Éber hivatalaink

Egy ismerősöm kisgyermekét a hatóság védelembe vette, mert veszélyeztetettnek látták a gyerek fejlődését. A veszélyeztető szülők bűne igen nagy: otthonoktatókként nem akarták óvodába adni gyermeküket, mert úgy érzik, a családban jobb helye van, ráadásul az intézményben nem látják megvalósulni a hitüknek megfelelő nevelést.

Elmesélek egy másik esetet is.

Új kép (47)

Egy anyának külföldre kellett utaznia, és pár napra a férjére hagyta 4 éves kisfiukat. Miután hazaérkezett, meglepődve vette észre, hogy a gyerek bepisil, sír, reszket, és nem mer kakilni. Orvoshoz kellett vinni, aki a beöntés beadásakor hámsérüléseket vett észre a gyerek fenekén.

Ebből az észrevételből, a gyerek megváltozott viselkedéséből és későbbi elmondásából kiderült, hogy mi történhetett: apuka elhívta magához legjobb barátját, majd a két férfi meztelenre vetkőztette a kisfiút és… mi tagadás… megerőszakolták.

Az édesanya azonnal feljelentést tett, elköltözött a férfitól és beadta a válókeresetet (a kedves gyerekkori barát külföldre költözött).

Az ügy folyamán felügyelt kapcsolattartás keretében a kisfiúnak rendszeresen kellett találkoznia és beszélgetni-játszania az apjával.

A büntetőeljárás során a szakértők bizonyítottnak találták az erőszakot, de az 5 (!) év után frissen kirendelt bíró bizonyítékok hiányában mégis felmentette az apát – aki természetesen azonnal kérte a gyermekkel való kapcsolattartás helyreállítását, melynek értelmében a kisfiúnak hamarosan az apjánál kell töltenie a hét bizonyos napjait.

Az anya csak abban reménykedik, hogy gyermeke 9 évesen már túl öreg, és nem felel meg a férfi ízlésének.

http://wmn.hu/2016/03/04/ez-a-gyerek-tonkrement-amikor-a-szakember-is-ketsegbe-esik/

Új kép (4)

Ugye, Ti is örültök, hogy a hatóság mindenek felett szem előtt tartja a kisgyermek érdekeit?

Például úgy, hogy otthonában meglátogatják a megtévedt szülőt (félreértés ne essék, barátnőmékről van szó) és megtanítják neki a helyes életvitelt, valamint támogatják szülői szerepének megerősödésében… ?

6 thoughts on “Éber hivatalaink

 1. Állandóan ettől rettegek én is 😦 Az a szomorú, hogy egy ötlet szintjén jónak gondolt intézmény (családsegítő, gyámhivatal) lejáratja magát ilyen ügyekkel, ráadásul félelemben tartja a normális szülőket is. (Nálunk ugye azért, mert lemondtam egy gyerektelen, tapasztalatlan védőnőt, aki inkább érezte magát ellenőrző szervnek, mint segítő asszonynak) Máskülönben meg az óvodával kapcsolatban miért nem elég az, hogy elveszik a CSP-t? Számomra az teljesen korrekt eljárás lenne. Nem úgy ugrálok, ahogy ők fütyülnek, hát nem kapok zsét. De hogy valami dilettánst a nyakamra küldjenek, aki arról papol, hogy miért jó a hóembernek a kályha mellett…. pffff

  • Szerintem a családi pótlék elvétele se jó megoldás, hiszen az a pénz nem a szülőé, hanem a gyereké, ezzel a gyerek helyzetét gyengítik (anyagilag), és őt büntetik a szülő “bűne” miatt.
   Más fejlett országokban bizonyára csodálkoznának, ha tudnák, hogy minket itt Európa közepén milyen szigorú szabályok közé szorítanak.

   • Kanadában anyagilag, és ingyen kurzusokkal is támogatják az otthontanulókat. Tudják, hogy kifizetődő 🙂

 2. Kanada messze van, Németországban illegális a homeschooling. Mi pedig megint hozzájuk tartozunk, várható a bekeményítés 😦

 3. Azt hallottam, hogy Angliaban nagyon konnyu otthon oktatni.
  A masik tortenet a gyerek megeroszakolasarol rettentoen szomoru. Egyebkent nalunk is volt tobb eset ahol a gyerek meg is halt, mert egyszeruen nem cselekedtek idoben amikor a veszelyes jelek mar regen ott voltak szem elott,ugyanakkor piszkalnak olyan csaladokat, ahol a rosszindulatu szomszed beszol a gyamhatosagra, pedig semmi baj nincs. Remalom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s