2014.11.17. – Első számú közellenség: a hónaljszőr

Említettem már itt a blogban, hogy nagylányunk igencsak perifériára szorult az osztályában. Sorra kibuknak különböző fogyatékosságai, most például az, hogy neki… szóval neki szőr van a hóna alatt. Nem hatalmas őserdő burjánzik ott, csak pár csenevész pelyhecske, de ez is elég arra, hogy szóbeszéd tárgya legyen.

Mikor ez kiderült, a férjemmel elhűltünk; nem is gondoltuk volna, hogy ez valakinek probléma (de hát mi nem ebben a valóságban élünk).

Összeült a válságstáb (mi és az érintett) és elbeszélgettünk: a gyerek szőrzete eleve nem erős, és most a rossz idő közeledtével amúgy se látszik a hosszú ujjú pólókban. Közbevetés: de mi lesz, mikor a tornaórán kell átöltöznöm…? Akkor esetleg látszhat… Megszületett a megoldás: elfordul, mikor leveszi a pólóját, de ha valakit nagyon zavar, akkor megkéri az illetőt, hogy ő forduljon el. Beszélgettünk divatról, arról, hogy érdemes-e a vékonyka hámréteget letarolni a borotvával néhány pelyhecskéért. Rábíztuk a döntést, de nem titkoltuk, hogy mi nem pártoljuk a borotválást. Végül a gyerek úgy döntött, hogy nem borotvál le semmit magáról.

Borotválatlan sztárok, akiken a bulvárlapok rosszindulatúan köszörülik a nyelvüket.

Borotválatlan sztárok, akiken a bulvárlapok rosszindulatúan köszörülik a nyelvüket, mert ez “ciki”. Szerintem “cikibb” lenne, ha szőrzet helyett mondjuk drogot rejtegetnének a hónuk alatt

Ezt az esetet elmeséltem több barátnőmnek, és kiderült, hogy a mi lányunkon kívül mindegyik nagylány borotválja a hónalját. Egyikük azért, mert egészségügyi problémája van, másikuk azért, mert különösen erős a szőrzete. De olyan lány is akadt, aki nemcsak a hónaljáról szedi le a szőrt, hanem a karjáról és még máshonnan is.

Elgondolkodtunk. Valóban ennyire fontos a hónaljszőr nemléte? Tényleg olyan nagy probléma ez, hogy a gyerekek napokig morfondíroznak rajta? És arra jutottunk, hogy igen, napjainkban elvárás, hogy valakinek ne legyen ilyenje, noha az emberiség évezredekig jól megfért a hónaljszőrzetével.

Én elfogadom, hogy valakit zavar az erős szőrzete, és felőlem aztán mindenki azt csinál a testével, amit akar.

De azt is látom, hogy nem mindig van válasz arra, hogy miért is tüntetik el a szőrt magukról a nők.

Azért, mert a férjem előtt szégyenlem – hangzik el egy társaságunkban lévő lány válasza. És mikor megkérdezem a jelen lévő férjet, kiderül, hogy neki teljesen mindegy, hogy van-e ott pamacs, vagy nincs, és észre se vette, hogy jelenleg nincs.

Az emberek megszólnának, ha lenne hónaljszőrzetem – a következő érv. De ugyan ki látja most ősszel és az elkövetkezendő télen, a hosszú ruhákban, hogy van-e szőrzet, vagy nincs? És nyáron is csak a pántos vagy ujjatlan ruhákban látszik – én például soha nem hordok ilyeneket. (A megkérdezett férje ugyan láthatná télen is, de mint az előbb megtudtuk, őt nem érdekli.)

Akkor hát miért a borotválás? Hát mert ez a divat!

Hányszor hallottam gyerekkoromban: ha a másik a kútba ugrik, akkor te is ugrasz utána?

Hányszor hallottam gyerekkoromban: ha a másik a kútba ugrik, akkor te is ugrasz utána?

Emlékszem gyerekkoromból egy esetre, mikor a biológiatanárunk mesélte: vannak olyan helyzetek, mikor el kell távolítani a felnőttek hónaljszőrzetét, például a táncosoknak, akiknél visszatetsző lenne, ha a hattyú haldoklása közben a kis fehér ruhácskát nagy bozontok csúfítanák el. De – folytatta a tanár – nekik különösen oda kell figyelni a testápolásra, mert nem véletlenül van szőrzet az ember hóna alatt, megvan annak a funkciója.

