Otthonoktatós gondolatmorzsák VII.

Régebben többször végeztünk önkéntes munkát egy alapítványnál, akik többek között kenyeret is sütöttek. A kemence, ahol sütöttünk, egy olyan sporttelepen volt, ahol gyakran megfordultak iskolás csoportok is.

Az önkéntes munka részemről a kenyértészta dagasztásából állt, de gyakran én főztem a munkásokra (pékekre, fűtőkre, takarítókra), a nagyfiam meg a kemence körül sürgölődött, segített fát vágni, őrizte vagy szította a tüzet; nagyon szeretett a fűtő férfiak körül lenni (a pici fiam meg rohangált és játszott).

Sül a lepény-reggeli a munkásoknak

Sül a lepény

A fiam, aki az otthonoktatása kezdetén egy ideig kereste a helyét, mint otthonoktatott gyerek (eleinte szokatlan volt neki a saját státusza) épp akkor is a tűz körül sürgölődött, mikor elment mellette egy iskolai osztály. A gyerekek szájtátva nézték a kemencét feltűrt ingujjban fűtő, szemmel láthatóan iskolában NEM lévő kortársukat. Körülállták és elkezdték faggatni, hogy “te ki vagy és mit csinálsz itt, és hogyhogy nem vagy iskolában és megengedik neked, hogy hozzányúlj a tűzhöz?”. (Sok szülő tiltja a gyerekének a “tüzeskedést”.)

A fiam észrevette a többiek szemében a csodálatot és a kíváncsiságot. Kihúzta magát, és azt mondta nagy büszkén: “én nem járok iskolába, és megengedik a munkát, én vagyok itt a tűzmester!”

A kísérő tanár tovább rángatta a gyerekeket a kemencétől, akik még sokáig nézegettek vissza a fiamra.

No, a gyerek onnantól jobban be tudta határolni magát: valami érdekes, nem hétköznapi helyzetben van.

Az ifjú tűzmester

Az ifjú tűzmester

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s