Gimnazista magántanuló!!!

Az eddigi bejegyzésekből talán már kiderült, de mégis volt olyan, aki rákérdezett, ezért most elmondom, hogy immár a legnagyobb gyerekünk is itthon van, hiszen szeptembertől magántanuló!

Nagyon furcsa volt, hogy nyár végén nem kellett készülődnünk az iskolára; nem kellett évnyitóra mennünk, tankönyveket, füzeteket beszereznünk.  Ennek örömére el is utaztunk szeptember első hetében a Balatonra, ahol kiélveztük a hirtelen jött szabadságot és azt, hogy a nyári meleg ellenére alig lézengtek a parton; egész szellős és kellemes volt így a strand. Nagyon élveztük ezt a kései üdülést; csak az mérgezte meg a pihenésünket, hogy nem kaptunk sehol egy rendes vacsorát, így kénytelenek voltunk a büfében megenni a zsírban tocsogó mirelit ételeket. Végre kiderítettük, hogy a szálloda maroknyi személyzete (elutazásunk után be is zártak) házon belül étkezik, így el tudtuk intézni, hogy a szakács 5-tel több főre főzzön. Onnantól kezdve a házias ételek is növelték a komfortérzetünket. Szóval a lányunk magántanulósága egyhetes pihenéssel kezdődött, és épp a hasát süttette a napon, mikor elköszönt interneten az osztálytársaitól.

hhh

De nehéz is a dolga annak a magántanulónak, akinek óránként arrébb kell vinnie a nyugágyat, mert odatűz a nap…! 🙂

Itthon is nagyon nyugalmasan telnek a napjai. Mivel a kamaszok élettani fáradtságban szenvednek, és ez az életkor amúgy is egy nagyon intenzív növekedési és fejlődési szakasz (megváltozik és átalakul az egész testük), mindez rendkívül megterhelő a gyerekeknek. Én, mint anya annyit tudok segíteni, hogy hagyom aludni addig, míg magától fel nem kel. Az iskolás korszakában 1/4 7-kor kelt (nulladik óra esetén ez egy órával korábbra tolódott volna), most meg 9-ig is elalszik. Ez azt jelenti, hogy mióta magántanuló minden nap majdnem 3 órával többet tud pihenni! Ez nem lebecsülendő!

Immár nem okoz gondot a heti két-három esti edzés sem. Régebben gyakran előfordult, hogy nem tudott velünk jönni, mert leckéje volt, vagy másnap nagyon korán kellett kelnie. Természetesen az iskolás gyerekek is járhatnak sportolni, de épp a lányom példájából tudom, hogy nem volt könnyű megoldani a dolgot: amikor tanítás után hazajött és kifújta magát, megebédelt, már elmúlt 3-4 óra is. Leült leckét írni, de hamarjában, mert 5 után már kellett is indulnunk az edzésre. Ennek most vége: bőven jut idő a sportra is!

A régi osztályában volt egy élsportoló lány, aki minden nap edzésre ment… El se tudom képzelni, hogy oldotta meg a sportolás mellett a tanulást, és legfőképpen a kikapcsolódást, a pihenést. Minden elismerés az övé, hogy még jó tanuló is tudott lenni.

A most beköszöntött nagy szabadság a kulturális életünket is felpezsdítette. Eddig másnapra szabadságot kellett (volna) kivennünk az iskolában, ha hét közben színházba akartunk menni, most meg minden következmény nélkül zötyögünk haza az utolsó busszal, mert másnap úgyse kell korán kelniük a gyerekeknek.

Néhány szót a tanulásról, mert persze az is van.

Ez a gimnáziumi év nyelvi előkészítő, ezért csak egy-két tárgyból és angolból kell majd vizsgáznia. Mivel angolból elég jól áll, és itt alapfokú tudásról kell számot adni, ez valószínűleg neki nem lesz gond. A fennmaradó időt azzal tölti, amivel akarja.

ff

Történelmet tanulunk

Elég sokat néz Monty Python jeleneteket eredeti nyelven (hol feliratokkal, hol nélkülük). Mikor rákérdezett, hogy nem helytelenítjük-e, mondtuk, hogy dehogy, nagyon is örülünk, hiszen ez olyan, mintha intenzív angol tanfolyamra járna. Aztán szintén tanulás az, hogy odafigyel, mikor az öccsének történelmet mesélek (jóval alaposabban, mint ahogy a tankönyv kéri), a környezet esetében meg épp szerepet cserélünk, mert ő tanít engem meg a testvérét, és magyaráz nekünk.

A lányunk hozzáállásával amúgy sincs baj: komoly könyveken rágja át magát önszorgalomból. Soha nem kellett nógatni, hogy tanuljon, a tudásvágya irigylésre méltó.

s

A gyerek különböző táskáiból előkerült és elkobzott könyv-termés (ezentúl 30 dekásnál nehezebb könyvet nem vihet magával, mert félő, hogy gerincferdülést kap)

Alakul a szakmai élete is: úgy néz ki, hogy végre találtunk neki befogadó tudományos intézményt, és két mentort is! Csak módjával merünk örülni, mert többször álltunk már látszólag nagyon jól, aztán mindig rosszabb lett sajnos. De az mindenesetre biztató, hogy már egész napos terepi munkán is volt egy csapat botanikussal, akik (később bevallották), kicsit félve vitték magukkal, mert előítéletesek voltak egy kamasz lánnyal szemben. A “főnöke” többször megkérdezte tőlem, hogy biztos nem csinál-e ostobaságokat, és felelősen tud-e viselkedni. A gyerek nagyon boldog volt a munkától, olyan nagy örömmel jött haza este, és hozott nekem egy nagy zacskó őzlábgombát, amit saját kezűleg gyűjtött! Talált kígyótojást, bükkmakkot, gyíkot, rovarokat, és vadszőlőt. A tudósok visszajelzése is jó volt, elégedettek voltak vele, és a gyerek nemhogy hülyeséget nem csinált, de egyenesen ő volt az egyetlen, aki gondolt arra, hogy bicskát vigyen magával az erdőbe, így volt mivel felhasítani a megvizsgálandó terméseket!

A lányunk történetének előzményei:

https://almameter.wordpress.com/2015/03/30/2015-03-30-gimnazista-magantanulo/ (ekkor még csak fontolgattuk azt, hogy magántanuló lesz és latolgattuk a gyerek esélyeit)

https://almameter.wordpress.com/2015/03/02/2015-03-02-tehetseggondozas-i-resz/ (itt pedig arról írtam, hogy mennyire nem működött az iskolában a tehetséggondozás)

5 thoughts on “Gimnazista magántanuló!!!

  1. HURRRAAAAA! Szuperek vagytok!!!! De varom, hogy beszelgessunk, hogy eletben halljam a lelkesedeseteket. Elore is puszillak mindannyiotokat. Elen jartok.

  2. Kedves Erzsébet!
    Olvastam a bejegyzésedet arról, hogy gyermekednek találtál gimnáziumot, ahol magántanulóként fogadják őt. Nekem is van egy fiam, akit 7 éve tanítok otthon, most nyolcadik osztályos. Érdekelne, hogy sikerült- e a magántanulói státuszt betölteni gyermekednek az említett gimiben? Minket is érdekelne ez a lehetőség.
    Üdvözlettel: Molnár Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s