2015.05.04. – Szennyes éden

Említettem már sokszor, hogy nincs tévénk. Volt, de tönkrement, és elhatároztuk, hogy nem veszünk újat (bár a család már többször felajánlotta, hogy megajándékoznak eggyel, hogy „szegény gyerekek ne unatkozzanak…”).

Ennek ellenére van tudomásom a média történéseiről, kíváncsi vagyok, hogy mit néz a nép. S hogy mit néznek…? Hát trash reality-ket!

Az egyik csatornán futó műsorról most sok szó esik a sajtóban, az ott történt botrányos eset miatt.

Ez az a műsor, ahol a szereplők legnagyobb része az éjszakai életből érkezett, és nem sokan dicsekedhetnek tisztességes polgári foglalkozással: DJ, pornófilmes, hosztesz, go-go táncos, erotikus modell, testépítő többek foglalkozása. (Biztos nem véletlen, hogy az ilyen műsorok nem egy szereplőjének van pornós múltja – vagy jövője!)

A műsor legnagyobb részében a fiatal férfiak és nők hiányos ruházatban hemperegnek, unatkoznak, civakodnak. A mocskos beszéd és botrányos viselkedés (pl. nyilvános vizelés az erkélyen) állandó kísérője napjaiknak. No és mit csinálhatnának még a nézettség növelése érdekében…? Nemi életet élnek!

A magyarországi valóságsókban eddig is megjelent a szex, de ebben a műsorban fordul elő először – amennyire én tudom – hogy a kamerák elől nem bujkálva, nem a szoba sötétjében, paplan alá bújva, hanem fényes nappal, nyílt színen történik a dolog. Az aktusban részt vevő férfit zavarják ugyan a közben mellettük kíváncsiskodó és vihogó társak, de nem zavarja a nemi szervét premier plánban filmező kamera, és azok a milliók (inkább csak százezrek, ezrek), akik őt nézik orgazmus közben a képernyők előtt.

És még valamiben első ez a sorozat: itt történt először szexuális zaklatás: az egyik szereplőnővel erőszakoskodott a só szerinti partnere. Nem tudom, hogy az eset valóságos volt-e, vagy csak a nézettség növelése érdekében kieszelt szemfényvesztés. Amennyiben valóságos volt, akkor mélyen elítélem az elkövető erőszakos magatartását, de azért megkérdezném a hölgyet, hogy ugyan mire számított, mikor leszerződött egy olyan műsorra, amiről valószínűleg előre tudta, hogy egy vadidegen férfival kell egy ágyban töltenie az éjszakákat, ráadásul az se lehetett titok előtte, hogy itt bizony… szexelni szoktak.

Erről eszembe jutott egy régi eset. Mike Tyson, az erőszakos természetéről ismert nehézsúlyú amerikai bokszoló felhívott a szállodai szobájába egy fiatal szépségkirálynőt. A sportember már a limuzinjában elkezdte a heves udvarlást, ami a szobában is folytatódott. A dolog vége – nem meglepő módon egy befejezett aktus lett. A hölgy, Desiree Washington nemi erőszakkal vádolta meg Tysont, azt állítva, hogy ő nem feltételezte, hogy a szobában szexre fog sor kerülni. Ugyan mire gondolt? Hogy Tyson a bélyeggyűjteményét akarja neki megmutatni?

A gyengédségéről messze híres sportember

A gyengédségéről híres sportember

És mire gondolt a magyar valóságsó naivája? Hogy az egzotikus helyszínre elutazva a vérmes férfi a világbékéről akar majd beszélgetni a közös ágyban?

Ettől függetlenül az erőszak az erőszak, és példás büntetést kíván! Mike Tyson 6 évre börtönbe került, Washington kisasszony pedig 1 millió dollár fájdalomdíjat kapott. A mi reality-nk elkövetőjét nem érte semmilyen megtorlás.

Amennyiben a valóságsóban történt eset előre megkoreografált volt (ha így lenne, akkor nyilván a nézettség növelése lett volna a cél), akkor a készítőknek csalódniuk kellett. A botrány után ugyanis alig emelkedett az amúgy nem túl magas nézettség. (Ha spontán volt a történés, az összefoglalóba való bekerülése mindenképpen tudatos kellett hogy legyen.)

Pedig egy bűntény, katasztrófa, vagy bármilyen nem mindennapi esemény képes nagy érdeklődést produkálni. Erről meg Richard Branson jut az eszembe. Az azóta milliárdossá lett brit üzletember 1984-ben légitársaságot alapított. Nem volt túl sok kezdőtőkéje, így a reklámra már nem jutott pénz.

A hölgykoszorú közepén az üzletember a sajtó képviselői számára rendezett sétarepülésen

A hölgykoszorú közepén az üzletember a sajtó képviselői számára rendezett sétarepülésen

Ennek ellenére mindent megtett, hogy beszéljenek róla és üzleteiről; még az Atlanti-óceánt is megpróbálta átszelni egy saját hajóval. A kísérlet kudarcba fulladt, a hajó felborult és elsüllyedt, a legénységet is épp hogy csak sikerült kimenteni. A hajó vízből kilógó orra, rajta a „Virgin” felirattal bejárta a világsajtót, Branson úr pedig akkora nyilvánossághoz jutott, amekkorát soha nem bírt volna megfizetni.

VAC

Nem akarok prűdnek vagy álszentnek tűnni, mikor ostorozom a laza erkölcsöket, miközben nézem a szaftos jeleneteket (nem ezek nézésével töltöm ám a napjaimat)! Azt hiszem, én már különösebb személyiségtorzuláson nem mennék át, akármennyi szemetet néznék… Nekem tehát nincs félnivalóm, de aggódom azokért a fiatalokért (például a lányom osztálytársaiért), akik rendszeres nézői ezeknek a műsoroknak. Hallgatják a mosdatlan beszédet, nézik a here életmódot folytató szereplőket, és talán mintát is innen vesznek. Milyen értéket közvetít az a férfi, aki a hozzá tartozó nővel úgy beszél, hogy jobb helyeken az összes szavát ki kéne sípolni…?

2 thoughts on “2015.05.04. – Szennyes éden

 1. Sziasztok!
  Engem azért szomorít el a dolog, mert a mai fiatalság tényleg ezekből a jelenetekből és valószínűleg az internetről szedi össze a tudnivalókat -e téren. Ez pedig azért elgondolkodtató, mert azt hiszik, hogy ez a “sztenderd”, a normális, ezt így kell csinálni. Sehol nem látják azt, hogy mennyivel szebb és intimebb egy kézfogós séta a parkban vagy úgy ülni egy padon, hogy összesimul a lábunk és a vállunk. Egymásra mosolyogni és igen…..egy kicsit várni. Mennyire izgalmas a várakozás és az álmodozás és mennyire növeli ez a szerelem érzését.
  Elgondolkodtató volt az a cikk, amit olvastam Valentin nap táján az építési áruházakról: nos a szokványos építési áruházak dolgozóinak még a mozi premier előtt bemutatták a Szürke ötven árnyalata című filmet, hogy fel tudjanak készülni a filmbemutató utáni dömpingvásárlásra láncok, vaskampók, zsinegek és hasonlók terén és tudjanak szakszerű segítséget nyújtani …….. Hát ez SIRALMAS. Más szó eszembe sem jut erről.
  Üdvözlettel: Anna

  • Kedves Anna!
   Nem tudok mit hozzáfűzni a hozzászólásodhoz, csak azt, hogy tökéletesen egyet értek minden szavaddal. Jól összefoglaltad a lényeget!
   Erzsi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s