Szülőtípusok – az “alteros” szülő

Az alteros szülők legfőbb jelszavai a tudatosság és a természetesség, mely az életük minden területén megmutatkozik.

Nem is kérdés, hogy a gyerek otthon és háborítatlanul születik (a várandósság zavartalan; lehetőleg ultrahang- és egyéb beavatkozástól mentes), kibújása után pedig biopamutból készült takaróba bugyolálják.

uj-kep-16

A babát persze hordozzák (apuka is); a ruházatára egyébként nem sokat költenek, szívesen cserélgetnek a baráti körön belül. Az alteros baba még távolról sem látott papírpelenkát, csakis mosható textilpelenkába kakil, gyakran maga az édesanya varrja ezeket. A nagy kozmetikai cégek nem sokat keresnek az alteros szülőkön, ezeknek a babáknak nincs olyan illatuk, mint egy drogériának. Természetes anyagból készült szerekkel, kozmetikumokkal ápolják őket, popsijukat vizes kendővel törlik ki.

uj-kep-14

Anyuka igény szerint szoptatja a babát, nem jön zavarba: bárhol és bármikor mellre teszi a kicsit. Vagy a nagyot (is) – ha van.

A szoptatással és hordozással kapcsolatos tapasztalatokat szívesen osztják meg a hasonló gondolkodású társakkal: az alteros szülők gyakran tömörülnek hordozós klubokba, érdekvédelmi szervezetekbe (emlékezzünk, milyen tudatosak!), petíciót írnak alá vagy babás figyelemfelhívó sétára mennek a természetes szülés jelszavait hangoztatva.

uj-kep-19

A család otthon süti a kenyerét, amihez a búzát gyakran saját kézimalmukban őrlik meg. Sokszor valamilyen diétát követnek, gyakran vegetáriánusok. Ha ők maguk nem termelnek, akkor rendszeres vásárlói a bio- és termelői piacoknak, vagy egyenesen zöldségkosarat rendelnek egy termelőtől, esetleg tagjai és munkásai egy közösségi kertnek (az ember ritkán találkozhat alteros családdal a hipermarketben). Étrendjüket jórészt olyan élelmiszerek teszik ki, amelyeket az átlagember nemcsak hogy nem eszik, de a létezésükről se tud.

uj-kep-3

Az alteros szülőknek komoly elképzeléseik vannak a gyerekük nevelésével-oktatásával kapcsolatban is: nincs olyan szakirodalom, amit ők ne ismernének, és nincs olyan pedagógiai módszer, amiről ne lenne komoly véleményük. Nagy az esély, hogy az alteros szülő otthon fogja oktatni a gyerekét, de sokan még az otthonoktatást is túl kötöttnek tartják és az unschooling-ot választják. Ha mégis intézmény mellett döntenek, akkor az nagy valószínűséggel Waldorf óvoda vagy iskola.

uj-kep-9

A nevelési attitűdjük megengedő, ezért sokan szabadosnak tartják ezeket a szülőket, akiknek a gyereke “úgy nő, mint a dudva”. E kicsik valóban keveset hallanak tiltást, korlátozást; a szülő engedi, hogy a gyerek saját  ritmusában fedezze fel a világot. Itt nem probléma, ha a csemete a falra rajzol: inkább arrébb tolják a bútort, hogy a csendélet jobban érvényesüljön. Az se baj, ha a gyerek a tócsában hempereg: sokszor még a szülő is leveszi a szandálját, hogy  együtt élvezhessék az esővízben való tapicskolást.

uj-kep-2

A szülők gyakran zenészek, művészek, tanárok, az anyák kivétel nélkül jeleskednek valamilyen háziipari tevékenységben: nemezelnek, babákat varrnak (szülnek is), kötnek-horgolnak-szőnek, kavicsra, falra, textilre, fára festenek, újrahasznosítanak, gyógynövényes szappant főznek vagy mézeskalácsot sütnek – mindezeket árusítják is.

uj-kep-17

Lakásuk és öltözetük bohókás, színes, szétszórt, bájos. A férfiak gyakran szakállt növesztenek, a nők színes, bő szoknyákban járnak, és nem esnek kétségbe, ha megjelennek az első ősz hajszálaik: büszkén vállalják nemcsak a deresedő hajat, hanem a ráncokat is, és boldogan lépnek át a kisgyermekes anya-létből a bölcs asszony szerepébe.

A társadalom egy része fenntartással szemléli az alteros szülőket: sokan nem tudnak mit kezdeni a bohém hippiléttel, a pozitív hozzáállást hangoztató megengedő nevelési attitűddel, de az alteros szülőket ez nem zavarja; nem sokat adnak a kritikusokra.

One thought on “Szülőtípusok – az “alteros” szülő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s