2014.07.08. – Dobó István Szupermen ellen

Egy játszótéren voltam tanúja a következő esetnek. A gyerekek szuperhősöset játszottak. Elkezdték sorolni a különböző hősöket: Spiderman, Batman, Superman, Amerika kapitány, a Fantasztikus négyes, Pokemon, Transzformersz…

Egyikük bátortalanul kérte, hogy vegyék be a szereplők közé Toldi Miklóst is…

Ennek kapcsán elgondolkodtunk azon, hogy mennyire megváltozott a gyerekek példaképe az utóbbi évtizedekben. Átalakult a világ. A mai gyerekeknek szánt filmeket valósággal ontják magukból a nagy filmstúdiók, tudatos, megfontolt üzleti döntések után. A filmekre komoly iparág is épül: a mesék figurái megjelennek a játékboltok polcain, gyakran számítógépes játék is készül belőlük, rányomtatják a szereplők képét füzetborítóra, tolltartóra, bézbólsapkára, pólóra, zoknira, és a gyorsétteremben is kedvenc mesefigurás pohárból ihatják a gyerekek a nagyon egészséges szénsavas folyadékot. De hol van már az erkölcsi tanítás igénye a gyermekmesékben…? Fontosabb lett a profit.

rozsomak kicsi_rozso
Példamutató Példakövető

Emlékszem, amikor én kisgyerek voltam, a barátaimmal Tenkes kapitányát játszottunk. Csapatunk alfahímje (a legügyesebb kisfiú) volt Eke Máté, a későbbi kapitány, legjobb barátja pedig Buga Jakabot alakította. Persze ez nem azért volt, mert annyira tudatosan éltünk, nem tudtunk mást játszani, hisz ez a sorozat ment a tévében, akkor még hírét sem hallottuk a ma uralkodó amerikai és japán filmeknek, képregényeknek!

f4_a f4_m
Fantasztikus 4-es Az én kedvenc négyesem (Eke Máté és segítői)

Mi az Egri csillagok-on és a Tenkes kapitányán nőttünk fel, de nagyon tudtuk élvezni a Tüskevárat is (akár filmben, akár könyvben). Pedig a Tüskevár közel sem olyan látványos és akciódús, mint a mai filmek, mégis szerethető volt.

transf dobo
Kívül-belül páncél Kívül ugyanúgy páncél, de belül…! (Dobó István)

Dobó István, Bornemissza Gergely, a Tenkes kapitánya és Buga Jakab nem természetfeletti képességekkel megáldott lények, hanem közülünk való hősök, akikkel könnyű azonosulni. Örök értékeket közvetítenek: hazaszeretet, becsület, önfeláldozás, hűség (én tehát gratulálok annak az anyának, akinek gyermeke megemlítette Toldi Miklóst is a hősök között!). E filmek megnézéséhez nem kellett korhatár-megjelölés, nem volt bennük szex és erőszak, ráadásul a főhős egyáltalán nem volt ijesztő! A legfiatalabb nézőknek nem voltak utána rémálmaik!

batman mucius
Batman, Gotham City hőse Mucius Scaevola, Róma hőse – ő akár létezhetett is

Megint oda lyukadok ki, amit már többször ostoroztam: a mai gyerekek nem mindig olvasnak, és nem mindig néznek igényes műalkotásokat. Az okostelefonok és egyéb intelligens eszközök felgyorsult világában a hajdani kedvencek (mint például az Égig érő fű a felejthetetlen Rajz Jánossal) csak vontatott, idejétmúlt kövületek.

Sajnos ki kell mondanunk, hogy napjaink fiataljai, akik rövid, szöveges üzeneteken és villámgyorsan változó, pulzáló képernyők előtt nőnek fel, nem képesek megemészteni a hosszú szövegeket! Ezt mondja Zimbardo professzor, a világ legismertebb élő szociálpszichológusa is, amikor így vall az általa kidolgozott programról: főként a vizualitásra, videókra, képanyagokra épít a tananyag, mert a mai fiatalok ezeket képesek befogadni (HVG extra, Pszichológia, 2014/2. szám, 100. oldal).

amcap hucap
Amerika kapitány Hungária kapitány – miért ne?

 

4 thoughts on “2014.07.08. – Dobó István Szupermen ellen

 1. Minden felnőtt előjön a “Bezzeg az én időmben” szöveggel. – Bocsi ezt nem tudom kihagyni 🙂 De miért rosszabb nekik, mint nekünk. Nem olvas? Na bumm, csinál mást… pl. gyors reakciót fejlesztő videojátékot játszik. Spiderman-t alakít a játszótéren Toldi Miklós helyett? Spiderman tán nem a jóért küzd? (Nem tudom, csak feltételezem) Fel vannak gyorsulva? Vizuálisak? Pontosan arra képződnek ki, ami vár rájuk az életben: gyors, fontos döntések, nincs nyugi, napi 16 óra meló, pörgés ezerrel, mindig új dolgok, amik feldobják, és amire pénzt kell gyűjteni, ezért fel kell lépni a ranglétrán akár a munkatárs vízbefojtása árán is… Pont erről szól a mai felnőttek élete. Miért baj, ha a gyerekeiket erre képzik ki holmi érzelgős, becsülettől csöpögő, lassú könyvolvasás helyett, ami csak lelki putypuruttyokat okoz nekik felnőtt korukban?
  (Csak agyalgatok. Te tudod a legjobban, hogy se tv-nk, de dvd-nk, a gyerekeim becsülettől csöpögő könyveket olvasnak, de folyton tartom a kritikát magammal szemben is… és néha megkérdőjelezem, jó-e ez így – ez a fejlődésem, és alapos tudatosságom kulcsa.)

  • Tisztában vagyok azzal, hogy beléptem abba a korba, mikor emlegetem “ezeket a mai fiatalokat”.
   Az, ha a gyerekek nem olvasnak szépirodalmat, meglehetős nagy baj. Erkölcsi tartást honnan tanuljanak? És az is baj, hogy nem képesek befogadni a hosszabb szövegeket. Így hogy tanulnak komolyabb dolgokat, mondjuk tudományt? Egyáltalán: hogy tanul az, aki nem érti, amit olvas???,
   A videojátékok meglehet, hogy javítják a reakcióidőt, de izgatnak és nyugtalanná tesznek.
   Lelki putypurutty…? Ugyan már…!

 2. Nálunk nagy kedvenc a Toldi (csak a János vitéz előzi be), de szemlesütve bevallom, hogy a képregényhősök is és a filmes feldolgozásuk. Farkast én magam is szívesen elnézegetem. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s