Otthonoktató hétköznapok (2016-17 tele) Homeschooling days in Hungary (2016-17 winter)

Folytatom a “gyermekelszigetelési” tevékenységünk bemutatását, mert még mindig vannak olyanok, akik kijelentik, hogy a “szegény” otthonoktatott gyerekek ki se mozdulnak otthonról.

This is how our homeschooled children spent last winter, mostly in Budapest.

IMG_1650 IMG_1651
A szép téli napsütés elcsalt minket a Budai Várba
Winter sunshine lured us to Buda Castle
okos 7265 okos 7273
A Patikamúzeum meglátogatása, ahol egy berendezett vegykonyha is van!
Visit to the Pharmacy Museum. There is a fully equipped medieval laboratory on display!
okos 7295 okos 7302
Részt vettünk egy érdekes ünnepségen is a napforduló alkalmából.
We participated in midwinter celebrations.
okos 205 okos 7248
A Mikulás segítője, a krampusz büntetést ró ki (természetesen csak imitálja az ütést). A hóval meg óriási szerencsénk volt, mert pont itthon voltunk, mikor havazott!
Santa Claus’ elf imitates a blow at the party in the gym. The children had luck with the snow; it fell when we were at home.
Fosszíliákat kerestünk egy kőfejtőben. A lenyomatok mellett fürkészdarazsakat is találtunk, akikre gyorsan visszatettük a követ, ami alá elvermelték magukat.
Looking for fossils in an old quarry. We uncovered a couple of wasps but quickly replaced the stone so that they could carry on hybernating.
Fosszíliák
We also found fossils.
A fiam két szép hölgyet és kísérőjüket hívta meg egy komolyzenei előadásra. A másik képen a gyerekem a MÜPÁ-ban vezényel egy kamarazenekart. (Felajánlotta a karmester, hogy egy jelentkező kipróbálhatja a dirigálást.)
My son invited two young ladies to the opera. He also grabbed the chance to conduct an orchestra in MÜPA (the conductor inadvertently offered the opportunity to the audience).
A Pillangókisasszony előadása előtt megnéztünk egy japán néprajzi kiállítást is.
Just before Madama Butterfly we checked the ethnographic exhibition on Japan.
Megnéztük a szolnoki csata újrajátszását, a másik képen pedig kipróbálták a gyerekek a síelést mesterséges pályán.
We watched the reenactment of the Battle of Szolnok (1849). The kids tried dry slope skiing the other day.
Egy különleges előadás az Operaház Királyi Zenetermében (a helyszín olyan gyönyörű, hogy ha nem muzsikálnának benne, akkor is megérné oda elmenni). A másik kép egy szimfonikus zenekar próbáján készült.
Special occasion in the Royal Chamber of the Budapest Opera House (a place so beautiful that it is worth a visit itself). We also saw the rehearsal of a symphonic orchestra.
Játszás az olvadás miatt frissen keletkezett tó partján, és daltanulás egy gyerektáncházban.
Thawing and lack of proper drainage created a shallow lake in a nearby park. Learning folk songs in childrens’ dance school.
Szakmai nap a lányomnak, és megjelenés egy zsűri előtt. Az ékszereket ő maga mutatta be, ehhez a haját szépen befontam.
Our daughter is a self taught beader. She brought a few of her folk pieces for review of a professional board. The traditional Hungarian hairbraiding (see video here and here) was done by me.
Ez lett a történelem-imádat vége: a nagyfiam múltkor 56-os forradalmárnak öltözött be, most meg a legfiatalabb résztvevő volt a HM által szervezett második világháborús emléktúrán. A nógrádi útvonalon számos koszorúzáson is részt vett, ahol a helyi nénik megcsodálták, hogy ilyen fiatal fiú létére már egyenruha van rajta. A másik képen az egyik szállásuk, egy felújított malomban (a gyerek nagyon élvezte a katonák társaságát és a túra hangulatát).
Our older son loves history. He joined his father’s old reenactment unit. Last time he took part as an insurgent in an event commemorating the revolution of 1956. Now he participated in a WW2 commemorative tour. There was a fair amount of wreath laying involved but he greatly enjoyed the special mood and the uncommon scenery. They spent one night in a renovated mill.
Szomszédunk kezes libájának és kezes bárányának megsimogatása.
Caressing the neighbor’s goose and lamb.
A Nagyvásárcsarnok környékén tett várostörténeti séta. Lejuthattunk a csarnok pincerendszerébe is. Az egyik járat messzi a piactól a rakpartra vezetett ki.
A community stroll in the Great Market Hall of Budapest. We discovered the building, heard fascinating stories and even entered the “dungeons”. One of the tunnels leads to the pier on the bank of the Danube where they once unloaded the ships.
Egy másik városbarát társasággal pedig a pesti városfal maradványait jártuk be, régész vezetésével. Nem is hittem volna, hogy ilyen sok maradt meg a falból!
Another stroll. With the guidance of an archeologist we discovered the remnants of the medieval walls of Pest city. I would not have thought that so much is still visible.
A nagy gyerekek ismét megnyertek egy tanulmányi versenyt, aminek jutalma megint egy erdélyi tanulmányút lesz! A másik képen pedig a MÜPA egyik gyerekrendezvénye, ahol egy zeneművet dolgoztak fel.
Our older kids won a competition again. The prize was a journey to Transylvania. The young one participated in an interactive and playful analysis of a music piece.
IMG_1698 Új kép
Egy közönségtalálkozón közös képet készítettünk (és váltottunk pár szót) Fazekas Atillával, a legendás képregényrajzolóval, akinek műveit rongyosra olvastuk gyerekkorunkban, de a mi gyerekeink is szívesen nézegetik őket. Én csak most jöttem rá, hogy a művész Perseus kapitányt önmagáról mintázta!
Photo op with Atilla Fazekas, the legendary cartoonist. In the eighties he drew a number of half and totally illegal comics of Hollywood movies – commissioned by the state film agency (e.g. Star Wars, Ben Hur, Beverly Hills Cop etc.) but he also did Raiders of the Lost Ark in just four pages. Naturally, he also had his own stories – Captain Perseus the best of them. We liked his cartoons back then and our children like them now.

