A matematika alapjai

Kisfiunk elsős, de a számokkal való barátkozást nem most kezdte.

Kezdetben csak a számjegyek kiolvasását tanulgattuk, kupakokból készített korongok segítségével. Régóta kérdezgette, hogy hogy kell kiolvasni a rendszámokat, árcédulákat, buszok számait.
   
Így meg könnyen meg tudta állapítani, hogy melyik szám páros, és melyik nem, illetve melyik a több, melyik a kevesebb. Egyszerűbb műveleteket is kirakott és elvégzett így.

Ezzel a módszerrel ment a kisebb számok összeadása, kivonása, de mikor át kellett lépni a tízest, akkor szükség volt valamilyen szemléletesebb eszközre.

Gondolkoztam, aztán eszembe jutott a tojástartó, ami tízesével csoportosítja a tojásokat. Mivel nem akartam, hogy a gyerek valóságos tojástartóval játsszon (a higiénia miatt), stilizáltam, vagyis kartonpapírból  vágtam le darabokat, és rajzoltam rájuk a tojások helyét. Hirtelen csaptam össze, nem lett túl szép, de a célnak tökéletesen megfelel: így a gyerek azonnal látja, mennyi híja van a tíznek, mikor lépi át a tízet, vagy a tízen felül még mennyi tojása van.

76 – ezt is könnyebben átláthatta ezzel a módszerrel

Később került a szemem elé ez a kép, ahol szintén a tojástartós módszert találták ki a gyerekek tanítására, csak ebben az afrikai iskolában színes kupakokat tesznek bele korongok helyett!

A tízes átlépés nem ördöngösség, egyszer kell megtanulni, aztán minden tízes átlépésre lehet alkalmazni.

Bár első osztály végére a 20-as számkörben kell számolni, mi nem álltunk meg a 20-nál, hiszen aki el tud számolni 20-ig, az 21-ig, 30-ig, 31-ig stb. is el tud számolni, és aki hozzá tud adni a 8-hoz 4-et, az a 18-hoz is hozzá tud adni 4-et; feltéve, hogy tudja: milyen sorrendben követik egymást a tízesek.

Mostanában már nem is mindig vesszük elő a tojástartót a számoláshoz, sokszor már enélkül is megy.

Érdekességként egy metszet a középkorból: számolóasztal korongokkal.

2 thoughts on “A matematika alapjai

  1. Hű, ez nagyon tetszik! Majd jövőre, ha nem megy valami a másodikos tananyagban, hozzád fordulok jó ötletekért 😉 (Mi már csak ismételünk április óta magántanulóként, mert az elsős tananyagot nagyjából megtanulta a fiam még bejárós iskolásként…. ) Szeretettel, Janka

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s