Betekintés hazánk állatvilágába

Úgy szeretem nézegetni ebben a borús időben a nyári képeket, ezért összeszedtem néhányat ide a blogba is, amiket főleg természetjárás közben készítettünk. Állatok fotóit válogattam ki. Az otthonoktatásra most különösebben nem akarok kitérni, de meg kell jegyeznem, hogy egy természetbúvár okos gyerekkel öröm a kirándulás, hiszen egész úton érdekesebbnél érdekesebb történetekkel és tudnivalókkal traktál minket! És nemcsak a testvérei számára, hanem nekünk, szülőknek is sok tanulást tartogatnak az ilyen alkalmak!

Először is az ízeltlábúakat mutatom meg:

IMG_1531 IMG_1522
Lepke zuzmós ágon és egy darázspók (a zuzmó a fával asztalközösséget alkot: a zuzmónak előnyös, mert fényhez jut, és kevés a rivális, a fának meg semleges, hisz a zuzmó nem élősködő). A zuzmót epifitonnak (fán élőnek) is nevezzük.
okos 007 okos 010
Orrszarvúbogár (a hímnek szarva, a nősténynek orrbúbja van) és kalló cserebogár (ez már nem élt sajnos)
okos 109 okos 108
Ganajtúró bogár – a hasi képen jól látszik, hová ízesülnek a lábai
okos 017 IMG_1091
Szarvasbogár nőstény (neki nincs nagy állkapcsa)  és egy nünüke. A nünüke veszély esetén bűzös váladékot bocsát ki, annyira tehát nem is nünü, hisz megvan a magához való esze, mint minden állatnak.
Új kép (10) IMG_1515
Imádkozó sáska. A másik képen egy kis szöcske bújt el. Jól megfigyelhető a mimézis, vagyis az a jelenség, mikor egy állat alkalmazkodik a környezetéhez (most a színével). A sáska azért álcázza magát, hogy ő ehessen, a szöcske azért, hogy őt ne egyék. A sáska a mellső végtagjával nagyot képes harapni, óvatosan a megfogással!
IMG_1530 IMG_1527
Rózsabogár és boglárkalepke. A fémes csillogású rózsabogárnak fizikai színe van, ami azt jelenti, hogy nem csak pigmentek adják a színét, hanem a kitinváz felületének speciális fénytörése is. A kémiai színt festékanyagok határozzák meg.
IMG_1041 IMG_1453
Fürkészdarázs egy méreggel megbénított pókot cipel a költőkamrájába. A ragadozó fürkész rá fog petézni a pókra, és a kikelő lárvák a pókból fognak táplálkozni. A pók kínhalála lassú: élve falják föl a lárvák. Rejtély, hogy az elkábított pók hogyan tud olyan sokáig életben maradni! A másik képen egy hiányos végtagú szöcske.

Madarat azt kevesebbet tudtunk jó minőségben fényképezni (valahogy soha nem akartak megállni):

IMG_1141 IMG_1700
A cinkéket egész évben etettük az ablakunkban, és meghálálták a törődést: engedték magukat lefényképezni. A másik képen egy gém, amit az ártéren figyeltünk meg. Fenséges látvány a csoportosan elhúzó vízimadarak képe!
okos 117 okos 103
Ennek a harkálynak a géppuska-szerű hangjára figyeltünk fel, majd nagy sokára őt is megláttuk. Kár, hogy nem engedte magát közelebbről fényképezni! A harkály fája alatt bokáig ért az általa lefeszegetett fakéreg – ez mindig harkályi tevékenységre utal. A korhadt fába is valószínűleg madarak vájtak lyukakat.
IMG_0316 IMG_0228
Ezek a madarak már megszokták és elviselik az ember jelenlétét: hattyúk a Balatonon és szomjas galambok egy vasútállomáson. A hattyú egyszer már kipusztult hazánkból, de a 70-es években visszatelepült. Elegáns és szép madár, de nem árt vele vigyázni, mert agresszív is: erős csőrével komoly sérüléseket okozhat!

