztályban már 5-en betegek, másnap nem engedtük iskolába. A férjem nem mert kapaszkodni a buszon, nehogy összeszedjen valamit, és kimenekült a boltból, mikor egy ember elköhentette magát mellette, mert azt hitte, hogy felesége potenciális gyilkosa áll mellette.
A gyerekorvos üzent, hogy szívesen beoltana; én meg a kijelölt nap előtt kétségbeesve hívtam fel ismerőseimet, közvélemény-kutatást rögtönöztem, ők hogy döntenének.
Anyukám sírva könyörgött, hogy fogadjam el az oltást, ne haljak meg ilyen fiatalon a magzatommal együtt.
Végül úgy döntöttük, hogy nem kérjük az oltást, a családban senki nem betegedett meg, és a gyerek is gond nélkül meglett.
Sajnos akkor nem tudtuk még a helyes megoldást: a pánik elején ki kellett volna kapcsolnunk a tévét és a netet – egyszóval le kellett volna jönnünk a szerről! (Érdekes módon a hisztéria egyik napról a másikra véget ért, és a beígért tavaszi járványból sem lett semmi, pedig nagyon fogadkoztak a szakértők, hogy a vírus márciusban újra kezdi!)

Ezzel a bejegyzéssel csak arra akartam rávilágítani, hogy nemcsak a harag, hanem a félelem is rossz tanácsadó lehet!

13 thoughts on “2014.01.27. – Ne a fortélyos félelem igazgasson!

 1. Én sem oltattam be magamat! Nagy volt a pánik keltés, és néztek is rám, nagy szemmekkel, hogy lehetek ilyen felelőtlen, a gyerekemmel szemben is. Én is babát vártam épp. Arra kértem csak a többieket is, sokkal alaposabban és sűrűbben mossanak kezet,, reklámok, na igen, bár nem vagyok személy szerint fogékony rájuk!:-)

  • Hát… Nem volt könnyű időszak, sokat idegeskedtem (ez biztos nem volt jó). Nem bántam meg, hogy végül visszautasítottam az oltást. Most meg amiatt aggódhatnék, hogy nem lett-e baja tőle a magzatnak.

  • Az biztos, hogy nem ártana valami szigorúbb szabályozás, de ha már szabad így reklámozni, akkor az embereknek kéne ellenállóbbaknak lenniük (ellenállóbbnak a reklámszövegekkel szemben).

 2. Hát tudod, saját sztorimon azóta is nevetek. Akkor mi beoltattuk magunkat, a gyereket is.. No egyetlen télen sem voltunk még annyira betegek mint akkor. 😀

  3-4 hét alatt jöttünk rendbe az influenzából. Azóta nem oltatom egyikünket sem. Volt olyan év hogy nem kaptuk el, volt hogy igen.De egy hét alatt akkor is rendbejöttünk, nem úgy mint az oltás idején :)))

 3. Amit leírtál azok nagyon durva példái a félelemkeltésnek. Vannak finomabb, szinte rejtett formái is. Ha X. terméket használod, akkor nem kell félned a szagoktól…Mert különben egy tiszta embernek félnie kellene??? Ha X. terméket adod a gyereknek, akkor eleven lesz…. Különben nem? Én mindig józan ésszel gondolom végig: eddig jól megvoltam a termék nélkül? Igen? Akkor ezentúl sincs rá semmi szükség. Eddig elvitt életem jó pár influenzája? Nem? Akkor jó esélyem van idén is túlélni. Eddig büdösen jártam?….stb

  • Igen, gondolom minden termék reklámja jól meg van tervezve. Most igen nagy gondban vagyok, mert tévé híján nem vagyok képben, hogy mostanában milyen reklámok mennek. Ahogy emlékszem az intim betét, pelenka, autó, fertőtlenítő, izzadásgátló stb. reklámokra, azok is valahol a félelemkeltésen alapulnak (“gond nélkül viselheti fehér nadrágját, és nem kell tartania a foltoktól”, “kisbabája bőre nem pirosodik ki”, “családja biztonságban lehet”, “nem kell tartania a kórokozóktól”, “nem fogja zavarni a testszag”).
   A testszagról… Teljesen normális jelenség, hogy az ember izzad, ezzel persze nem mondom, hogy kellemes élmény a zsúfolt augusztusi buszon beszívni az utazóközönség szagát, de mégiscsak emberi dolog, tehát nincs rajta szégyellnivaló, hiszen minden Homo sapiens izzad. És egyes emberek testszaga egyáltalán nem visszataszító (legalábbis nekem); például nagyon szeretem a férjem illatát.

 4. Az a helyzet hogy a legbrutálabb félemünkre, anyai ösztöneinkre hatnak az oltásokkal kapcsolatos pánikkeltéssel. De ha csak egy kicsit is megkaparod, akkor rájössz, hű de nagyon sokmindent nem mondanak el. Én azt mondom: olvasd el a gyógyszertájékoztatóját az oltásnak. Rögvest ellen félelmet gerjeszt ugyanis, mert abban is annyi szörnyűség van. És akkor megkérdezed, oké, hogy akarják kiszűrni hogy az én gyermekemmel ez nem történhet meg? Bénulás, halál, neurológiai vagy agyi gyulladások…válasz? sehogy. Biztos nem lesz baj (honnan tudják???) Ha meg baj van azt jól letagadják, mert az oltásnak ahhoz semmi köze…épp véletlenül oltás után következett be a sajnálatos esemény (!9 külön fakk az oKNE bejelentések kapcsán…véletlen esemény…:-( még akkor is ha a gyógyszertájékoztatóban szerepel…akár mint további oltások kontraindikációja……és akkor oltassam be? Nem teszem. Van másfél éves oltástagadásunk egy 13 éves fiúnál. DTP. Az egész osztálya köhögött hónapokig szenvedtek, a fiunk 3 napot taknyolt, köhögött, vidám volt, és már javában köhögött az oltott osztálya sőt iskolája, amikor ő elkapta. 3 nap enyhe betegség kontra hetek, hosszú hetek köhögése. MMR előtte most még a HPV-t is oda tették. Hát emberek. tájékozódjatok, és döntsetek ti. És ne hagyjátok megfélemlíteni magatokat a másik oldalon is van mitől félj. Féltsd a gyermekedet, olvasd el a gyógyszertájékoztatót és olyan orvosra bízd, aki mer a lelkiismeretéhez mérten cselekedni. Mert mondjuk választható a kötelező….végre. Dolgozzunk rajta!

