Mesét modernizáltam

Kisfiam egyik kedvenc könyve a Gőgös Gúnár Gedeon, kedves meséje pedig A kesztyű, ami arról szól, hogy 5 állatka beköltözik egy erdőben elhagyott kesztyűbe.

Új kép (11)

Az állatok nemcsak beköltöznek, hanem otthonról dolgozgatnak is; ahogy a képen is látszik: a pocok cipőt talpal, a cinke ruhát varr, a béka órát javít, a szarvasbogár bútort gyalul, az öreg, rövidlátó hangya pedig zoknit köt.

Ezek a mesterségek napjainkra már eltűntek, vagy legalábbis nagyon visszaszorultak. Lámpással kell keresni a susztert (esetleg a kulcsmásolóban megtalpalják a cipőt, de sokan inkább kidobják, hiszen úgyis tönkrement addigra a többi része is – amilyen hitvány lábbeliket lehet néha kapni). Női szabó is alig van már, és egyre kevesebb nő varr otthon (kedves, öreg varrógépszerelő-mesterem elmondása szerint). Órások még csak vannak, de egyikük sanyarúan mesélte nekem, hogy ritkán lát mostanában óraszerkezetet; a mestersége jórészt arra korlátozódik, hogy elemet cserél a digitális órákban. Asztalosmester se sok szaladgál az utcán; és kevesen készítenek otthon bútort. Talán a kötögetés a leggyakoribb elfoglaltság, amivel a mai gyerekek még találkozhatnak.

Új kép (10)

Ugyanígy ritkán láthatóak ma már a képen szereplő tárgyak, de jó, hogy benne vannak a könyvben, legalább meg lehet mutatni a gyerekeknek ezeket a ritkaságokat: petróleumlámpa, próbababa, ébresztőóra, gyalupad és gyalu, valamint kötőtű.

No, ezért átalakítottam és modernizáltam a mesét a gyerekek nagy derültségére, ami nálam a következőképpen hangzik:

a pocok műkörmöt épített,

a cinke food designer stúdiót rendezett be, valamint egy lakáséttermet üzemeltetett,

a béka informatikus lett,

a szarvasbogár megmaradt a lakberendezésnél, és 3D enteriőrtervező lett,

az öreg hangya pedig a kézműves tevékenységéről egy videoblogot indított.

Új kép (12)

A mese befejezésén is alakítottam:

 • az egyik hatóság megbüntette őket a természetvédelmi területen való illegális életvitelszerű tartózkodásért és engedély nélküli tűzgyújtásért (mert hogy tüzeltek a sparhelten).
 • A másik szerv azért bírságolt, mert a különböző kereskedelmi tevékenységek után nem fizettek adót és egyéb járulékokat.
 • A közegészségügyi szolgálat illetéket rótt ki, mert a konyhában rágcsálót és rovart találtak.
 • Az öreg hangya nyugdíj mellett folytatott kereső tevékenységet, ezért a társadalombiztosítás vette elő,
 • de megsértették az egyenlő bánásmódhoz való jogot is, mert a fogyatékkal élő (látássérült) hangyának csak a legkisebb helység jutott.

Azóta mindig két változatban kell mondanom a mesét, a kicsinek az eredeti módon, a nagyoknak meg alternatívan.

 

6 thoughts on “Mesét modernizáltam

 1. Nagyon ötletesnek tartom, amit kitaláltál! Biztosan értő humorral fogadták a gyerekek! Azért a régi mesét is szívesen fogadják a gyerekek, még ha kihalóban lévő mesterségek nevei szerepelnek benne! A mai kicsik közül sem minden kisgyermek érti pl. a műkörmöst, csak az akinek anyukája készíttet ilyent! A régi mesék arra is hivatottak, hogy őrizzék a szókincsünket, hagyományainak. Úgyhogy nem baj, ha az eredeti verziót hallják a gyerekek! Az újat én is szívesen kipróbálnám, kíváncsi lennék a fogadtatásra! További jó meseírást! Szép vasárnapot : Éva

  • Kedves Éva!
   Köszönöm a hozzászólást.
   Természetesen nálunk is az eredeti mese mesélődött el először, csak aztán jött a modernizált változat. Értették a gyerekek a sajátos humort, főleg a nagyobbak. Megnyugtatlak, a gyerekeim szókincse miatt nem kell aggódnod.
   Nem, nekem sincs műkörmöm, mégis tudják a gyerekeim, hogy mi az, ahogy azt is tudják, hogy mi az óceánjáró, pedig még nem, utaztak ilyenen (de nem is láttak még élőben).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s