Prüntyögés

Nem is tudom, hogy ez a fogalom általánosan elterjedt-e, talán igen; mindenesetre tisztázom: azt jelenti, hogy valaki (főleg gyereknek) erőltetett mézesmázos hangon és sajátos szavakkal beszél. Ti is megfigyeltétek, hogy sokak hangszíne megemelkedik, ha gyerekekhez szól? És énekelve, nyávogva szólnak a kicsikhez, ráadásul beszédüket megtűzdelik mindenféle nyakatekert, “édibédi”-nek szánt szóval. (A magasabb hangfekvés és a dallamos beszéd önmagában nem baj, ha kisgyerekhez szólunk; a piciket megijesztheti a mély hang.)

Új kép (1914)

Engem ez mindig is nagyon idegesített. Én természetes hangon beszéltem a gyerekekkel, és ezt megköveteltem a környezetünktől is. 

Több bajom is van a “prüntyögéssel”, például az, hogy mindent becéz. Miért van erre szükség?

“Nem kell pisikélni?”

“Krumplika! Edd meg szépen!” (Ha a krumpli krumplika, akkor a paprika meg paprikaka…?)

Én azt se helyeslem, ha a tárgyak, élőlények rendes neve helyett valami teljesen más szót használnak a gyerek előtt.

A nemi szervet például mért nem lehet nevén nevezni? Ha egy kódnevet mondunk helyette, akkor szalonképesebb? A gyerek számára a nemi szerve ugyanolyan része a testének, mint a tenyere vagy a lábaszára, miért kell a kelleténél nagyobb szégyenérzetet és bűntudatot kialakítani benne? Ha kimondja a gyerek, hogy “még a kukim is sáros lett”- az miért számít “illetlen” beszédnek, és miért kell a “csúnya” szóért pofont kilátásba helyezni????

Új kép (14)

A kutya helyett miért vau-vau-t tanítanak némely szülők…? Duplán fáradnak, hisz a vau-vau után meg kell neki tanítani azt is, hogy “kutya”. Sorolhatnám még: hápihápi, miaú, zümizümi, tütü, nínós autó, nyihaha, brumbrum, röfi…

Családunkban legendaszámba megy a következő mondat, amit valaki mondott a kisfiunknak:

Ha jön a sihuhuhu és te ott bepisikélsz, a kalauz bácsi levágja a tyutyukádat! (Fordítás: ha a vonaton bepisilsz, a kalauz levágja a nemi szervedet!)

Ez a mondat az állatorvosi ló számomra: sűrűsödik benne több, megbocsáthatatlan hiba. Miért ijesztgeti valaki a gyereket, ráadásul rögtön csonkítással? Szegény gyerek komolyan veszi, és halálra rémül, ha meglátja a kalauzt, aztán megint kap egy fülest, amiért “minden ok nélkül” üvölt a kalauz láttán. Egyáltalán, hogy jön bárki is ahhoz, hogy terrorizálja a kisgyereket? És miért nem lehet azt a szót kimondani, hogy vonat? Van netán valami rejtett szexuális áthallása? A tyutyuka kifejezés az mennyivel szebb, mint bármelyik más szó, például az hogy kuki…?

Egy szó mint száz: én nem vagyok híve az ilyen gügyögő nyelvhasználatnak; talán ennek is van része abban, hogy a gyerekeink mind szép tisztán beszélnek, és a szókincsük is gazdag.

4 thoughts on “Prüntyögés

  1. Most jókat mosolyogtam magamban, mert szinte mindennapos téma ez nálunk. Bizony én idegenekre is rászólok, ha Vilmoshoz prüntyögnek. Borzasztóan idegesít.
    Borival még Vilmos születése előtt megbeszéltük, hogy bár a kisbaba beszélni még nem tud, és nem is mindig reagál arra, amit mondunk neki, főleg az első hónapokban, azért mindent hall, és úgy tanul majd meg beszélni, ahogy mi szólunk hozzá. És lám, az alig hatéves nagylány nem prüntyög. Viszont napi rutin lett nála, hogy kedvenc mondókáival szórakoztatja Vilmost, hogy ezeket mielőbb megtanulja.
    Persze tökéletesek mi sem vagyunk, és van pár szavunk, csak úgy, családi használatra, amit Bori babanyelvéből megtartottunk, és a mai napig használunk: kukumá – kukoricapehely, debenér – denevér, tentezokni – alvószokni. Bori tökéletesen tiszában van azzal, hogy ezeket csak mi hárman értjük, és máshol nem is használja őket…

  2. Erdekes , hogy pont most olvasom ezt a cikked. Ma reggel a fogorvosi novernel voltunk a negy kicsivel. Mar az elso ket percben folment a vernyomasom, mert olyan idetlen magasra felemelt hangal es rettento mezes-mazosan szolt a fiukhoz, hogy azt hittem mindjart bepisil. Majdnem raszoltam, hogy az en gyerekeimmel lehet normalisan beszelni, mert ertik. Kozben nemcsak mezes mazosan, hanem meg hazudott is, rikitozva mondogatva, hogy milyen fantasztikusan szepek a fogai, pedig volt egy lyuk is es allandoan hajtogatom , hogy meg kell mosnia a fogat rendesen megegyszer a tukorrel, mert ossze akarja csapni. Na, most ezek utan en vagyok a hulye, mert gyanakvo vagyok.

    • Velünk meg ugyanez történt egy múzeumban: a jegyszedő néni prüntyögött a kisfiamnak, ráadásul nem átallotta ijesztgetni azzal, hogy a kosárból kijön egy kígyó (?). Sajnos meg kellett kérnem, hogy ne ijesztgesse a gyereket. Saját gyerekkoromra visszaemlékezve… akkor bevett szokás volt a kicsik hülyítése, félrevezetése, és ehhez sajnos minden felnőtt asszisztált.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s