Otthonoktatós gondolatmorzsák XIII.

Vásároltunk a fiammal egy bevásárlóközpontban. A mozgólépcső, amit használni akartunk,  le volt zárva, a másik meg a szint túlsó végén volt, tőlünk messze.

  • Semmi baj, megkeressük a lépcsőházat, és lemegyünk egy szintet gyalog – mondom én.

Hamar meg is találtuk a jelöletlen ajtót (gyanítom, kellett volna rajta lenni valami piktogramnak), kinyitottuk, és valóban a lépcsőház volt mögötte. Lementünk egy emeletet. Ahogy sétáltunk kifele az épületből, megkérdezi tőlem elgondolkodva a fiam:

  • Anya, honnan tudtad, hogy kell lennie lépcsőnek is?

uj-kep-17

Biztos voltam benne, hogy minden épületbe kell tervezni lépcsőházat, el is meséltem a gyereknek, hogy tűz, vagy más veszély esetén a lifteket nem szabad használni, valahogy tehát meg kell oldani az épületből való kijutást – a mozgólépcsőkön kívül is.

Nem is gondoltam, hogy a fiam nincs ezzel tisztában, és jó, hogy előkerült, most már ezt is tudja. Fontos tudás, adott esetben életet is menthet!

Hazafelé menet felidéztük az amerikai filmeket, amikben a bűnözők gyakran a házak oldalán lévő tűzlépcsőkön menekülnek a rendőrök elől, és eszembe jutott a régen látott, szintén amerikai film, a Földrengés is, amiben ugyancsak nagy szerepet kapott a lépcsőház, amikor az emberek a megrongálódott irodaépületből próbáltak kimenekülni.

uj-kep-19

Természetesen bármelyik szülő elmondhatja mindezeket a gyerekének, ez nem az otthonoktatók kiváltsága!

Nekünk talán annyi előnyünk van, hogy sűrűbben látjuk a gyerekeinket, és több időt töltünk el velük, így kiderülnek a hiányosságok, és több alkalom adódik a spontán beszélgetésre, tanulásra is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s