2014.09.11. – Otthonoktatós gondolatmorzsák I.

A legkisebb gyerekünket orvoshoz kellett vinni a nyáron. Ismerve a gyereknek a korát meghazudtoló fizikai erejét és makacsságát, megkértem Apát, hogy kísérjen el, ha netán, végső esetben le kéne fogni a vizsgálathoz (sajnos volt már rá példa).

Új kép (1)

Kellemes csalódás volt, hogy a doktornő – kedvességének és rutinjának köszönhetően – olyan bizalmi kapcsolatot tudott kialakítani a gyerekkel, hogy az önként mutatta meg neki a testnyílásait, így Apa fizikai erejére sem volt szükség, hála Istennek. (Bár… szeretném hinni, hogy ebben a beleegyező magatartásban a gyerekben zajló érési folyamatoknak is volt szerepe!)

A vizsgálat közbeni figyelem-elterelő beszélgetés alatt az orvos megkérdezte a kisfiunktól, hogy jár-e oviba. Igent mondott a gyerek, pedig ez nem volt igaz.

De a doktornéni elismerően megjegyezte: az érett viselkedéséből ez meg is látszik, így viselkednek az óvodás nagyfiúk.

Vajon miért egyértelmű, hogy jól csak az viselkedhet, aki intézményben nevelkedik…?

Éljen! Lehet, hogy véget értek a lidércnyomásos idők, és Nyuszika kezelhető lesz?

Éljen! Lehet, hogy véget értek a lidércnyomásos idők, és Nyuszika kezelhető lesz?

8 thoughts on “2014.09.11. – Otthonoktatós gondolatmorzsák I.

 1. Szerintem ez csak egy szófordulat volt a részéről, kellenek neki az ilyen közhelyek, hogy beszélgetni tudjon a gyerekekkel, ha azt mondja nem ovis lehet azt dicséri. 🙂

 2. Engem is az érdekelne, hogy miért gondolja mindenki, hogy csak az lehet jól nevelt és kötelességtudó, ügyes, okos és jó gyermek, aki oviba jár. Miért gondolja mindenki, hogy mi, mint Édesanyák, nem vagyunk képesek megtanítani a saját csemetéinket a jó modorra, a kötelességre, a helyes viselkedésre különböző szituációkban és minden egyéb másra (fogat mosni, ollóval vágni, festeni stb.) ? (Meg az is, hogy az 5. évi kötelező ovit hogy lehetne kikerülni…? )

  • Szandi, az intézményvezető adhat felmentést az óvodalátogatás alól. Vele kell egyezkedni.
   A kérdésed, gondolom, csak költői, mindenki sejti rá a választ…

 3. Tudjátok, én sok olyan gyereket láttam már aki nem járt óvodába. Nagy többségük azért nem jár, amiért később iskolába is csak hézagosan, mert a család nem gondoskodik arról, hogy járjon. (Sajnos szó sincs arról, hogy otthon fejlesztik.) Nos, az ilyen gyerekeken ez tényleg meglátszik. Szocializálatlanok és neveletlenek szegénykék… 10-ből 9 gyerek sajnos pont a rossz családi háttér miatt nem jut el az intézménybe. Tényleg ott van az a kevés, aki meg pont a nagyon gondos család miatt nem jár oviba, de ez még sokkal ritkább. Szerintem a doktor néni is a másik 9-be fut bele néha.

  • Ez így lehet, ahogy mondod.
   Amit sérelmezünk: ne legyen már törvényszerű, hogy csak az oviba és iskolába járó gyerek lehet a jól nevelt és okos.

 4. Szerintem legkozelebb dobd be a beszelgetesbe, hogy a maganovodadba jar a gyereked. Akkor aztan teged is dicserni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s