Borzasztó szülők?

Vannak olyan közelebbi vagy távolabbi ismerőseim, akik rendszeres kapcsolatban vannak a különböző hatóságokkal.

Razziázik az otthonukban a jegyző, a gyermekjólét, a gyámügy, volt olyan, akinek még a fazekába is belenéztek, hogy főz-e, és ha igen, mit – a gyerekének. Mindennapi vendég náluk a postás, állandó levelezésben vannak különböző hivatalos szervekkel; van olyan, akit az utcán is megszólítottak az államigazgatásban dolgozó tisztségviselők, esetleg a gyereket faggatták úgy, hogy a szülője nem volt jelen, sőt, a gyereken beavatkozást végeztek a szülő tudta és engedélye nélkül! Másokat megfélemlítettek, fenyegettek, egy nagycsaládos (akkor épp munkanélküli) édesapát börtönbüntetésre, majd pénzbírságra ítéltek, egy másik sokgyerekes apa is folyamatosan törleszti a százezer forintos bírságokat.

Új kép (27)

Mindegyik család alaposan kiképződött a jogban, némelyikük ügye már a bírósági szakaszban van, fejük fölött a szülői felügyeleti jog megvonása lebeg. Hallottam olyanokról, akik külföldre költöztek a kényelmetlenségek miatt.

Vajon mivel érdemelték ki ezek a szülők ezt a különleges bánásmódot? Talán verik, elhanyagolják, kínozzák, molesztálják, éheztetik, mocskos ruhában járatják a gyerekeiket…?

Új kép

Nem…!

Ezek az apák és anyák semmivel se rosszabb szülők, mint azok, akik nem kerültek a hatóságok látókörébe. Ugyanúgy szeretik a gyerekeiket, mint mások… bűnük csupán annyi, hogy másképp látják a világot, és meg vannak győződve arról, hogy gyermekeik érdekét épp az ellenszegülő magatartás szolgálja.

És bűnük még az, hogy ehhez a hitükhöz makacsul, minden körülmények között ragaszkodnak.

5 thoughts on “Borzasztó szülők?

  1. Legutóbb egyik szomszédom esete döbbentett meg. Semmi különös elve nem volt, csak hogy megtartja a babát. Ez volt a fő bűne a védőnő szemében. Mert hogy egyedül neveli… papíron. Apa is anya is 40 éves, saját gazdasággal 15 km-re egymástól. Mindkettőnek megvannak a saját földjei, a saját tehenei, a saját traktorai és egyik sem akarta feladni több évtizedes munkáját, így hát távkapcsolatban élnek, de hetente többször együtt vannak. A védőnő viszont úgy ítélte meg, hogy ide nem kell gyerek, ide csak nyűg a gyerek, fel is szólította az anyát, hogy vetesse el. Ő nem tette. Aztán amikor a szülés után súlyos vérszegénysége lett az anyának, akkor a nevelőszülők már ott is teremtek a kórházban (nyilván védőnői közbenjárásra), hogy hazavigyék az újszülöttet. Anyuka látta, hogy vagy felkel, ha belehal is, vagy elveszik a gyerekét. Akit pedig így elvesznek, nem sok az esély, hogy visszakapja, tudta ezt jól, mert ez a védőnő már intézett hasonlót. Az az ügy a bíróságon, a gyerek meg nő, növekszik valahol máshol, mert egy gyerektelen védőnő így látta jónak… Jó lenne, ha a közvélemény is tovább látna az orránál és észrevenné, hogy nem lenne szabad egy hivatalnak szabad kezet adni jogorvoslati lehetőség nélkül. Egy védőnő – azért mert kapott papírt arról, hogy elvégezte az iskolát – nem biztos, hogy megfelelően képes meglátni, mi a jó a gyereknek. (Arról pedig nem beszélek, hogy vannak olyan hivatalnokok, akik saját elnyomottságukat igyekeznek kiélni az ilyen szerencsétleneken, és Istennek képzelve magukat döntenek életről vagy akár halálról 😦 )

  2. Ez….rémisztő….ilyen hatalommal rendelkezne egy védőnő? A mi falunkban van egy kilenc gyermekes család. Amikor ott megfogant a nyolcadik szintén mindent megpróbáltak, hogy ez a gyerek ne jöhessen világra, de itt a háziorvos intézkedett. Amikor megszületett pedig nem akarták kiengedni a gyermeket és az anyukát a korházból, amíg a házukat makulátlanul ki nem festik, fel nem újítják….. nem tudom mit szóljak hozzá….. nem ők a kedvenc szomszédjaink, de szerintem nem áll jogunkba így beavatkozni egy család életébe.

    • Nekem is meghökkentő és felháborító, hogy hogy jön ahhoz egy állami tisztviselő, hogy élet-halál ura legyen, és döntsön arról, hogy a megfogant magzatok megszülessenek-e.
      Milyen jogon? Ki adta neki a felhatalmazást?

    • Az említett történet lényegén nem változtat, de egy védőnőnek nincs ilyen hatalma. Jelezheti a gyermek vélt vagy valós veszélyeztetettségét az illetékes gyámhivatal felé, a kivizsgálás felelőssége és a döntés joga pl. a gondozásba vételről, nevelőszülő kijelöléséről az övék.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s