Otthonoktatás – Nyuszika útja…

Legkisebbünkről eddig csak sejtettük, de most már biztosan tudjuk, hogy nagyon szereti a zenét. Főleg a komolyzenét.

Mutattak már jelek az érdeklődésre: néhány hónapja egy kisebb baleset miatt egy napig megfigyelték a kórházban. A babaszobából már kinőtt, ezért a nagyfiúk közé tették, akik megrökönyödve ébredtek reggel 6-kor arra, hogy Nyuszika reneszánsz dalcsokrot énekel nekik, nagy átéléssel. Mikor megérkeztem (más megfigyelésekkor ott szoktam aludni az ágya alatt) reggel 8-ra, a fiúk szemrehányóan mesélték az esetet; én örültem neki, ők kevésbé.

Máskor meg a Figaró házasságából származó áriákat énekelt és tanított be anyámnak. Ezeket a dalokat én szoktam nekik énekelgetni lefekvés után – előadásommal nyilván megbuknék egy rendesebb castingon, és az Operaházba legfeljebb csak takarítónőként (esetleg jelmezvarrónőként) juthatnék be, de a gyerekek szeretik hallgatni. Ezekkel a komolyzenei darabokkal szoktam egyébként kiegészíteni – főleg népzenei alapokon nyugvó dal és furulya-repertoáromat.

A gyerek hangja szép és tisztán is énekel, az érdeklődése is megvan, ezért az ő esetében a zenei nevelésen kell elgondolkodnunk.

Először is rengeteg zenét hallgatunk itthon – vagy háttérzajként, vagy direkt, a gép előtt ülve. Ilyenkor elmondom, hogy mi a mű címe, és hogy hívják a zeneszerzőt, esetleg a mű korát is megemlítem. Szereti a klasszikus zenéket: Tell Vilmos nyitány, Radetzky mars, Rákóczi induló, Örömóda, Prokofjev Rómeó és Júliájából a Lovagok tánca (ezen mintha félne, úgyhogy nem erőltetem), Figaró házassága, Négy évszak… ezek a kedvencei. De rajong kevésbé ismert művekért is: ilyen például Gustav Holst Bolygók című szvitje. Ezt már nemcsak a gyerek tudja kívülről, hanem mi is.

Aztán tanulgatjuk a hangszerek neveit. Benjamin Britten-nek van egy műve: Fiatalok zenekari kalauza. Ezt a darabot a művész úgy komponálta meg, hogy minden hangszernek írt egy-két szólót, ebből a gyerekek (de a felnőttek is) megismerhetik a hangzását, valamint a nevét is – mert hogy a feltöltő odaírta, hogy melyik hangszert hogy hívják (hálás köszönet érte).

Esik még szó itthon a zenekarok fajtáiról: van pl. (a szimfonikus zenekaron kívül) cigányzenekar – élén a prímással, katonazenekar – őket meg a tamburmajor vezeti. A gyerek nagyon szereti a katonazenekar hangzását; nem tudom elmondani, hány katonai parádét kellett vele megnéznem a világ minden tájáról az utóbbi hónapokban…!!!

Érdekes, hogy a kisfiam nem szereti a férfiszopránokat. Ha csak hallja a felvételt, azzal nincs baja, de ha látja is a férfit, aki női hangon énekel… akkor kikapcsoltatja a felvételt. Nyilván nem tudja értelmezni az ellentmondást, ami a látvány és a hang között van.  Sebaj, idővel biztos megszokja.

