2014.04.29. – Az egész élet egy iskola!

Nagyon mozgalmas napjaink voltak az elmúlt időszakban; először is természetvédelmi táborban voltunk a Börzsönyben. Elsősorban vízminőségi és vízhozamvizsgálatokat végeztünk, ezeken kívül rengeteg érdekes állattal találkoztunk, küzdöttünk az elemekkel, gyönyörködtünk a természetben, és nagyon sokat nevettünk.
A kedvünket az sem rontotta el, hogy két napig egyfolytában esett az eső, és a nap csak a tábor végére sütött ki.
(Nagyon sajnálom, hogy a képek csak a látványt próbálják meg visszaadni, és Ti nem halljátok a madárcsicsergést, békakuruttyolást, tücsökciripelést, valamint nem érzitek azt az istenadta jó levegőt, ami ott volt…!)

s

Nem egy szörny közeledik, csak a lányom, kötelező viseletben

a

Street fashion in Börzsöny. Csizma: Panoply (gazdaboltok), esőponcsó: Mill-tec (katonai boltok), leggings: anya hosszú ujjú pólója (a gyerek fenékre ült a patakban, és csak ezt tudtuk ráadni)

d

Fiatal hidrológusunk vízmintát vesz. Hiába volt rajta gumicsizma és esőnadrág, a túra után még a hónalja is sáros volt. Vajon mért nem készítenek térdig (sőt, nyakig) érő csizmát gyerekméretben????

H

Pedig mindent megpróbáltam, hogy szárazon tartsam a gyereket!

d

A patakból kiemelt (és később persze visszaengedett) állatkák szétválogatása fajok szerint. Minél nagyobb a fajok (főleg a kérészek) sokszínűsége, annál tisztább a víz!

 

vajon mivel játszanak a biológus gyerekek? Varangyosbékákkal...

Vajon mivel játszanak a biológus gyerekek? Varangyosbékákkal…

 

Csoportunk egy része a terepgyakorlat előtt

Csoportunk egy része a terepgyakorlat előtt

Nagybörzsöny, ahol voltunk, nagy múltú település. Erről árulkodik Árpád-kori temploma is. Fénykorát az 1500-as években élte, mikor virágzott a bányászat; ekkor érkeztek a faluba (abban az időben városba) német bányamesterek. Az érclelőhelyek kiapadásával a település csillaga lassacskán leáldozott. A bányászéletnek állítottak emléket a bányamúzeummal, és a középkori bányásztemplom is jó állapotban megmaradt, és látogatható is.
A faluban rengeteg a hagyományos, helyi jelleget megőrző ház, emiatt az egész falu képe egységes és nagyon bájos.

 

Aztán barátokkal voltunk túrázni a Pilisben.
Itt vitézi életet éltünk, és megpróbáltunk elfoglalni egy várat.

husvet01 IMG_2544

Néha önkéntes munkát is végzünk: kenyeret sütünk. Míg én dagasztom a tésztát, a fiam addig tanulja a kemence felfűtését (nem olyan egyszerű dolog ám, mint az ember gondolná). A fején lévő bocskai saját kezem munkája!

IMG_2699 IMG_2700

Meglátogattuk a nagyszülőket is. Többek között speciális, a szem- kéz koordinációt fejlesztő gyakorlatokat végeztek a gyerekek:

IMG_2667 IMG_2673

 

d

Valamint az egyensúlyérzéküket is fejlesztették

l

És ha már ott voltunk, tanulmányoztuk az ártéri erdő élővilágát (odú feltárás – szigorúan csak szemmel)

 

k

És még valami történt: meglátogattuk és meglocsoltuk azt a szép lányt, akivel már egy ideje levelezünk. Így az ismeretség most már személyes! (a kép illusztráció)

Hát… Ennyi minden történt velünk két hét alatt.
Bár hagyományos értelemben vett tanórán nem voltunk ez idő alatt, azt hiszem, elmondható, hogy rengeteget tanultunk!
Nemrég megint megkaptam egy szakembertől (aki egyébként tőlem hallott először az otthonoktatásról), hogy a gyerek el fog szigetelődni a társadalomtól, és nem biztos, hogy jót tesz neki az otthonoktatás.
Szerintetek is elszigeteltségben tartjuk a gyerekeket?

14 thoughts on “2014.04.29. – Az egész élet egy iskola!

 1. Én nem nyilatkozhatok, mert elfogult vagyok… :)))) nem tudok semleges maradni e témát illetően, sőt, még irigy is vagyok!

 2. Annak ellenére, hogy belül végignyafogtam volna nagyon jó lett volna ott lenni ebben a táborban.

  Ez a kép igaz, hogy csak illusztráció, de nagyon eltaláltad, pont így belemerültek a társalgásba. 🙂

  Ez az elszigetelés téma ki tud billenteni a lelki egyensúlyomból. Sajnos rákaptak az emberek, hogy anélkül alkotnak kőbevésett véleményt, hogy alaposan utánanéznének a dolgoknak.

  • Sztereotípiák élnek az emberekben, azt hiszik, hogy a magántanuló otthon kornyadozik a négy fal között, pedig az, hogy nem kell iskolába mennie, épp felszabadítja, és rengeteg ideje lesz mindenféle jó dologra.

