Képzelt hatósági vizsgálat a Roxfort-ban

Szolgálatunk átfogó vizsgálatot végzett a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában (továbbiakban: Roxfort), ahol a gyermekek bentlakásos, nappali rendszerben tanulnak; esti és levelező tagozat nincs, és magántanulói státusz sem létezik az intézményben.

A revízió során megvizsgáltuk a gyermekek napközbeni (iskolai) és tanítási időn kívüli (kollégiumi) körülményeit, részletes közegészség- és járványügyi szemlét tartottunk az intézmény konyhájában, megnéztük a gyermekekkel foglalkozó pedagógusok végzettségét igazoló iratokat, és kitértünk az intézmény egészségügyi szolgálatának megvizsgálására is. Figyelmet fordítottunk ezen kívül minden olyan körülményre, mely a kiskorúak testi, lelki, erkölcsi és szellemi egészségét befolyásolhatja.

Új kép (84)

Vizsgálatunk során több súlyos hiányosságot és veszélyeztető tényezőt találtunk.

Ezek a következők:

A több száz/ezer éves iskolaépület jó állapotban van, de falai nyirkosak, hidegek. Az igazgató a közös helységekbe rakatott ugyan kandallókat, de a folyosók fűtetlenek voltak, melyeken a gyermekek sokszor mezítláb, hálóruhában közlekedtek.

Az egyik fiú-hálóteremben munkatársaink egy patkányt is találtak, melyről az egyik tanuló azt állította, hogy az ő hobbiállata. Ennek ellenére szükségesnek láttunk ez egész épületben rágcsálóirtást végezni.

Az épület legfelső szintjén lévő, egy madárháznak nevezett helységben, melyet kiskorúak is látogattak, vastagon állt a guanó, mely belélegzése alkalmas különböző légúti betegségek terjedésére, ezért Szolgálatunk ezt a helységet azonnal bezáratta, a benne lévő madarakat pedig elszállíttatta egy vadasparkba.

Az intézmény konyháján több rongyos ruhájú (esetenként piszkos körmű) személyt találtunk, akik házimanóknak nevezték magukat, ám ilyen irányú (háztartási) szakképzettségüket nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, és sem egészségügyi kiskönyvük, sem érvényes tüdőszűrő leletük nem volt (egyikük elmondása szerint nekik tüdejük sincs). Ezen egyének némelyike alkoholos befolyásoltság alatt volt. Az iskola igazgatója, mint munkáltató, nem tudott beszámolni arról, hogy a dolgozókat milyen közalkalmazotti státuszban foglalkoztatta. Mivel felmerült, hogy a nevezett személyek esetleg bevándorlók és feketén foglalkoztatták őket, részletes munkaügyi vizsgálat elvégzését tartjuk szükségesnek.

Új kép (1)

Az intézményben az egészségügyi ellátást mindössze egyetlen személy végezte, aki orvosi és ápolónői feladatokat egyaránt ellátott, ám sem egyik, sem másik szakképzettségét nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani. A kórháznak nevezett helységben nem volt lehetőség a kiskorúak nemek szerinti elkülönítésére,  adott esetben szomszédos ágyon fekhettek fiúk és lányok, ezáltal sérülhettek a kiskorúak személyiségi jogai.

Új kép (49

A Roxfort nem foglalkoztatott iskolai védőnőt, aki rendszeresen figyelemmel kísérte volna a kiskorúak testi és lelki fejlődését és megmérte volna testsúlyukat, magasságukat és vérnyomásukat, továbbá nem tartottak a felső tagozatos korú tanulók részére szexuális felvilágosítást sem, és nem győződtek meg arról sem, hogy a kiskorúak megkapták-e a kötelező védőoltásaikat.

Megállapítottuk továbbá, hogy az iskolában a veszélyes vegyszereket nem megfelelően tárolták, sőt, azokhoz nemcsak hogy hozzájuthattak a kiskorúak, hanem a tanórákon dolgozniuk is kellett velük!

Új kép (4)

A Roxfort-ban és környékén hemzsegtek a különös lények: óriási pókok, sárkányok, kentaurok, koboldok; ezek némelyike megpróbálta megharapni munkatársainkat (az iskola igazgatója nem tudta igazolni, hogy háziállatai megkapták a szükséges veszettség elleni oltásokat); sőt, Szolgálatunk egy troll maradványaira is rábukkant. A lények sorsáról Szolgálatunk intézkedett: a holtakat a Természettudományi Múzeum, az élőket az Állatkert szállította el. (A kentaurok esetében ellenőreink nem tudták eldönteni, hogy az Állatkertbe vigyék-e őket, vagy férfi hajléktalanszállóra.)

