A Romeike – eset

Az Egyesült Államokban engedélyezett az otthonoktatás (rengeteg gyerek tanul így), nálunk, Magyarországon is elérhető, bár nem mindig könnyű megszerezni a magántanulói státuszt. Nem szabad viszont otthonoktatni Németországban!

Híres történet a stuttgarti Romeike családé, akik mélyen vallásos életet élvén úgy gondolták, hogy az iskolai világi nevelés nem összeegyeztethető az otthoni értékrenddel, ezért úgy döntöttek, hogy a gyerekek oktatásáról ők maguk gondoskodnak. A hatóságok többszöri felszólítására sem vitték iskolába a gyerekeket (5 csemetéjük közül a 3 nagyobbat), így egy napon (2006-ban) a rendőrség körbevette a házukat és az ajtó betörésével fenyegetőztek. A szülők végül kinyitották az ajtót, és a rendőrök elvitték az intézménybe a rémült gyerekeket.

Uwe Romeike, Hannelore, a felesége, és gyermekeik

Uwe és Hannelore Romeike gyermekeikkel

A Romeike házaspár megelégelte az állandó fenyegetettségben való létet (és azt, hogy a bevételeik jó részét bírságok befizetésére kellett fordítaniuk); apránként eladogatták értékeiket (a zongoraművész édesapa Bösendorfer hangszerét is), és 2008-ban az Egyesült Államokba utaztak, ahol politikai menedéket kértek a hazájukban elszenvedett üldöztetés miatt. A menekültstátuszt megkapták, és boldogan oktatták otthon a gyerekeket – egyre többüket, mivel még két kislányuk született a tengerentúlon. Nyugalmukat bizonyára beárnyékolta, hogy 2013-ban az Obama-kormányzat kezdeményezésére felülvizsgálták ügyüket, és megvonták tőlük a menekültstátuszt, sokáig fenyegette őket a kitoloncolás veszélye is. Jelenleg a Kongresszus előtt van a törvénytervezet, ami arról szólna, hogy az otthonoktatás miatt üldözöttek menedékre lelhetnek az Egyesült Államokban. A Romeike család tehát még nem lélegezhet fel.

Híres szószólója (harcosa) a német otthonoktatás engedélyeztetésének Dagmar Neubronner. Sokatmondó tény, hogy az ő családja sem élhet a hazájában, szintén kivándorlásra kényszerültek.

A biokémikus és mikrobiológus végzettségű édesanya két fiát szerette volna legális keretek között otthon oktatni, ám az állam ezt minden szinten próbálta megakadályozni (sikerült is). A házaspárt mind lelkileg, mind anyagilag nagyon megviselte az állandó pereskedés, érzékenyen érintette őket a 7500 eurós bírság kiszabása, a végrehajtói zaklatás, a szülői felügyeleti joguk megvonásával való fenyegetés, valamint bankszámlájuk zárolása. Egy ideig becsületesen állták a sarat, végül elhagyták hazájukat. Kényszerű emigrációjuk nagy trauma volt mindannyiuk számára.

Dagmar Neubronner

Dagmar Neubronner

És még egy eset Németországból: egy baptista házaspár, Heinrich és Irene Wiens nem engedte meg 4 gyermekének, hogy az iskolai szexuális felvilágosító órán és az ahhoz kapcsolódó szerepjátékban részt vegyenek; neveltetésükkel, világnézetükkel összeegyeztethetetlennek tartották ezt. A több ezer eurós büntetés kifizetését megtagadták, ezért mindkét szülőt börtönre ítélték (43-43 napra, melyet le is töltöttek).

A német állam álláspontja szerint csak az iskola tudja biztosítani a megfelelő oktatási színvonalat. Az intézményes oktatás során integrálják a különféle anyagi, kulturális, vallási hátterű gyerekeket, és megakadályozzák a „párhuzamos társadalmak” létrejöttét. A német állam továbbá azt állítja, hogy a gyermekek csak az intézményben nevelve válhatnak demokratikus gondolkodású, toleráns állampolgárokká.

