Modernkori guberálók

Valaha szégyennek számított a guberálás, vagyis a mások szemetesének módszeres átkutatása, használható holmikat (esetleg élelmet) keresve. Régen is csak a szegények fanyalodtak rá, és most is főleg ők keresik így a megélhetésüket.

hulladék

Van azonban egy mozgalom, amelynek tagjai nem azért túrják át a szemeteseket (főként a szupermarketek és piacok közelében), mert egyébként éhen halnának, hanem környezetvédőkként, tudatos fogyasztókként fel akarják hívni a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra, és rá akarnak koppintani a fogyasztói társadalom orrára (és valószínűleg anyagi okok is vezetik őket). Freegan-eknek (free: ingyenes, vegan: zöldségevő) nevezik magukat ezek a nagyvárosi, ökotudatos fiatalok. Egyikük bevallása szerint táplálkozásának 90 %-a származik a hulladékgyűjtőkből, boltba ugyebár majdnem minden nap megy (hulladékot turkálni), de vásárolni csak kéthetente szokott, és ilyen alkalmakkor 10-15 eurót (kb. 5.000,- forintot) fizet.

Új kép (10) Új kép (11)
Ezeknek a nagyvárosi fiataloknak nem szégyen a szemetesben élelmet keresni

Mikor a kukából kitúrt élelmiszerekről van szó, ne rohadt zöldségekre, penészes felvágottakra és megsavanyodott tejtermékekre gondoljatok! Az ilyen ételek legtöbbször bontatlan csomagolásúak, és még nem járt le a szavatossági idejük – vagyis emberi fogyasztásra kiválóan alkalmasak!

Csak néhány példát sorolok most fel, amik miatt az étel a szemetesbe kerül:

  • 6 nap múlva lejár a minőségmegőrzési határideje, a kereskedő pedig nem engedheti meg magának, hogy a lejárathoz közeli terméket tartson a polcain
  • a szupermarket szerint annak szintén rossz üzenete lenne, ha félig üresek volnának a polcai, ezért a polcokat a bezárás előtt egy perccel is dugig kell rakni áruval. Ennek bizonyára örülnek a késő este beeső vevők, de az a következménye, hogy az este kitett pékáruk másnap már eladhatatlanok, ezért azok mind a kukákban végzik
  • a frissen érkezett narancsszállítmányban egy-két darab túlságosan érett, és mivel nincs energiájuk arra, hogy több tonna gyümölcsöt szemenként átválogassanak, inkább az egészet kiborítják
  • az árunak megsérül a csomagolása, ami ugyan az étel minőségét nem befolyásolja, de a boltok nem akarnak szégyenkezni a megnyomódott ásványvizes flakonok vagy a behorpadt joghurtos poharak miatt
  • rengeteg esetben az élelmiszer el se jut a szupermarket polcára, mert nem felel meg az elvárt szabványnak: a krumpli túl kicsi (vagy esetleg túl nagy), az uborka görbe (!!!) – ez már elég indok arra, hogy ne vegyék át a gazdától a terméket, vagy ha már átvették, akkor ne kerüljön ki a boltok polcaira.

A hulladék negyede jóllakatná a világ éhezőit.FAO
Akit jobban érdekel a téma, annak ajánlom ezt a filmet:

Bárki tehet az élelmiszer-pazarlás ellen!

Nemcsak azzal, hogy jobban odafigyel a hűtőjében található élelmiszerek minőségmegőrzési idejére, hanem azzal is, hogy tudatos fogyasztóként megpróbál nyomást gyakorolni a kereskedelmi láncokra. A vásárló a pénzével szavaz, vagyis azzal, hogy melyik boltba tér be. Hiú ábránd, hogy a vásárlók könyvébe beírt észrevételeknek lesz foganatja…?

Másik megoldás lehet a kereskedők (és irracionális szabványaik) kihagyása az értékesítési láncból, vagyis amikor a fogyasztó és a gazda egymásra találnak. Köztük személyes kapcsolat alakul ki, a vásárló jobban megismeri a kínálatot (mikor melyik zöldségnek van idénye), a termelő pedig jobban fel tudja mérni a vásárló igényeit. Egy ilyen bizalmi kapcsolatban valószínűleg nem fordulhat elő az, hogy a vevő sérelmezi, amiért földes a sárgarépa (!).

1

2 thoughts on “Modernkori guberálók

  1. Ez tok jo, en teljesen egyetertek ezzel. En is gubizok, amikor lomtalanitanak az emberek. Egy hazban ahol meghalt a neni, kidobaltak mindent egy nagy kontenerbe es tok jo kototuk, konyvek, sepru stb voltak. Az egyik konyvet eladtam $65-ert. Nem rossz. A seprut evekig hasznaltuk. Ha nem gubizunk, az egesz a szemettelepre megy es betemetik, elrohad. Milyen kar.
    A kajaval is, csomo mindent vettem mar (ami luxuskajanak szamitana) marha olcson, mert a lejarati ido holnap lett volna. Angolul ezeket “freegan”-nek hivjak, jo videok vannak a youtube-on errol.

    • Voltaképp ez is a bolygó erőforrásainak megkímélése, nincs ezzel semmi baj, ha a holmi amúgy is a szemétbe ment volna, másnak meg értéket jelent… miért ne?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s