A puhatestűeket ez a két példány képviselte:

IMG_1534 IMG_1749
Egy elhagyott csigaház és egy kagyló (igaz, vele a múzeumban találkoztunk)

Hüllők:

Új kép (16) Új kép (9)
Vízisikló és mocsári teknős. A teknős, ami  egy mesterséges tavacskában lakik, sérült volt: hiányzott az egyik hátsó lába; valami ragadozó leharapta. A jobb hátsó lába se ép: ki van belőle harapva egy darab! Emiatt az úszása is csámpás volt. Ez a példány nőstény, a párja nem engedte megfogni magát.
Új kép (6) IMG_0741
Két gyíkocska. A morcos példány egész fiatal. A kifejlett gyík valószínűleg fürge gyík; óvatosan kell fogni, mert agresszív: harap és karmol.
Új kép (11) IMG_1689
Még egy fiatal gyík, aztán meg egy kígyó. Nagy örömmel kaptam elő a fényképezőt, hogy végre ilyet is sikerült lencsevégre kapnom, aztán láttam meg, hogy csak egy kidobott gumipók.

Kétéltűek:

Új kép (15) IMG_1577
Varangyok és ebihalak. A varangyok – mi tagadás – éppen párzottak, mikor a társaság egy tagja kivette őket a vízből (nekünk ebbe nem volt beleszólásunk). A békabölcső egy pocsolya volt.
Új kép (17) Új kép (18)

 

Sárgahasú unka hasa. A sárga-fekete színösszeállítás általános riasztó az állatvilágban (pl. szalamandra, méh, darázs). Ez az unka is figyelmeztet arra, hogy mérgező. Megfogni éppen meg lehet, de utána alapos kézmosás szükséges! A kis varangy egy merítőháló mélyén várja a szabadulást.

Emlősökkel sajnos nem találkoztunk a vadonban, de hogy az osztály mégis képviselve legyen, ide teszem a csúcs-értelmiséget:

IMG_1686 IMG_1688
Szüleim okos pulija, Buksi, és Cirmi, a zseniális vadász, akivel állandóan veszekszik anyukám, mert a dédelgetett rozsdafarkúakat és fecskéket zsákmányának tekinti. A lányom meg anyámmal pöröl, hogy ne haragudjon a macskára, amiért enged a ragadozó ösztöneinek. Cirminek egyáltalán nem kéne a megélhetésért vadászni, hisz szüleim jól tartják, szenvedélyből öl. A múltkor hm… egy erdei egeret kapott el.

Most, hogy válogattam a képeket, sajnáltam is, hogy egy csomó állatot ki kellett hagynom helyhiány miatt.

És azokat is sajnálom, amiket nem tudtam lefényképezni: például a kb. másfél méteres siklót, ami elegánsan csalinkázott át előttünk az erdei úton, vagy egy kis barlang tetején lelógó, egyszerre lélegző szőr (és bőr)kupacként szundikáló denevércsaládot. Sajnálom a szebbnél szebb énekes- és vízimadarakat is, érthető okokból őket se tudtam lencsevégre kapni (túl messzi voltak és túl rövid ideig mutatták meg magukat).

Sajnos (vagy inkább szerencsére) nagy emlőst nem láttunk, csak a a nyomait: a vaddisznó dagonyázóhelyét és patanyomát a sárban.

A lefényképezett állatokat nem bolygattuk, de ha meg is vannak fogva, a fotózás után természetesen eleresztettük őket, és a fogdosás is a lehető legkíméletesebb volt.

Elnézve a képeket, igaza lehetett annak az ökológusnak, aki azt mondta, hogy más európai országokhoz képest Magyarország irigylésre méltóan jól áll a természeti értékeket illetően!

És azon is elmélázok, hogy milyen gyönyörű és csodálatos ez a teremtett világ, ami körbevesz minket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s