  • Ha nagy ritkán gyógyszert szedünk (mert indokolt esetben azért szedünk), mindig elolvasom a betegtájékoztatót. Soha nem nyugtat meg a mellékhatásokat soroló lista. És komoly aggodalomra ad okot, amit most olvastam, hogy jövőre beoltanak minden hatodikos kislányt (?).
   És még valami: a gyógyszeriparban is, mint minden más profitorientált vállalkozásban a pénzé a főszerep. Tehát amikor rá akarnak beszélni egy gyógyszerre vagy oltásra, nem szabad elfelejteni, hogy az emberiség jólétének emelése mellett a haszon is motiválja a gyártót…

 5. Sosem oltatjuk magunkat és gyermekeinket előre, nem tudnak a reklámok megijeszteni.
  Egyik kollégám aki évek óta beadatja az influenza elleni védőoltást, decemberben is felvette ….azóta 17 kg fogyott 😦
  Remélem hamarosan megoldódik a problémája mert rossz rá nézni.

  • Egyszer egy anya mesélte, hogy ők minden évben beoltatják a gyerekeiket egy külföldről behozott (itthon még nem engedélyezett) szerrel, hogy ne legyenek betegek, és ne kelljen nekik gyógyszert szedni. Én azt hittem, nem jól hallok: beadnak nekik valamit, azért, hogy ha netán megbetegszenek, ne kelljen nekik beadni semmit????
   Kolléga úrnak jobbulást kívánok, nem vicc ez a 17 kiló fogyás december óta!!!!

 6. Szóval ha H1N1…múltkoriban fogorvosnál egy idősebb asszonnyal beszélgettünk. Nos, ő időseket ápolt az otthonában, ápolónőként. Jöttek kérdés nélkül leoltották az öregeket, majd őt is (ugye neked is beadjam, drágám…) Egyike volt azoknak akik komplett lebénultak az oltástól. Másnap reggel arra ébredt hogy nyaktól lefelé megbénult. Kikezelték, valahogy, kártérítést soha nem kapott. Most sugarazni akarják mert egész egyszerűen behorpadt a koponyája, egy kb 10 cmes hatalmas horpadás van a feje tetején..nem tudják mitől. Hab a tortán, hogy az unokája USAban született és nőtt fel. Persze autista. Most beszélgettem egy ausztrál hölggyel, az ő gyermekei orvosi mentességet kaptak minden oltás alól (ez azért érdekes mert akkor járhatnak gond nélkül közösségbe) Nos, kérdeztem miért? Azért mert a biológiai szülők is rosszul reagáltak az oltásaikra már a 70es években. Hol tartunk mi most, Még 2013ban sem ismerik fel ha a gyerek rosszul reagál és azt is oltják. Azért a P (szamárköhögés) ellen nem engedték oltani a gyermekeit, de ő a többit halasztva kérte egy gyerekének (megijesztették). Ő is aki oltva volt P ellen illetve az egyik gyermeke, 2szer is szamárköhögtek, titrálás alapján elégséges ellenanyagszinttel, míg a bhimlő oltás ellenére 2x kapta el a gyermeke a bhimlőt, szintén titráltak, volt ellenanyag elégséges. Feltette a kérdést: akkor ezek szerint az ellenanyag meghatározás ér e valamit, ui a 2 idősebb akiket még Pertussis ellen sem engedett oltatni a doki (mert akkoriban azt gondolták az okozza a legtöbb mellékhatást) soha nem kapták el a szamárköhögést… tőlük..se oltatlanul a bárányhimlőt…. szóval olvasd el a tájékoztatót, és döntsd el Te. Akár a kötelezett vagy kötelezetten ajánlottaknál is! Egy másik ápolónő ismerős öregek otthonában dolgozik, végignézte oltás után hányan betegedtek meg és haltak meg, szegény öregek….ki is rúgták amikor szót emelt, hogy legalább jelentse az orvos. Pl most MMR DTP hatodikban, ehhez jön a HPV 3x, és erre rá 7.ben a 2. vagy 3 Hepatitis. GMOs vakcinák. Mindez úgy hogy nincs hivatalos vizsgálat rákkeltő képességre (az akutan rákeltő formaldehid tartalom ellenére) se mutageniásra (a gmo ellenére)…se termékenységre…holott a HPV okozhat de a poliszorbát is okozott egérkísérletekben..és most jött ki egy tanulmány 20 év adatbázis, az alumínium tartalma szignifikánsan autizmushoz vezet minél több vakcinát kapnak a gyerekek annál inkább…nos gondolkozz… ettől is van mit félni: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609067

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s