2015.06.08. – Érettek

Néhányan biztos ismeritek az Éretlenek című régi filmet, amiben vicces francia fiatalok próbálják meg letenni az érettségi vizsgát.

Ebben a bejegyzésben az érettségről más megvilágításban lesz szó.

Talán megfigyeltétek, hogy a mai gyerekek sokkal érettebbeknek néznek ki (és érettebbek is), mint annak idején mi, a szüleik nemzedéke voltunk.

Csak kapkodom a fejem, mikor az utcán látom a divatosan öltözött, modell-kinézetű, növekedésnek induló keblüket kirakatba tevő kislányokat kijönni…. az általános iskolából. Ezek a lánykák gyakran nemcsak a külsejükkel okoznak feltűnést, hanem hivalkodó viselkedésükkel és mocskos szájukkal is. Pedig kár a csúnya szavakért; a felnőttes kinézetet a mosdatlan beszéd már nem fokozza, hisz ezek a gyerekek amúgy is jóval idősebbnek néznek ki.

A kamaszok korukat meghazudtoló testi fejlettsége a genetikai adottságokon kívül bizonyára a kielégítő táplálkozásnak és a jobb higiéniai körülményeknek köszönhető.

Tettem ide egy grafikont, ami azt mutatja, hogy a lányok első menstruációja az idő előrehaladtával egyre korábban jelentkezik – az akcelerációnak (az érés felgyorsulásának) köszönhetően. Már az újszülöttek testsúlya is nagyobb, és persze hamarabb jelentkezik az első vérzés, és hamarabb lesz a lányoknak nőies formájuk.

Az élettani tényezőkön kívül a társadalmi hatások is felelőssé tehetők az akcelerációért. A tévéből, újságokból áradó – főleg szexuális tartalmú – üzenetek arra csábítják a gyerekeket, hogy külsejüket, szokásaikat minél hamarabb igazítsák a felnőttek külsejéhez, szokásaihoz: egyre hamarabb kezdenek mobiltelefont használni, a gyerekruhák sok esetben csak a méretben térnek el a felnőttek ruháitól, a kozmetikai cégek pedig kifejezetten gyermekeknek szánt smink és gyantakészleteket dobnak piacra (az amerikai 8-12 éves kislányok 18 %-a festi magát rendszeresen!). Kereskedelmi szempontból óriási érdek fűződik ahhoz, hogy a gyerekek minél hamarabb fogyasztókká váljanak – önálló kereset híján természetesen a szülők finanszírozzák a megváltozott életmódot.

Thylane, a 10 éves francia modell...

Thylane, a 10 éves francia modell…

A gyerekek sokkal korábban ismerkednek meg az alkohollal, a drogokkal, a cigarettával, korábban esnek át az első szexuális élményükön, hamarabb kezdenek el partikra, szórakozóhelyekre járni.

Kitérőként meg kell azért említenem, hogy valaha szintén korán kezdték a gyerekek a nagybetűs életet, de ennek valószínűleg az volt az oka, hogy az átlagéletkor is jóval alacsonyabb volt, így nem tehették meg, hogy 40 éves korukig vártak a nők az első gyermek megszületésére, hisz azt sokan meg se érték, vagy ha igen, akkor már kifelé mentek az életből.

Shakespeare tragédiájában mondja Júlia édesanyja (Júlia két hét múlva lesz 14 éves):

“Gondolnod kell a házasságra, lányom.

Veróna-szerte hány jó hírű hölgy van,

Ki nálad ifjabb még, de már anya.

Ilyen koromban – jól emlékszem – én is

Anyád voltam már. (…)”

Az, hogy Júlia anyja a mű szerint már 13 éves korában nemileg érett volt és fogamzóképes, valószínűleg családja jó anyagi helyzetének (és az átlagon felüli táplálkozásnak) volt köszönhető.

Fiatal lány egy régi festményen

Fiatal lány egy régi festményen… Ide kívánkozna most egy kontrasztos kép egy modern lányról, de én senki gyerekét nem akarom kipellengérezni, képzeljetek ide egy divatosan öltözött, kisminkel tizenévest!

Visszatérve a mai kislányokra…

A testi fejlettség a legritkább esetben jár együtt a lelki-pszichológiai érettséggel! Bármennyire is nagylányoknak néznek ki, ne felejtsük el valódi korukat, és annak megfelelően terelgessük és óvjuk őket!

 

 

5 thoughts on “2015.06.08. – Érettek

  1. Jó poszt. Igen ez így van, ahogyan leírtad. Kiegészítésnek még hozzátenném, hogy valahol a neten olvastam, hogy az akceleráció a családi háttérrel is összefüggésben van (ezt nagyon érdekesnek tartom). Azoknál a fiataloknál, akik mögött szilárd (=összetartó, szerető, kiegyensúlyozott) családi háttér van, gyakori, hogy ‘tovább maradnak gyerekek’, vagyis náluk később kezdődik a nemi érés. Akiknél ez a háttér nincsen meg, ők általában korábban érnek.

    Ez lehet amiatt is, hogy az a gyerek/fiatal, akinek a családja gondoskodik az ő érzelmi szükségleteinek betöltéséről, nem érzi szükségét a korai szexuális kapcsolatnak, mivel számára az nem a családból hiányzó érzelmi biztonság pótléka.

    Köszi a posztot.

  2. És nagyon sok feszültség származik abból, hogy a testi érés már 11-12 évesen eléri azt a szintet, amit az 1900-as évek elejéig a 15-16 évesek értek el, akik akkor már férjhez is mentek. A nemi érettség és a tényleges felnőtté válás nagyjából egybeesett. Ma meg 12 évesen már szinte biztos, hogy érett egy lány, de átlag 25 éves koráig tanul. Addig szociális státusza szerint gyerek, tanuló. Talán ezért is kell bizonyítania, hogy ő már nagy, mert beláthatatlan az az idő, amikor a társadalom is nagynak fogadja el.

  3. En is ugy latom ,az Eszti, hogy nagyon osszefugg a csaladi hatterrel a gyermek fejlodesenek a tempoja. Amit meg kb 20 eve olvastam, hogy azok a gyerekek akiket a szulok oleltek, vittek a testukhoz kozel (hordozoban), mellettuk aludtak, ezek a gyerekek sokkal kevesbe bujtak agyba masokkal felnott koruk elott. En is ezt tapasztalom az en gyerekeimmel. A ket legnagyobb 19 es majdnem 17 evesek.
    Erzsi, koszi az erdekes olvasmanyt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s