Vannak kedvenc darabjai, amiket napjában többször is elvezényel (igen, vezényel; a mozdulatokat a felvételen látható karmestertől leste el). Ki is jelentette, hogy belőle karmester lesz. A férjemmel gondoltuk is, hogy ha sok pénzünk lenne, születésnapjára vennénk neki egy szimfonikus zenekart.

okos 043 okos 040

Nos, a karmesteri ambícióin felbuzdulva a következő alkalommal nem hagytuk őt itthon, hanem magunkkal vittük a színházba, ahol egy operát néztünk meg (a Carmen-t). Mondhatom, Nyuszika nagyon lelkes volt; mint később megsejtettem, azért, mert azt hitte, hogy ő vezényelhet, de le kellett hűtenünk: ahhoz, hogy kiálljon az emelvényre, előbb meg kell tanulnia írni-olvasni, valamint a Zeneakadémiát is el kell végeznie.
Azért nem vette el a kedvét, hogy csak nézőként vehet részt az előadáson, és büszkén mondhatom, hogy nagyon ügyesen végigülte a 4 felvonást. Egészen belefeledkezett a korábban már hallott dallamokba.

A szünetben egy kis liezonja is volt: a színházban a sok felnőtt között hamar észrevett egy tündéri, 5 éves forma kislányt, akit hamar becserkészett. Az ifjú zenebarát hölgyet rövid beszélgetés után derékon kapta, és adott neki egy puszit, majd elmesélte neki, hogy a most viselt nyakkendőjét a bátyjától kapta kölcsön.

Probléma csak a fináléban akadt, mikor Don José ledöfte Carment. Nyuszikából kissé hangosan törtek elő az érzelmek, és oda akart kiáltani a tenornak, hogy ilyet nem szabad csinálni… , de még idejében fogtuk be a kis száját, és sugdostunk a fülébe. Az előadás végétől egészen a hazaérkezésig hallgattuk az erkölcsi intelmeit: szégyellje magát az olyan férfi, aki bántja a feleségét, és az ilyennek sündisznót kéne tenni a székére, hogy mikor leül, jól megszúrja a fenekét! Valamint azzal nyugtatgatta magát, hogy Carmen nem is halt meg, hanem csak elájult a nagy ölelgetésben és a füstben (amit kifújtak a színpadra).

A tűzkeresztségen tehát Nyuszika sikeresen átesett; ezután rendszeres látogatója lesz a komolyzenei koncerttermeknek.

Nekünk pedig új utak nyílnak meg az otthonoktatásban: kisfiunk zenei nevelése, melyhez majd szaksegítséget is igénybe kell vennünk.

7 thoughts on “Otthonoktatás – Nyuszika útja…

  1. Ez egy rém hülye kérdés, de muszáj megkérdeznem, annyira furdalja az oldalamat. Nem tudok sokat az otthonoktatásról, így nézd el nekem! 🙂 Van mondjuk egy komplex téma, mint pl a bejegyzésben a komolyzene, de lehetne bármi más, amiről nem feltétlenül tud az ember olyan sokat, mert mindent nem tud az ember. Na, egy ilyen témát például hogy oktatsz otthon? Mármint amiről nincs olyan sok és mély ismereted? Együtt fedezitek fel kvázi vagy előre “felkészülsz” és elmélyedsz benne, és megosztod a gyerekkel?
    Lívia

    • Remélem, nem tűnök önteltnek, de eddig még nem fordult elő olyan téma, amiről semmit nem tudtam. Több-kevesebb ismeretem volt mindenről. Amikor olyan téma lesz majd, amiről semmit nem tudok, akkor előtte fel fogok készülni, de azt se szégyellem a gyerekek előtt beismerni, ha nem értek valamihez. Akkor majd együtt tanuljuk meg. Ja, és szokott nekem segíteni a férjem meg a nagylány is.

  2. Ez nagyon erdekes olvasmany volt, koszi, hogy megosztottad. Pont ma volt, hogy az egyik kedvenc lantosomat hallgattam a “Greensleeves”-et jatszani es a picikem megszolal,hogy “mama ezt te is tudod!”. Tudom, hogy fulelnek, megha jatsznak is koszben, kesobb el is dudorasszak a dallamokat. MIlyen aldottak, hogy a zenei vilagba igy belemerulhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s