2014.10.13. – Szabad, nem szabad

Az állam nagyon előzékeny velünk, szülőkkel szemben. Leveszi a vállunkról a döntés terhét, és intézkedik helyettünk arról, hogy mi történjen a gyerekeinkkel (oktatási intézményekbe való beutalás, kötelező oltások). Már-már jobban tudja, hogy mi a jó a gyerekeinknek, mint mi magunk. Mindezeket az intézményeket az állam az egyén és a társadalom érdekében tartja fenn.

El tudnátok képzelni, hogy egy ilyen gondos és jóindulatú állam engedélyezné a szülőknek, hogy kárt tegyenek a gyermekükben, netán az életét veszélyeztessék?

Pedig van ilyen dolog: a művi terhesség-megszakítás, amikor az anya szabad akaratából dönt úgy, hogy magzatát megöljék. Ehhez minden körülmények között joga van…

Ezzel a bejegyzéssel nem szeretnék vitát nyitni oltatás – nem oltatás, otthonoktatás-iskola, otthonszülés, valamint abortusz ügyben. Csak arra akartam utalni, hogy korunk szabad és demokratikus berendezkedésében rengeteg dologban az egyén kezébe helyezik a döntést. Más ügyben viszont éppen nem, sőt, megnehezítik az egyéni törekvéseket.

Mi is otthonoktató szülők vagyunk, és – mint a mi példánk is mutatja, szabad az otthonoktatás. Tapasztalataink szerint azonban nem mindig könnyű ma Magyarországon magántanulói státuszt szerezni, bizonyos gyerekek számára meg éppenséggel lehetetlen!

A gyereküket be nem oltató szülőket is állandó nyomás alatt tartják a hivatalok: végső esetben a gyermek kényszeroltásával, vagy állami gondoskodásba helyezésével fenyegetik őket.

Emlékeztek a közelmúltból a gyalázatos szigetszentmiklósi esetre, amikor a szülők éveken át erőszakosan közösültek a gyerekeikkel (többféle módon is), valamint ürülékkel és döglött patkánnyal etették őket? Ezt a családot a botrány kirobbanásáig egyetlen hivatal sem piszkálta, ellenben egy nagycsaládos apát elzárásra ítéltek (ezt később pénzbírsággal válthatta meg), amikor többféle betegséggel küzdő gyermeküket nem járatták óvodába az iskola előtti kötelező egy évben…

Másik elgondolkodtató eset: a gyermeket váró és iskolát kerülő nyolcadikos kislányra csak a lelkiismeretes osztályfőnöke fordított figyelmet, és minden reggel személyesen kísérte be az osztályba, hogy legalább az általános iskolai végzettsége meglegyen a szülés előtt. A pedagógus többször felhívta az esetre a hatóság figyelmét, ahol kelletlenül megígérték, hogy majd kiküldenek valakit (nem küldtek ki senkit). Ezzel szemben én csak egy napot késtem a kisfiam beoltatásával (elfelejtettem), de már kétségbeesve hívott fel a védőnő, hogy azonnal vigyem be a gyereket, mert telefonon számon kérte rajtuk az éber hivatal, hogy X.Yka még nem kapta meg a vakcinát.

És egy friss hír: mindannyian tudjuk, hogy kutyaviadalokat tilos tartani, ellenben gyermekek számára lehet ketrecharcos viadalokat rendezni, ahol némely résztvevőnek a tüdőlebenye szakad le, másnak pedig koponyasérülése keletkezik. Hol van itt a szigorú hatóság, aki a gyermek érdekeit védi?

A bejegyzés egyetlen kérdése tehát csak annyi lenne: ha az állam szemet huny bizonyos gyermeket veszélyeztető vagy károsító esetek felett (a dohányzó és alkoholt fogyasztó kismamákat még nem is említettem) vagy éppenséggel törvényben teszi lehetővé az élet kioltását (abortusz), akkor más, gyermekekkel kapcsolatos kérdésben miért ad olyan kevés választási lehetőséget a szülőknek?

Új kép (32)

8 thoughts on “2014.10.13. – Szabad, nem szabad

 1. Erzsi a hétköznapokban morgolódunk egy-egy eset kapcsán, de így csokorba szedve összerándult a gyomrom, főleg a konkrét történeteket olvasva. Van remény? Van kiút?

  • Andi, szeretnék biztatót írni, ezért azt mondom, hogy remény mindig van.
   Olyan sok múlik az egyéneken, azon, hogy az egyes emberek éljenek az alkotmány adta lehetőségeikkel, hogy legyenek tisztában a jogaikkal, ismerjék a lehetőségeiket! Kitartással, bátorsággal és összefogással sok minden elérhető!

 2. Én az oltásokat fontosnak tartom, épp a fertőző betegségek, járványok visszaszoritása érdekében…

  • Erről sokat vitatkoznak nálam okosabb emberek, nem is szeretnék vitába bocsátkozni az oltásokkal kapcsolatban. A bejegyzéssel arra akartam kilyukadni, hogy miért nem adnak szabad választási lehetőséget a szülőknek? (Egyébként az újabban erőre kapó szülői mozgalmak nem az oltások ellen kampányolnak, hanem azért, hogy választhatóak legyenek.)

 3. A cikk megint jó volt és roppant találó. 🙂 Nekem az oltásokkal nincs bajom, nyilván akinek van, annak ez keményebb dió. Engem a gyerekek kötelező intézményesítése és ezzel a családból kiszakítása bánt (leginkább), meg az, hogy amikor gond van akkor tényleg egyik szerv sem “akaszkodik” rá az emberre, de amikor nincs, csak fölöslegesen lehet kötözködni, mert XY-nak van véleménye és elképzelése arról, hogy hogyan nevelje a gyerekét stb, akkor rögtön kopogtatnak, hogy ejnye-bejnye… 😦

 4. Hát igen, nehéz ez, mert én a lehető legtöbb szabadságot igénylem, és azt várom az államtól, hogy ezt biztosítsa számomra, ugyanakkor a visszaéléseket a nagy szabadságban nehezebb észrevenni. Főleg a gyerekekkel kapcsolatosakat. Így meg is értem az államot.

  Talán ha az emberek közelebb élnének egymáshoz lelkileg, azaz ha a problémás szülőket papok, barátok, nagyszülők jobban figyelnék, és jobban irányíthatnák, nem lenne szükség annyira az állam, hivatalok árgus szemeire. De ez a lelkigondozó szociális háló valamiért egyre kevésbé működik.

  • Nem úgy veszed észre Te is, hogy következetlen az állam, és egyszerre van jelen a szigorúság és a szabályozatlanság?
   Ha összetartó, egymásra figyelő közösségek léteznének (ez egy közelgő bejegyzés témája is lesz), akkor nagyon sok intézményre nem lenen szükség, például gyermekvédelemre se. Bár tényleg létezne egy ilyen világ…!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s