Most meg buzgón borotvál kicsi és nagy. Milyen messzi jutottunk azóta!

Mondhatsz nemet is!

Mondhatsz nemet is!

Elgondolkodtunk azon, hogy ha a lányunk engedne a csoportnyomásnak, valószínűleg nem lenne megállás; azután a szemöldök-kiszedéssel, a körömfestéssel, műkörömmel, hajfestéssel ostromolnák. Hangsúlyozom: nem gondoljuk, hogy a romlás útjára lép az a kislány, aki sminkeli magát vagy egyéb módon cicomázkodik! És tiszteletben tartjuk mások döntését (a saját gyerekünkét is). Cserébe csak azt várnánk – a tolerancia jegyében, hogy a kortárs közösség ne kényszerítse rá a lányunkat olyan dolgokra, amik távol állnak a személyiségétől…

 

25 thoughts on “2014.11.17. – Első számú közellenség: a hónaljszőr

  • Hát…, nehéz magunkat és a gyerekeket “levédeni”. Nekünk legalábbis nem sikerült, bármennyire is igyekszünk kirekeszteni az életünkből bizonyos dolgokat (például nincs tévénk).
   A kisfiunk csak két hétig járt oviba, de azóta is azt énekli, hogy “gengnem szájl” valamint ördögvillát mutogat…

 1. Ò, hogy Ti milyen boldogak vagytok még… A nagylányunk osztályában az egyik kislánnyal közölték (a többi 16 éves), hogy ha nem vasalja a haját (nem egyenesíti ki az amúgy sem göndör, csak hullámos haját) akkor sajnos a közösség nem tudja befogadni. Az osztályukban matematika órára kötelezö számítógépet/laptopot hozni. (A majdani érettségihez már fog kelleni – ez az iskola indoklása). MINDEN gyermek a SAJÀT gépét hozta el. Ehhez képest egy kis hajvasalás, szemöldökkiszedés szerintem már nem is akkora meglepetés.

  • Hűha, ez komoly!
   A hullámos haj miatt kirekeszteni egy gyereket…! És ha kivasalja a haját, aztán a következő csoportnorma a testékszer lesz…? Akkor meg karikát kell dugni az orrába, ha azt akarja, hogy befogadják? Érdemes ilyen “közösség” tagságáért pedálozni? (Persze, szegény gyerek biztos nem szeretné, ha kirekesztenék…)
   És még milyen elvárások lehetnek egy közösségben…! A hajam égnek állt, mikor olvastam egy könyvben, le se merem írni, hogy a kislányok mit tesznek azért, mert “ez a divat, és minden más lány ezt csinálja”…

   (Zsuzsi, épp most néztem a blgodat, már egy ideje nem látogattam, és látom, hogy mekkora lett a legkisebb lányod is! Nagyon szépek a gyerekek!)

 2. Uram, atyám! Éljen az otthonoktatás!
  Én egyszer éltem át hasonlót 17 éves koromban. Akkor még nem volt ekkora nagy divatja a szőrtelenítésnek itt Magyarországon, kint Németországban azonban rútul kiröhögtek a német lányok a strandon a szőrös hónaljam miatt. De ugye ha már a biológiakönyv is azt tanítja, hogy a szőr az szépséghiba… akkor mit várunk???

  Bár nagyon kicsi gyerek voltam a nyolcvanas években, de emlékszem, hogy az autószerelő bácsik naptárain a nénik bizony bozontos szemöldökkel és dús hónalj- és fanszőrzettel megáldva pózoltak a műhely falán. Akkor ez nem volt szépséghiba… sőt apukám egyetlen pornókönyvében is azt írta a szerző, hogy odáig vannak a férfiak a főhős nagy “bozontjáért”. Azóta se értem, miért szebb a csupasz. A kényelmetlenségéről meg pláne nem értem, hogy miért vállalják be. Én 2 éve embereltem meg magam, hogy nem érdekel mások véleménye, az én kényelmem többet ér! Azóta sehonnan se szőrtelenítek… a férjem egyébként előtte is úgy tartotta, hogy barbár vagyok önmagamhoz, ha ezt teszem.

