2015.06.22. – Érettek a fogyasztásra

Pár hete volt arról szó, hogy a kislányokra (vagy általában a gyerekekre) komoly iparágak épülnek. A cél az, hogy minél hamarabb fogyasztóvá váljon ez a réteg is. A nagy márkák igyekeznek a legfiatalabbakat mihamarabb magukhoz láncolni: termékeiket kibocsátják gyermek-változatban is, ezzel valószínűleg örökre márkahűvé teszik őket. A gyerekek jó eséllyel felnőttként is ugyanazt az üdítőt, kozmetikumot fogják használni, amit zsenge korukban. Marketing szempontjából tehát kiváló célpontot szolgáltatnak a gyerekek: nem rendelkeznek kialakult értékrenddel, nincs meg a józan ítélőképességük sem, így könnyen befolyásolhatók. Kialakul viszont a márkahűség, amely egész életükön keresztül elkíséri őket.

blendi Új kép (21) AVON_GYEREK
Nagy márkák kicsiknek szánt termékei.

Napjaink hamarabb érő gyermekei nemcsak bizonyos termékek használatával próbálnak érettebbnek látszani, hanem felnőttes viselkedésmintàk, egyéb külsőségek felszedegetésével is.

alcopops1 alcopops
Alcopop, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő, ízesített alkoholos italok összefoglaló neve.

A gyerekek suttyomban régen is kipróbálták az alkoholt. Újdonság, hogy színes, cukrozott, üdítőitalnak álcázott szesszel csábítják őket a gyártók. Egy kutatás szerint a gyerekek ötöde nem is tudja, hogy alkoholt iszik, amikor először kipróbálja. Az alcopop annyira sikeres, hogy az Amerikai Orvosi Társaságnak felvilágosító kampányba kellett kezdenie a jelenség ellen.

Akkor is nagy a baj, mikor a gyerekeket felnőttek módjára öltöztetik, esetleg áradni próbál belőlük a szexualitás.

Új kép (8) desirremoraes1
Suri Cruise rendszeresen hord magas sarkú cipőt. Desirre Moraes sem lehet több 5 évesnél, de már divatikon. 26 ezer követője várja, hogy milyen öltözetben posztolnak róla képet az Instagramon.

 

Új kép (17) tanc
Vágykeltő…? Ha igen, akkor ott nagy a baj.

 

Minek egy kislánynak szivacsos melltartó?

Minek egy kislánynak szivacsos melltartó?

A gyerekek mielőbbi “felnőttesítésére” komoly iparág épült:

Új kép (17) Új kép (20)
A (kis)lányoknál mindennapi dolog a gyantázás … de a fiúk se akarnak lemaradni tőlük.
Új kép (15) Új kép (16)
Ezt a széket kifejezetten gyerekek körömápolásakor használják (gondatlan anya vagyok, mikor kisollóval, otthoni körülmények között vágom a gyerekek körmét…?) Eddig a gyerekek csak anyu kísérőjeként várakoztak a szépségszalonban, de most már előfordul, hogy kifejezetten az ő kedvükért térnek be (a pillangós székben ülő gyereket kell nézni)
Új kép (22) Új kép (90)
Parfüm gyerekek számára – ugyan minek? Anélkül is remek illatuk van! Nem is tudom, hogy melyik a feleslegesebb: málnaillatú ajakpirosító a kislányok számára, vagy ez a giccses csomagolás?
A szépségszalonok is specializálódnak a gyermek-vendégekre.

Kifejezetten gyerekek részére létesítenek szépségszalonokat, ahol arcápolást, masszázst, iszappakolást és sminket kapnak a kislányok

A játékipar is alkalmazkodik az új idők kihívásához:

Új kép (30) Új kép barbie
Tetoválókészlet (egyelőre még csak matrica, de ez előszobája lehet a valódi tetoválásnak), rúdtáncos játékbaba (!!) –  vajon tudják, a szülők, hogy mi is a rúdtánc valójában? A tini terhes Barbie-hoz meg nincs is szavam…

Nem akarok én szélsőségesen prűdnek tűnni; valamikor az én körmömet is kifestette a szomszéd néni, a számat is kirúzsoztam néhányszor gyerekkoromban, és nem lett semmi bajom, talán elmondhatom, hogy nem siklott ki az életem ezek miatt.

Viszont a most zajló jelenségeket nem mindig tudom értelmezni.

Minek egy kislányt beillatosítani? Mi a jó abban, ha a hamvas gyerekbőrre csillogó eperízű (nyilván mesterséges) valamit kennek? Mekkora szőr lehet egy 8 éves gyerek lábán vagy hóna alatt? Hogy homokozik és mászik fára a kis Desirre a dizájner miniszoknyájában? Miért kell mellet hazudni egy serdületlen lányka mellkasára?

 

 

 

 

2 thoughts on “2015.06.22. – Érettek a fogyasztásra

  1. Érdekes, hogy a kultúránk a lányok a szexualizálásáért a felelősséget a férfiak nyakába akarja varrni: azok a szemét pasik már a gyereklányokra is szemet vetettek, a rohadt pedofilok! Holott az ilyesmi nem idegenektől függ, kizárólag a szülőktől, és az édesapák szinte kivétel nélkül ellene vannak. Az anyák azok, akik mentegetik, olykor kifejezetten bátorítják az ilyesmit. És (többek között) azért látunk ebből egyre többet manapság, mert egyre több a szingli anya, aki mellett nincs férfi aki megálljt parancsolna.
    A szituáció igazi abszurduma, hogy amikor a saját maguk és anyáik által szexualizált lányokra egy férfi véletlenül ránéz (nem letámadja, csak rá néz), akkor őt támadják meg, mintha vele lenne a baj. A kultúránk teljesen meghülyült – gyerekszépségversenyeket rendezünk, és közben egyre nagyobb a pedo-hiszti.
    Nesztek, népek, beöltöztettünk egy rakás 10 évest prostituáltnak, de rájuk ne merjetek nézni, perverz állatok!!!

    • Igen, nyilván az anyák is hibásak, talán saját megvalósulatlan álmaikat próbálják a kislányaikkal beteljesíttetni.
      Nekem soha nem volt szimpatikus a kislányok nőként való öltöztetése és cicomázása (ez talán az írásomból is kiderült), az én lányom mindig korának megfelelően nézett ki.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s