Egy esténk otthon

Írtam már, hogy nekünk nincs tévénk. Ezt én nem tartom nagyon kiemelkedő dolognak, sok más tévétlen családot ismerek, de mégis, sokan megrökönyödnek ezen; nem egyszer kellett tapasztalnom az emberek csodálkozását.

El szoktuk tehát mondani az ismerősöknek, hogy nem nézünk tévét, és akkor persze arra a kérdésre is kell válaszolnunk, hogy: “…na de akkor mégis, mit csináltok esténként?”

Hétköznapi dolgokat csinálunk: olvasunk, beszélgetünk, filmeket nézünk a számítógépen, társasjátékozunk, énekelünk, diafilmeket vetítünk.

A felolvasásomat például nagyon szeretik a gyerekek, azt mondják, vicces és élményszerű, ahogy a különböző szereplőknek (pl. a Durrell család minden tagjának) “egyéni hangot adok” olvasáskor. Tényleg igyekszem, hogy élvezetes legyen.

Vannak azért más, nem olyan könnyed felolvasások is; mikor történelmi (vagy gazdasági) könyvek részleteit tárgyaljuk ki. Lehet, hogy elsőre nem tűnik érdekesnek, de mondhatom, lebilincselő tud például lenni, ahogy a középkor népességváltozásait beszéljük meg. (Komoly tudások ám ezek, de még véletlenül se tartják tanulásnak a gyerekek.)

Sokat beszélgetünk is velük. Eleinte nem nagyon értettem, hogy mi érdekeset találnak a régmúltban (értsd: a gyerekkoromban) megesett történetek hallgatásában. Pedig sokszor követelik, hogy mondjam el, milyen volt akkor az élet, hogy nézett ki egy május elsejei felvonulás, mivel játszottak az akkori gyerekek, milyen volt a 90-es évek, és nemrég el kellett mesélnem egy Isten háta mögötti kis falu SZOT gyermeküdülőjében átélt 2 hetes szenvedésem történetét – ezt is érdekesnek találták, sőt, nem átallottak nevetni is rajta!

Természetesen a kicsi már rég alszik az ilyen komoly témák alatt, az ő kedvéért az altatás mesemondással vagy énekléssel-furulyázással kezdődik.

Új kép (24)

Amikor a gyerekek már nincsenek ébren, kettesben maradunk a férjemmel. Minden tevékenységünket természetesen nem fogom itt most leírni, de azt a játékot például igen, mikor én leülök a számítógép elé, és a videolejátszó csatornán elindítok egy-egy régi slágert, aminek részletéből a férjemnek fel kell ismernie a dalt; mondhatom, Apa jól ismeri a korabeli könnyűzenei életet! Ugyanezt játsszuk régebbi és újabb filmek betétdalaival; ebben meg én vagyok a jártasabb. Hiába.. öregszünk, és elkezdtünk nosztalgiázni.

Másik kedvenc foglalatosságunk, hogy nézünk egy (bármilyen, de inkább rossz) filmet, és vicces hozzászólásokat fűzünk a szereplők szövegéhez. Ha netán jó filmet sikerül megnéznünk, abban simán csak elmerülünk, és élvezzük; nagyon szeretjük a francia vígjátékokat.

Biztos nagyon giccsesen hangzik, de bizony olvasni is szoktunk, bár erre jut a legkevesebb idő. Ha mégis sikerül összehozni, akár fel is olvasunk egymásnak. Ezen kívül sokat beszélgetünk; ilyenkor születnek a nagy terveink is (ilyen tévétlen estéken bontakozott ki a nagylányunk magántanulóságának ötlete is).

Egyszer egy ügynök hívott minket telefonon, szerencsétlenségére a férjem vette fel a kagylót. Az eladásra kínált portéka egy kábelszolgáltató visszautasíthatatlanul kedvező programcsomagja volt. Apa adta a naivat: … és mennyit fizetnének nekem, ha beengedném a lakásomba a csatornáikat? Öööö – értetlenkedett az ügynök – önnek kell fizetnie a szolgáltatásért. Micsoda? – háborodott fel Apa – még hogy én fizessek, hogy nézzem az Önök reklámjait? Szó sem lehet róla! – és letette a kagylót.

Belegondolva… nem az okoz problémát, hogy mivel töltsük el az esténket, hanem az, hogy a sok teendőnkre alig jut időnk. Mi éppen azt csodáljuk, hogy valakinek nagycsalád és zajló élet mellett esetleg még arra is van alkalma, hogy csak úgy tévézzen.

2 thoughts on “Egy esténk otthon

 1. Kedves Alma!
  Remélem nem haragszol a megszólításért! 🙂

  Teljes mértékben egyet értek veled, és tapasztalatból mondom, hogy nekem is az okoz esténként leginkább gondot, hogy nem marad sok mindenre időm tévénézés helyett. Nekünk sincs tévénk, kb 6 éve, és remekül el vagyunk nélküle.
  Mi dolgozunk, a gyerekek iskolába járnak (a kisebbik újra egy évig volt magántanuló, de imádja az új iskoláját), délután edzés, és néha vásárolgatunk, de sokszor du. 4-5 óra felé már otthon vagyunk. Megmondom őszintén, hogy sokszor ki sem látszok az otthoni teendőkből, és a két gyerek esetleg pont azon vitatkozik, hogy melyikük mesélje el a napi élményeit nekem, mert a közös élménybeszámolók mindennél fontosabbak.
  Tegnap korán hazaértünk a fiammal, gyorsan lezuhanyoztunk, megvacsiztunk, és bekucorodtunk az ágyba olvasgatni. Én nagyon élveztem, mert csak ketten voltunk otthon és nincs jobb annál, mikor összebújva olvasgatunk és beszélgetünk elalvás előtt. Meg is volt az eredménye, nyolckor bevágta a szunyát, és ma reggel 10 órai alvás után frissen, vidáman kelt.
  A lányom és a férjem csak 9-kor értek haza az esti edzés után. Nekik is vacsi, fürdés, és alvás apának, mert a lányom még teljesen fel volt pörögve, ahogy edzés után lenni szokott, és jött az ő élménybeszámolója, majdnem 11 óra volt, mire visszakerültem az ágyamba. Mondhatni ez volt az esti “színházi” előadás, mivel a mesélés nagy részét el is játszotta, úgy beleélte magát, majd a végén megtárgyaltuk, hogy irodalom órán mivel foglalkoznak. A Kőmíves Kelemen nem igazán nyerte meg a, de azért felmondta kétszer egymás után, mert meg kellett tanulni (bár elmondása szerint csak az órán olvasták el néhányszor, vagyis nem is tanulta, magolta be), és beszélt a walesi bárdokról, mert az szerinte egy nagyon klassz ballada. Csak úgy mellékesen elhadarta a ballada ismérveit, ha nem emlékeznék rá…
  Szóval felmondta a komplett irodalom leckét az esti élménybeszámoló beszélgetésbe csomagolva. Mert a tanulás is lehet élmény egy gyerek számára….
  Andrea

  • Kedves Andi, köszönöm a beszámolót. Ezzel alátámasztod azt, amit én is írtam, hogy a tévé voltaképp fölösleges az olyan családokban, ahol amúgy is zajlik az élet. (Magányos embereknél abszolút megértem, ha tévét néznek.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s