Óvoda vagy család?

Egy óvodapedagógusokat képző főiskola vizsgatételében bukkantam az alábbi felsorolásra (nem szó szerinti idézet).

Miért jó a gyermeknek az óvodai csoport?

  • valahová tartozik a gyermek
  • érzelmi biztonságot, védelmet nyújt neki
  • önazonosság, összetartozás érzést ad
  • örömforrás a csoportosan végzett tevékenység
  • lehetőség adódik a kommunikációra és az interakcióra(!)

Elgondolkodtam ezen… Valóban óvodába kell mennie valakinek ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, és valahová tartozzon? És az önmeghatározás is az intézményben tud megvalósulni? Kommunikációért is az óvodába kell menni?

Nos, gyűjtöttem olyan képeket, ahol a fenti elvek remekül megvalósulnak az intézményen kívül is, olykor a családon belül (de ezt csak halkan merem kimondani).

Legtöbbször egyszerre van jelen a képeken a közösen végzett örömteli tevékenység, az összetartozás érzése; megtörténik az önmeghatározás is, és valahová tartozik is a gyermek, valamint interakciókra is sor kerül.

És mindez külön nevelési tervek és programok nélkül, spontán történik, élve a kisebb és nagyobb közösség (család és baráti kör, település, nemzet) mindennapi életét.

dd

Új kép (12)

Új kép (14)

Új kép (16)

Hogy mutassak saját képet is:

Otthonoktatott gyerekek közös tevékenysége

Otthonoktatott gyerekek közös tevékenysége

Nem akarok cukiságbombát robbantani, de nem tudom megállni, hogy ne tegyek ide néhány olyan képet is, ahol szemmel láthatóan védelemben és biztonságban vannak a kicsinyek – mégpedig a családon belül:

Új kép (302)

Új kép (37)

 

Új kép (26)

Új kép (35)

Új kép (21)

(Ugye figyeltétek a koalamacit, akit még annyi időre sem szakítottak el anyjától, amíg műtötték azt?)

Aki most azzal akar letorkollni, hogy “az én gyerekem is oviba jár, és tudd meg, hogy nagyon is biztonságban érzi magát Ludovika néni mellett”, vagy “igenis fejlődött a személyisége, mióta a pöttyös párduc csoport tagjának mondhatja magát” – azt biztosíthatom, hogy én mindent elhiszek; azt is, hogy az ő gyerekének jót tett az ovi.

Csak azt kérem, hogy ne fújjuk fel az ovi-témát, és ne tulajdonítsunk nagyobb jelentőséget az intézménynek, mint amekkora jár neki!

És mondjuk ki végre: az óvoda a dolgozó nők gyermekeinek napközbeni megőrzésére szolgáló intézmény; egy szükségmegoldás! Nagyon hasznos, hiszen sok anya nem tudná hova tenni kicsijét, és ha már összegyűjtik a gyerekeket, akkor legalább szakképzett pedagógusok közt vannak, enni is kapnak rendesen, foglalkoznak velük, és nem esik rájuk az eső – mint nagymamám szokta mondani (vagyis gondoskodnak róluk).

Ha valaki meghatározza önmagát, akkor ilyeneket mond: büszke vagyok, hogy az X család tagja vagyok, vagy: büszke vagyok a nemzetemre, városomra. Esetleg valaki büszke arra, hogy egy jó csapatban focizik.

De hallottatok már olyat, hogy valaki ezt mondta volna: büszke vagyok arra, hogy a Pajkos Manók Óvoda tagja lehetek (lehettem)…?

Soha ne helyezzük az intézményt a család elé, mert nem bitorolhatja a család helyét a gyermek életében!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s