A “kids for cash” (gyereket pénzért) botrány

Nemrégiben Michael Moore “Kapitalizmus, szeretem” (Capitalism, love story) c. filmjét néztük meg, amiből megragadta a figyelmünket egy részlet; az, ami a “kids for cash” (gyereket pénzért) botrány néven híresült el az Egyesült Államokban.

Az esetek Pennsylvaniában történtek a 2000-es évek elejétől 2008-ig. Minden baj abból fakadt, hogy a gyermekek számára államilag fenntartott  javító-nevelő intézetek költségvetését megkurtították, majd engedélyezték a magánkézben lévő, profitorientált intézmények felállását, melyek fokozatosan vették át az állami feladatokat.

Ezeket az intézményeket meg is kellett tölteni problémás gyerekekkel, de a befektetők erről is gondoskodtak: korrumpáltak két bírót, Mark Ciavarellá-t és Michael Conahan-t, akik elkezdték szállítani az ügyeket. Hétköznapi, nem túl súlyos, néha triviális esetekből kreáltak “bűneseteket”, az azokat “elkövető” gyerekekre pedig példátlanul szigorú büntetéseket mértek, amiket ezekben a börtönszerű, magánkézben lévő javítóintézetekben kellett letölteni.

uj-kep-2

Mark Ciavarella, háttérben egy tiltakozó édesanyával, akinek a fia öngyilkos lett a szabadulása után. Az anya bátor kiállása irányította a figyelmet a “kids for cash” ügyekre.

Jellemző annak a 13 éves fiúnak a története, aki szülei viharos válása után az anyjával maradt, de nem jött ki annak új barátjával. Egy vita hevében hozzávágott mostohaapjához egy darab sült húst. Ciavarellához került az ügy, a gyerek 48 napot töltött egy magánintézetben, ahonnan az édesapja csak egy drága ügyvéd közreműködésével tudta kihozatni.

uj-kep-8

Hasonló dolog történt egy 16 éves lánnyal is: szintén szülei válása során került összeütközésbe a törvénnyel. Az volt a bűne, hogy “bemutatott” egy családi vitába beavatkozó rendőrnek, amiért őt is beutalták 48 napra egy intézetbe. Itt pszichológiai vizsgálat után még 6 hónapot kellett letöltenie (a pszichológus Conahan sógora volt). A lány apját az ügyvédje lebeszélte a fellebbezésről, mert az sokba kerülne és úgyis letelik a büntetés, amire eredményre vezet.

Michael Conahan

Michael Conahan, aki élet és halál ura volt a bíróságon

Az aránytalanul súlyos büntetést elszenvedett gyerekek szülei jelezték ugyan különböző fórumokon, hogy milyen durva visszaélések történtek, de nem sok visszhangja és eredménye lett panaszaiknak. Sőt, eleinte az egész közvélemény ujjongva fogadta a bírák példátlan szigorúságát, és örültek, hogy végre valaki megtanítja kesztyűbe dudálni a vásott kölyköket.

Az ügy akkor fordult meg, mikor Ann H. Lokuta bírónő elkezdett két felettese, Ciavarella és Conahan után nyomozni, mert gyanúsak lettek neki a súlyos ítéletek. Erre válaszul etikai vétségek miatt eljárás indult Lokuta bírónő ellen, aki immár nem félt kimondani sejtéseit. Mivel adózatlanul befolyt dollármilliókról volt szó, az FBI mellett az adóhatóság is kutakodott, és csakhamar felgöngyölítették az ügyet: Ciavarella és Conahan bírákat megvesztegette a magánintézmény tulajdonosa, hogy minél több gyereket utaljanak be a börtönébe, minél hosszabb időre – így az maximális kihasználtsággal tudott működni.

uj-kep-16

Nem a gyerekek súlyos büntetése volt az állam számára a legnagyobb baj, hanem az, hogy nagyon nagy volt a költségvetés kára a túlszámlázások miatt. A pszichológus szakértő sógor pl. 800.000 dollárral gazdagodott, a bírák több millióval; a költségekből pedig 3 új javítóintézetet is fel lehetett volna építeni és működtetni. Kiderült, hogy a két bűnös bírónak komoly szerepe volt abban is, hogy annak idején csökkent az állami javítóintézetek támogatása, ami az ő malmukra hajtotta a vizet. (Járulékos kára az ügynek, hogy a két bíró összes ítéletének megsemmisítésével sok, valóban bűnös fiatal is kiszabadult – mert azért az is előfordult, hogy az illető megérdemelte a büntetést.)

uj-kep-6

A két bíró szigorú ítéletet kapott: Ciavarella 28, Conahan pedig 17 év börtönt; mindketten 80 körül lesznek, mikor letelik a büntetés – ha megérik.  A sértett családokat (kb. 5.000 gyereket ért sérelem!) a két bűnös összeharácsolt vagyonából kártalanítják. A magánintézmény tulajdonosa, aki megvesztegette a bírákat, csak 10 hónapot (!) kapott, mert 2,5 millió dollárt adományozott (bizonyára savanyú arccal) állami gyermekjóléti intézmények javára.

Pennsylvaniában tehát lenyugodtak a kedélyek, de az állami hivatalnokok, főleg a gyermekjóléti intézmények munkatársai arról panaszkodtak, hogy a közvélemény (amely eleinte elégedetten tapsolt a szigorú ítéletekhez) bűnösnek tartja őket: vagy azért, mert tudtak a korrupcióról és falaztak hozzá, vagy azért, mert annyira hülyék voltak, hogy nem vették észre, mi zajlik a szemük előtt – mindkettő megengedhetetlen tulajdonság.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s