  • Ez is csak divat kérdése, én is emlékszem a 80-as évek aktnaptáraira, tényleg úgy volt, ahogy mondod! (És én is autószerelő műhelyben láttam ilyet. Úgy látszik az autószerelők különösen maszkulin emberek.)
   És ha a nők megkérdeznék a férfiakat – akiknek elvileg tetszeni szeretnének, kiderülne, hogy nekik (mármint a fiúknak) teljesen lényegtelen, hogy fazonírozott-e a feleségük, vagy nem. Ezért azt gondolom, hogy a nők nem a férfiaknak akarnak tetszeni, hanem a többi nőnek, vagy maguknak. Illetve annak az eszménynek, amit valaki valahol kitalált, és rátukmálja mindenkire.
   Mármint azokra, akik hagyják.

  • Tetszett a hozzaszolasod. Az a vicc, vagy nem vicc, hogy a vilag sok reszen a nemet nok, igaz szortelenitve, de puceran napozgatnak. Azt nem banjak mutogatni a mas ferjenek es sok embernek aki nem kivancsi ra. Itt Uj Zelandon, minden fajta van es a kutyat nem erdekli, hogy ki borotval, ki nem. En szemely szerint a vilagert sem kinoznam magam gyantaval es szemoldok cibalassal. A ferjemet nem erdekli efajta aprosag. Ot jobban erdelki a szeretetteljes kapcsolatunk.

 3. Szerencsére nem vettem még észre, hogy ennyire számítanának ezek a dolgok, de az tény, hogy elvárás szinten van a borotválás meg úgy általában a szőrtelenítés. Én, megvallom őszintén, csak nyáron bundátlanítom a lábamat, mert egyszerűen herótom van a művelettől, télen meg úgysem látszik…. És sehol máshol nem csinálok ilyet magammal, csak a galád módon tényleg odanemillően kinőtteket távolítom el csipesszel a nyakamról és az államról, ezt már 12-13 éves korom óta. Ölég ez nekem, csinálja utánam valaki és legyen még kedve utána nyaktól lefele csak úgy passzióból epilálni! Jópár évvel ezelőtt, már felnőttként kiröhögtek a hátam mögött, hogy jeti vagyok. Hát…. hadd ne mondjak erre semmit!

  • Régebben én is leszedtem a lábam száráról a szőrt, főleg nyáron. Néha még most is megteszem, de egyre kevesebbszer, mert mostanában nagyon szeretem a hosszú lenge szoknyákat, azokban meg nem látszik. És engem annyira nem zavar.

 4. Akkor nem is sokkollak a barátnöm frissen, USA-ból hazatért lánya történeteivel. Hogy a magángimnázium (gazdag, jó családokból, gondos nevelésre szánt) gyerekei miket müvelnek… Ès ebben még igaza van a FB-n író erdélyi hölgynek – náluk még van józan ész, tartás, két lábbal a földön állás. Ki tudja, még meddig?
  (Köszönöm a kedves soraid, igen, a lányok már nem sokáig lányocskák többé, Julcsi is 13 lesz mindjárt. Az apjuk egyre jobban aggódik, az összes errejáró suhancnak a szeme közé néz. :O) )

 5. Tavaly volt az angol tévében egy műsor test dolgokról, testkép, ilyesmi. A riporternő bevallotta, hogy ő még soha nem volt szőrös, amint megjelentek az első szőrszálak (9 évesen) elkezdett borotválkozni. Illetve valamikor azt mondta neki egy fiú, hogy de szőrös a karod, és azóta azt is. Harmincvalahány éves, és minden reggel eltölt vagy húsz percet ezzel. És úgy tűnik ez a divat, a csupasz bőr, mint amilyen a gyerekeknek van. Nem akarunk/akarnak megöregedni.
  Az én lányom sem akar felnőni, de szerencsére a divat sem érdekli, illetve a kinézete még nem érdekli. A hónaljszőrhöz meg hozzászokott. Most 12 éves, ráér még szőrteleníteni.