7 thoughts on “Otthonoktató hétköznapok (2016-17 tele) Homeschooling days in Hungary (2016-17 winter)

 1. Szia!

  Mostanában olvastam egy régi posztodat amiben írtad hogy a lányod lehet hogy magántanuló lesz. Ezek szerint sikerült? Hogy megy neki? Jobb neki így?
  Jövőre én is szeretnék magántanuló lenni (10.-es leszek) már szüleimmel is megbeszéltem, viszonylag jó tanuló vagyok viszont a matek fizika és a kémia nem az erősségem…lennének magámtanáraim viszont egy kicsit tartok attól hogy nem tudnám jól elsajátítani és nem sikerülne a vizsga. Nagyon nehezek a vizsgák és minden tantárgyból kell vizsgázni? Esetleg szóbeli is van?
  Még egy utolsó kérdésem lenne: ti hogyan osztjátok be a napot egy heten kb mennyit tanultok?
  Bocsánat hogy ilyen sok kérdést tettem fel csak még nagyon izgulok és remélem te tudsz segíteni nekem!:)
  Előre is köszönöm!

  • Kedves Viktória!
   A lányom magántanuló lett, és elégedett ezzel a státusszal.
   A matematika és a fizika ezek szerint az iskolában sem az erősséged, magántanárokra tehát iskolásként is szükséged van (lenne). Azt írod, amúgy jó tanuló vagy, nem hinném hát, hogy a reál tárgyak miatt tartanod kéne a magántanulástól, hisz okos lányként, tanári segítséggel biztos le tudsz majd vizsgázni.
   Elég sok a tantárgy gimnáziumban, de megfelelő időbeosztással nem lehet baj, csak arra kell figyelni, hogy ne csússz el az idővel.
   Lányom egyéni rendben vizsgázik, havonta egy tárgy egész éves anyagából – eddig nem volt probléma sem a vizsgával, sem a felkészüléssel.
   Hogy egy héten hány napot tanulunk…?
   Változó, hisz ha programunk van, akkor a tanulás “elmarad” (azért tettem zárójelbe, mert olyan nap nincs, hogy a gyerekeim ne tanulnának valamit, legfeljebb nem a klasszikus módon, tankönyvből tanulnak). A nagyok például most jöttek haza egy természetismeretei táborból, oda tankönyvet nem vittek, tehát a szó szoros értelmében nem tanultak, viszont egy csomó új dolog rájuk ragadt a szakmai gyakorlaton.
   Ha más programunk van, akkor is előfordul, hogy aznap nem kerül elő a tankönyv, viszont azokon a napokon, mikor itthon maradunk, azokon intenzíven tanulnak.
   Sok sikert kívánok a magántanulósághoz!

   • Köszönöm szépen a válaszodat sokat segítettél! Az időbeosztással nem lesz gond az mindig is az erősségem volt úgy hogy szerintem így hogy kapok segítséget nem lesz gond.:)

   • Mindenképp!:)
    Egy kérdésem megint lenne: lehet úgy csinálni a vizsgákat hogy havonta egy tantárgyból teszek csak vizsgát mint a lányod?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s