Egy ízben szakadt, fekete öltözetet viselő, bizonytalanul közlekedő egyéneket találtak ellenőreink a Roxfort környékén, akik többszöri, nyomatékos felszólításra sem tudták igazolni, hogy milyen minőségben tartózkodnak az intézmény területén; sem pedagógiai, sem más szakképesítést nem tudtak felmutatni, és – mivel nem voltak hajlandóak megszólalni, ezt ellenőreink az együttműködés hiányának vették. Ellenük idegenrendészeti vizsgálat indult.

Új kép

Az iskola igazgatója több ízben engedélyt adott arra, hogy a kiskorúak elhagyják az intézmény területét; ilyenkor a gyermekek a közeli település vendéglátóipari egységében alkoholt (sört) fogyasztottak. Az igazgató felelősségén kívül vizsgáljuk azt is, hogy az említett vendéglátóipari egység betartotta-e a kiskorúak védelmében született alkoholfogyasztási korlátozásokat.

Új kép (48)

Az intézmény területén tiltott kereskedelmi tevékenység nyomaira bukkantunk: egy, az iskolával tanulói jogviszonyban álló testvérpár folytatott engedély nélküli üzleti tevékenységet, mely után sem adót, sem járulékokat nem fizettek. Vizsgáljuk, hogy az intézményvezetőnek volt-e tudomása erről, és ha igen, részesült-e a szabálysértők részéről anyagi juttatásban a tevékenység megtűrése miatt.

Új kép (47)

Az iskola tanári karában több olyan, pedagógusként foglalkoztatott személyt találtunk, akiknek alkalmazása aggályos volt.

Volt egy alkoholista egyén, akinek detoxikálásáról és kényszer-gyógykezeléséről Szolgálatunk azonnal intézkedett.

Új kép (44)

Volt egy további személy, akit a munkáltató először gondnokként foglalkoztatott, később pedig óraadó tanárként – az ő képesítését sem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. A gondnok tanárként való alkalmazása erkölcsi akadályokba ütközik, mivel kiderült, hogy több bűncselekmény van már a rovásán: védett állat (egy ukrán acélhasú sárkány) csempészete, valamint tiltott genetikai kísérlet (ritka lények keresztezése) miatt folyt már eljárás ellene. Az említett személy bűnlajstromát gazdagítja továbbá az általa használt, műszaki és forgalmi engedéllyel nem rendelkező oldalkocsis motorral való szabálytalan légi közlekedés. Az egyén tartott továbbá kunyhójában egy óriási, azonosíthatatlan fajú kutyát, amelynek oltásait elmulasztotta beadatni, ezért az ebet elszállíttattuk a területileg illetékes gyepmesterrel.

Új kép 4135

Több esetben felmerült a csökkent munkaképességű személyek szabálytalan foglalkoztatása: alkalmaztak olyan tanárt, aki féllábú volt, és egyik szemére vak (a személy rokkantságát nem tudta rokkantkártyával igazolni), valamint olyat is, aki tartósan fennálló, periodikusan kiújuló súlyos betegségben szenvedett; állapotának rosszabbra fordulásakor tanításra alkalmatlan volt, és gyermekek közelébe sem lehetett engedni.

Új kép (2) Új kép 272

Kétségek merültek fel magának az iskola igazgatójának a személyével kapcsolatban is: mivel – saját elmondása szerint – elmúlt 140 (!!) éves, felmerült a gyanú, hogy nyugdíj mellett végzi a pedagógiai tevékenységet és gyakorolja a munkáltatói jogokat.

Mindezek miatt munkaügyi vizsgálatot kezdeményeztünk az iskola igazgatója ellen.

Ellenőreink rábukkantak egy gyanúsan viselkedő, bottal hadonászó sérült személyre (hiányzott az orra), aki az intézmény környékén ólálkodott, és köpenye alatt mezítelen volt. A sérült egyénről kiderült, hogy többször molesztálta, fenyegette, bántalmazta a tanulókat, és az egyik fiú után hosszasan nyomozott. A kiskorúak kiegyensúlyozott nemi fejlődésére való tekintettel a gyanús, hiányos öltözetű személyt elszállították, és jelenleg is igazságügyi megfigyelés alatt tartják.

A fentebb említett súlyos, és kiemelten súlyos problémák együttes jelenléte miatt megvalósulni látjuk a kiskorúak veszélyeztetését, valamint a többi vádat is, ezért eljárást kezdeményeztünk az intézmény igazgatója ellen, és a Roxfort-ot bizonytalan időre bezáratjuk. A gyermekeket a környező iskolák kötelesek tanulóként átvenni.

Új kép (474)

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Képzelt hatósági vizsgálat a Roxfort-ban

  1. Jaj, hat ez orulet! Imadom, hogy ismered a Harry Pottert! Es az iras nagyon szellemes es szorakoztato! Nem is tudom, melyik reszet emeljem ki!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s