  • Köszönöm, hogy ezt leírtad.
   Remélem, az volt a műsor végkicsengése, hogy nem normális, ha egy 9 éves kislány borotválkozik!
   (Belegondolok: némelyik férfinak mekkora nyűg a naponkénti borotválkozás, a nők (kislányok) meg önként vállalják ezt a kellemetlenséget…)

 6. Sajnos -nem tudom pontosan melyik- a 7-es vagy 8-os biológia könyvben is az van irva, hogy a lányoknak is no szor a honaljukon es a karjukon, de ezen az apró testi fogyatekossagon/hiban a gyantazas segíthet.

  Tokeletesen tönkre tudja tenni a kiskamaszok testkepet. Kb. Mint a kisebbeket a Barbie baba.

  Egyebkent nem is ertem, egy nagy nyug az egesz szőrtelenítés, ki veszi önként dalolva a nyakába hogy az egesz testen szortelenit?! Igy a masodik babat varva is csak a bikinivonalat húzom le, de szerintem az orvosokat sem ez érdekli. A nok 90%ban maguknak akarnak tetszeni vagy a tobbi nőnek megmutatni, hogy ok se lógnak am ki a sorból… A férfiakat meg annyira érdekli kb., mint az új Cosmopolitan “magazin” Havonta. 🙂

  A lanyodnak sok kitartást es lelki erőt kivanok, de a szuloi támogatás felől ketsegem sincs! 🙂

  • A szülészorvosok látnak egy-két megdöbbentő dolgot praxisuk során, nem hiszem, hogy kihozza őket a sodrukból a dúsabb szőrzet látványa.
   Ennek a szőrtelenítős bejegyzésnek lesz folytatása.

   A második babához pedig gratulálok!

   • Köszönöm a gratulációt! 🙂 nem kis izgalommal várjuk a babát, mert a Jó Isten egyelőre úgy néz ki egy kislánnyal ajándékoz meg bennünket a fiunk után. 🙂

    Off topic, de az erkölcstankönyves botrány eljutott Hozzád? Az is megérne egy bejegyzést, már csak katolikus szemmel megközelítve is.

 7. Az én időmben a biológia órán még úgy tanultuk, hogy a hónaljszőrnek funkciója van/volt, mégpedig valami olyasmi, hogy a nemi hormonokat is tartalmazó izzadtság nagyobb felületet tudjanak bevonni – így jobban érezhető legyen az ellenkező nemű egyedeknek. Voltak is ilyen szerelmi babonák (varázslatok?), hogy hónalj alatt tartott (textil)zsebkendőt kellett másnap az ingzsebbe dugni, és akkor a kiszemelt hölgy/úr biztos nem tudott ellenállni 🙂
  Szerintem a hónalj szőrtelenítésére akkor lehet szükség, ha az illető elképesztően izzad. Mivel a baktériumok a szőrszálak felületén is jelen vannak – és több baktérium több izzadtságot bont – az pedig több szaggal jár…
  (…ez saját tapasztalat is, borotválom, mert izzadós vagyok…)

  • Én el is fogadom, ha valaki meg tudja indokolni, hogy miért borotvál (pl. egészségügyi okokból).

   És köszönöm a kiegészítést!

 8. Igen, arra. Bocsi de a másik részhez, már nem tudtam valamiért írni. 🙂 Nem tudok napirendi pontra térni afölött a mese fölött… lehet csak én vagyok így vele. :-S

 9. Vannak akiknek így tetszik – így tetszenek maguknak. Vannak akik a férfiaknak akarnak tetszeni és ezért borotválják….Bár a férfiak állítólag az összhatást nézik és nem a részleteket.
  Hogy a férfiaknak mennyire tűnnek fel ezek a dolgok jól szemlélteti a példám:
  Egyszer eldöntöttem, hogy befestem a hajam. A férjemet elküldtem néhány órára a gyerekekkel és én nekiláttam a házi hajfestés tortúrájának. Szerintem sokan sejtitek, hogy milyen klassz dolog hátul próbálni hajat festeni úgy, hogy még a kistükröt is tartani kell…Nos amikor hazatért a kis család már elkészülve álltam eléjük és mosolyogva kérdeztem, hogy “na, mi lett más?” Férjem hosszas gondolkodás után megölelt és azt mondta: “olyan jó az illatod”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s