Nagyüzemi vagy háztáji? Melyiket választanád?

Mostanában sokat hallani az élelmiszer-biztonságról (és annak megsértéséről).

Részletesen szabályoznak mindent; a szabályok sokszor kukacosnak is mondhatók, néha még arról is rendelkeznek, hogy az élelmiszert árusító boltban két mosdónak kell lennie, külön a férfiaknak és a nőknek (még akkor is, ha az egységben csak női hölgyek dolgoznak  – hogy egy klasszikust idézzek).

Hogy hogy nem, ezek ellenére a kelleténél többször bukkannak a hatóságok pl. mocskos zug-húsüzemekre, ahol a romlott húst alig találják meg a szemét és a patkányok között.

És arról is sokszor hallani, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben vegyszermaradványok voltak, a pirospaprikában aflatoxint találtak, a tészta fuzáriummal fertőzött lisztből készült.

Az is előfordul, hogy az élelmiszer(nek nevezett tárgy) megfelel ugyan az előírásoknak, de egy jobb érzésű ember még a kutyájának se adná oda, mert hemzseg a – feltételezhetően – egészségre káros összetevőktől, és fontolgatja, hogy ne rögtön a veszélyes hulladék-tárolóba dobja-e, mert félő, hogy a szemétdombon elhelyezve még elfertőzné az anyaföldet.

Ilyenkor jön az, hogy bezzeg nagyanyáink idejében… és tényleg, most megpróbálom összeszedni, hogy hogy is kéne kinéznie az élelmiszer-ellátásnak, milyen alapanyagokból kéne táplálkoznunk. A ma élő emberek többsége nem ilyeneket eszik, kivéve azokat, akik kerttel rendelkeznek, és vetnek-aratnak.

Új kép (31) Új kép (34)

A spanyolországi Almeria felülnézetből. Nem látszik egy talpalatnyi föld se, egymást érik az üvegházak, ahol speciális talajon nőnek a zöldségek, nem kevés vegyszerrel megtámogatva. A másik képen egy olyan veteményes, ahonnan bárki szívesen enne zöldséget.

Új kép (15) Új kép (33)

Paradicsomok egy nagyüzemben, és paradicsom otthon, a kertben.

Új kép (155) Új kép (10)

Marhák a minőségbiztosított állattartó telepen, és marhák természetes körülmények között tartva. Ti melyik állat tejét és húsát fogyasztanátok szívesebben?

Új kép (44) Új kép (28)

Tojás a nagyüzemben, és tojás otthon, anyu udvarában. Ugye nem kérdés, hogy melyik sárgájának van szebb színe? És melyik egészségesebb?

Új kép (1) Új kép (43)

Melyik tyúk húsával érdemes elkezdeni egy kisbaba hozzátáplálását?

Új kép (38) Új kép (42)

Nemcsak az a baj a nagyüzemi kenyérrel, hogy nem szívvel-lélekkel készült, hanem az is, hogy teli van adalékanyagokkal, amik miatt egy nap múlva megszárad, és amíg szeletelhető, addig is csak morzsálódik.

Új kép (341) Új kép (21)

Egy hipermarket zöldség osztálya és öreg néni a piacon. Akinek fontosak az emberi kapcsolatok, a bizalom, és – jó eséllyel – jó minőségű, hazai zöldséget-gyümölcsöt szeretne, az az öreg nénit válassza!

Nem vagyok olyan naiv, hogy azt higgyem, a piacon minden az, aminek látszani akar.

Rosszindulatú barátunk szerint élelmes vállalkozók a ki tudja, honnan származó zöldségeket sokszoknyába öltöztetett öreg nénikkel árultatják – mert ők hitelesek.

Olyat is hallottam már, hogy a biopiacon aranyárban adtak hipermarketben vásárolt, saját márkás élelmiszert – organikusként.

És ha a zöldség még vidéki kiskertből is származik… ki tudja, hogy nem permetezték-e egy nappal a leszedés előtt (elvileg nem szabadna), vagy ki tudja, hogy a csirke milyen takarmányon volt tartva? (Mi jártunk így: megörültünk, mikor hallottuk, hogy valaki rántani való csirkét árul rokona gazdaságából. És mikor rákérdeztünk a takarmányra, akkor jött a hidegzuhany:  az eladó büszkén mondta, hogy a gazda csakis szójával etette a jószágokat; aztán meg csodálkozott, hogy elment a kedvünk a vásárlástól…)

Mindezek ellenére aki csak teheti, kerülje a kis- és nagykereskedelmi láncokat, próbáljon meg maga termelni, vagy keressen olyanokat, akiknek saját kertjük van és eladnak terményt!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s