   Jól beszélgettek, aranyosak voltak, szerintem rokonlelkek.

 3. Igazad van az élet a legnagyobb iskola! Gyermekeidnek nagyon jó lehetett ezen a kiránduláson, és milyen gyönyörű vidékeket jártok be. Fiatok egyáltalán nem szigetelődik el a külvilágtól. Gratulálok nektek ahhoz, hogy ennyi mindent meg tesztek értük. Ági mama

  • Én sem gondolnám, hogy elszigetelődnének a gyerekek, de hidd el, ha valaki meghallja, hogy magántanuló a fiunk, a legtöbb esetben ez az első észrevétele.

 4. Szuper kepek Erzsi! Tudod, nekem is az elszigeteltsegrol oktattak olyan emberek aki nem tudtak semmit az otthonoktatasrol. Most persze tatott szajjal nezik, hogy a fiaim milyen onbizalommal teli, kedves ,udvarias es oromteli gyerekek, akik barkivel el tudnak beszelgetni es barhova (pl. cserkeszek) jarnak, jol beilleszkednek.
  Ti barhova mentek beultettek egy kis magocskat az felnottek es gyerekek szivebe es remelhetoleg a kozeljovoben megnyilik a lehetoseg tobb embernek Magyarorszagon az otthonoktatas.

  • Eddig nem nagyon híreszteltem, hogy otthon tanítom a gyerekeket, nem mintha szégyelltem volna, csak a legtöbbször olyan értetlen arcot vágtak az emberek hozzá. De mostanában, ha kérdezik, örömmel mesélek az OO-ról. Úgy vagyok vele, hagy halljanak róla az emberek, hagy tudják, hogy ilyen is van!

   • Minnel tobben halljak, annal termeszetesebb es elfogadottabb lesz. Tudod hany gyerek vagyik itt arra, hogy barcsak ot is otthon tanitanak? Hat nagyon sok.

   • Mikor elmeséljük, hogy a gyereket itthon tanítom, kétféle választ szoktunk kapni: a felnőttek aggódnak a szocializáció miatt, a gyerekek meg irigylik, hogy nem kell iskolába járnia!!!

 5. A kérdésre válaszolni, csak a saját példánkkal tudok: mi nem vagyunk oo-sok, de kicsit el vagyunk szigetelődve a társadalomtól:

  – Nincs bekötve a tv és ha ezt megtudja valaki, kb. úgy néz ránk, mintha időutazók lennénk és egy perce még az őskorban lettünk volna.
  – Igyekszem kevés édességgel tömni a gyerekeket, és ha ezt megtudja valaki… lásd fent.
  – Ha időm engedi, szeretem megvarrni a ruháinkat, és ha ezt megtudja valaki… ráadásul komplett idiótának is néz, hogy ilyenre pazarlom az időmet, ahelyett, hogy műkörmösnél tölteném el.
  – Ugyanez a szitu, ha kiderül, hogy még lekvárt is itthon főzünk, mert az egészségesebbnek tartom.
  – A mosószóda és ecet+illóolaj kombó mosási felhasználása…. tuti meg vannak győződve, hogy bebüdösödünk.
  – Könyvtár. Mi???? “Még van olyan? Azt hittem, az csak gyerekkorunkban volt.”
  – “Te sosem használsz csúnya szavakat?” Sosem mondasz a gyereknek olyat, amikor eldicsekszik a töri ötösével, hogy: “Úgy örülök, hogy mindjárt széjjelvágom a pofádat.”?

  Talán a fentiek miatt is előfordul, hogy a gyerekeim (főleg az érzékenyebb) értetlenül áll sokszor a többi gyerek tevékenysége előtt. Féltem is ezért nagyon, hogy milyen nehéz percei, napjai lesznek még az életben. De emiatt álljunk be a sorba??? Akkor nem félteném semmitől sem?
  Ááá, nem. Maradunk.

  Hosszan sorolhatnám az eseteket, amikből néha azt érzem, hogy elidegenedünk a társadalomtól.
  Az oo. esetén nem tudom ezt – de tény, hogy a jelenség létezik. 🙂

  • Mivel olvasod a blogomat, tudod, hogy mi is ebben a cipőben járunk.
   De mi egyre jobban megszokjuk a “földönkívüli” státuszt, és kezdünk vele megbarátkozni. 🙂

  • En azt ajanlom, hogy aktivan olyan emberek tarsasagat keressetek, akik hasonlok hozzatok. Buszken, magabiztosan es boldogan valaszoljatok az emberek kerdeseire, ha esetleg megjegyzest tesznek, de ne mentegetozzetek. Idovel ezek az emberek tisztelni fognak es ki tudja hanyan valtoznak meg.
   Egyre inkabb eszre fogjatok venni, hogy sok ember van akik hasonloak hozzatok, csak egy kis idobe tellett, hogy megtalaljatok oket.

   • Szerencsére alakul körülöttünk a társaság!
    Most már szívesen hirdetem is, hogy itthon tanítom a gyerekeket, én ennyit tudok tenni, hogy mesélek róla, és bizonyítom, nem ördögtől való dolog ez!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s