Noha Németországban iskolakötelezettség van, és a fenti példákból láthattuk, hogy a hatóságok milyen keményen lépnek fel az egyéni utakat kereső családokkal szemben, a tömeges iskolakerülés mégis létező jelenség, mégpedig a szociálisan hátrányos helyzetű (főleg bevándorló) családok gyerekeinek körében; velük szemben a hivatalos szervek teljesen tehetetlenek.

Vajon ezért az eredményért érdemes a szülők alapvető emberi jogait korlátozni…?

(Ezt a bejegyzést Fóti Péter és az eduline.hu cikkei alapján írtam, valamint angol nyelvű forrásokat is felhasználtam.)

 

 

 

4 thoughts on “A Romeike – eset

 1. Azért Magyarországon sincs otthonoktatás a szó hagyományos értelmében, hiszen kötelező valamilyen intézménybe beiratkozni a tanköteles korúnak. Amennyire én az olvasmányaim alapján tudom, ha valaki Amerikában otthontanuló, akkor az esetek túlnyomó részében, vagyis szinte soha nem kötelező iskolát választania. Az, hogy valaki iskolával van kapcsolatban, és rendszeresen vizsgázik, csak a legeslegszigorúbb államokban történhet meg. Egyébként az otthontanuló nincs hivatalos keretek közé szorítva, a család millió meg egy tanmenet-tananyag közül választhat (az otthontanulók magas száma miatt óriási a komplett tananyagokban rejlő üzlet), vagy dönthet úgy a család, hogy saját maga állítja össze a tananyagot (pl. hogy a gyerek matekból már a harmadikos szintet kezdi, de a helyesírása még másodikos szinten van), tanulhatnak a gyerekek például a szingapúri matematikaoktatás alapján, követhetik az unschooling irányzatot, ebben a szülőknek teljesen szabad kezük van. Nem kell vizsgázni, nem kell állami iskolában, tanárok előtt félévente semmit bizonyítani, egyáltalán, nem kell a központi tananyaggal együtt haladni. Hiszen mi a központi tananyag? Valaki, aki sosem látta az én gyerekemet, sőt, azt sem tudja, hogy a világon van, meghatározza, hogy melyik héten mit tanuljon miből? Ha ezt így, visszafelé nézem, nevetséges. Azt gondolom, hogy a valódi otthonoktatástól mi még messze vagyunk itt, Magyarországon is.

  • Igen, az valóban megkötés, hogy benne kell lenni a rendszerben. Az amerikai szabadságtól még messzi vagyunk, de messzi vagyunk a német szigortól is, ahol – mint a példák mutatják – egyáltalán nem oktathat otthon a szülő; se háttériskolával, se anélkül.
   Az én gyerekeim be vannak íratva egy-egy magyarországi iskolába, tehát vizsgázniuk is kell, mégis nagy szabadságot tudunk neki biztosítani itthon, és most először fordul elő velük, hogy valóban azzal foglalkoznak, ami érdekli őket.

 2. Nagyon szomoru es visszamaradott ami Nemetorszagban tortenik. Remeljuk Magyarorszag inkabb Ausztraliat es Uj Zelandot fogja kovetni, mert azert Amerikaban is meghurcolhatjak az embert viszont Ausztraliaban es Uj Zelandon sokkal kevesbe. Uj Zelandon pillantanyillag annyira szabad a helyzet, hogy meg rank se neztek 8 eve. Remelem igy marad.

  • Köszönöm a hozzászólást, Írországról is hasonló szabadságot hallottam. Némelyikünk számára alig képzelhető el, hogy a szülő csak beszól telefonon az iskolába, hogy ne várják a gyerekét az elkövetkezendő 8 évben…
   Sokan tudnának (tudnánk) mesélni, micsoda nehézség megszerezni a magántanulói státuszt… de legalább a törvény engedi…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s