2015.02.23. – Egy mese – több változat

Írtam már, hogy nagy bizodalmunk van a régi, még a gyermekirodalom fénykorában kiadott könyvek iránt. Nekem is kedvencem volt a Kati öltözködik című könyv, megőriztem, és most a gyerekeim is szeretik hallgatni.

A napokban kaptunk a szomszédunktól egy nagy láda könyvet. Izgatottan túrtuk át a csomagot, és igazi gyöngyszemeket találtunk; ott volt köztük például a Kati öltözködik egy 1953-ban kiadott változata (az enyém 1978-as kiadású).

Átlapoztam a régi könyvet, és láttam, hogy az én gyerekkori példányomban már korszerűsítésen esett át a mese az eredeti változathoz képest.

Mindkét példányban a nagymosás még egész napos szertartás, fáradságos, több fázisból álló munka, ez az, ami közös a 1953-as és az 1978-as változatban.

És most lássuk a különbségeket!

1953:

 • a hokedlira (a szöveg szerint kádra) állított teknőben folyik a mosás
 • a kamrában szárad nagy tömbökben a mosószappan, abból kell behozni egy darabot
 • kefével is dörzsölik a szennyes ruhát, többször vizet cserélnek (a mai hitvány anyagok nem bírnák ki a kefével való dörzsölést)
 • a mosás végeztével kihúzzák a dugót a teknőből, a víz a fürdő kövére ömlik (gondolom, hogy az meg a lefolyóban köt ki); így tűnik el a főszereplővé váló babaharisnya

A mese képi világa is a régi kort idézi: a kislányon fehér térdzokni, magas szárú cipő és fodros kötény van. A kamra polcain bevásárlókosár, zsírosbödön, ecetesüvegek és szappantömbök sorakoznak. A család fürdőszobájában a lábakon álló zománcozott kád mellett egy kályha áll.

1978:

 • a mosás már keverőtárcsás Hajdú mosógépben történik (igaz, az áztatás műanyag lavórban), és facsarógép (“magyarul” centrifuga) is segíti a munkát
 • a kamrából már nem szappant kell behozni a kislánynak, hanem mosóport (a polcokon különböző márkájú műanyag flakonos tisztítószerek is vannak)
 • a babaharisnya eltűnésének pontos körülményeit homály fedi. Miután elolvastam a régi változatot, akkor oldódott meg a sokéves rejtély: Kati leeresztette a vízzel együtt és úgy került a felmosórongy alá (ezt ugye a modern változatban okafogyott lett volna kiírni, hiszen ott már mosógépben mosnak, nem teknőben)

A divatról annyit, hogy Kati már A-vonalú galléros miniruhában mos.

És akkor ide kívánkozik, a mese legmodernebb változata (ezt én írtam):

Kati és anyukája a plázába készülődtek. Igen ám, de anyunak eszébe jutott, hogy teli van a szennyestartó! Az ajtóból visszaszaladt, sovány malac vágtában bedobálta a mosógépbe a ruhákat, és elindított egy programot. Mikor hazajöttek a bevásárlásból, kiszedték a megszáradt ruhákat, amiket a gyűrődésmentesítő programnak köszönhetően még vasalni sem kellett. Észrevették, hogy eltűnt az egyik fehér zokni párja, de nem vacakoltak vele, kidobták az árva zoknit, és a legközelebbi bevásárláskor vettek egy másikat.

Új kép (7)

Mennyivel könnyebb a mai asszonyok és kislányok élete! (És megint egy elveszett tudás, vagy legalábbis elveszett gyakorlat…)

4 thoughts on “2015.02.23. – Egy mese – több változat

 1. És a modern változatban Kati sem Kati, minimum Laura! 🙂
  Gyönyörű ez a meséskönyv, én nem is ismertem, de úgy tűnik, el volt ez rendeltetve, hogy épp hozzátok kerüljön.
  Köszönjük a mesét!

 2. Nekunk is sok regi könyvünk van, mi is szeretjük őket. Ezt a meset nem ismertük, egy masik lapozonk van, ahol szinten Kati a főszereplő, Meg a cica is mosakszik a cime, telen ismeritet 😊

  A modern változat is jo es sajna igaz is. Bar én nem bánom, hogy kimos a mosógép helyettünk, annyival is tobbet lehet jatszani a gyerkovel 😊

  • Ennek a Kati-sorozatnak több része is van (Kati öltözködik, ebédet főz).
   Persze, én se bánom, hogy nem kell a gyerekekre kézzel mosnom, csak elmélkedtem, hogy ismét egy dolog, amivel kényelmesebb lett az életünk, de ebbe most nem megyek bele, talán szentelek neki egy egész bejegyzést.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s