Konferencián voltunk

Részt vettünk a Családok Budapesti Világtalálkozóján.

Az első napon a legjobban várt előadás Zimbardo professzor felszólalása volt. A tudós nagyon idős már, de örömmel láttuk, hogy viszonylag jó erőben van – leszámítva azt, hogy bottal közlekedett. Az eltűnő férfiszerepekről és a fiatalokra leselkedő újfajta veszélyekről beszélt. Mivel néhány nappal ezelőtt volt szó itthon a híres börtön-kísérletéről, kapóra jött, hogy élőben is lássuk és halljuk az egyik leghíresebb élő pszichológust, ennek a kísérletnek az atyját.

Mivel nem akartuk zaklatni a professzort, csak így, lopva fényképeztük le őt

Sok emberrel ismerkedtünk meg; a kisfiam főleg afrikai küldöttekkel. Az első képen egy Burundiból érkezett, 8 gyermekes tiszteletessel van, a másikon egy fiatal misszionáriussal és munkatársával.

Nagyon tetszett a gyerekeknek a konferencia hangulata​

Mivel az előadások főleg angolul folytak, lehetett tolmácsgépet kölcsönözni. A bátrabbak (lányom) megpróbálkoztak azzal is, hogy egyszer-egyszer eredeti nyelven hallgassák az előadást.

Dekorációnak rengeteg gázos léggömb volt kitéve, amikből kisfiam kapott egy-egy fürtöt a szervezőktől (a végén annyit hozhatott el, amennyit csak akart). Óriási öröm volt neki a sok lufi birtoklása!

Az előadók és a résztvevők a világ minden tájáról érkeztek; voltak köztük politikusok (helyi és európai), civil szervezetek képviselői, jogászok, egyházi vezetők, oktatási és gyermekvédelmi szakértők, pszichológusok. A témák persze jórészt a családokhoz és a gyerekekhez kapcsolódtak; a politikusok a gyermek- és családbarát intézkedésekről beszéltek, a gyermekvédelmi szakemberek a fiatal nemzedéket veszélyeztető  irányzatokról (pornó, virtuális világ), aztán a közösségek és a család fontosságáról.

A rendezvényen megismerkedtünk olyan otthonoktatókkal is, akiket eddig csak a neten láttunk-hallottunk. Érdekes volt egyébként, hogy egy családkonferencián nem volt sok gyerek; ennek nyilván legfőbb oka az volt, hogy hétköznap a helyi gyerekek iskolában voltak, a küldöttek meg nyilván nem hozták el ilyen nagy útra a csemetéiket.

Minden résztvevő kapott egy ilyen reklámtáskát

Számunkra a legnagyobb nyeresége az volt a konferenciának, hogy a gyerekek rájöttek, mennyire elengedhetetlen a nyelvtudás! Ha valakinek eddig könyörögni kellett netán, hogy tanuljon szorgalmasabban angolul, az most egyszerre és magától felfogta: aki nem beszél nyelveket, az elveszett ember. Nem tud a neten bármit megkeresni, nem tud utazgatni, nem tud idegen nyelvű szakirodalmat olvasni, nem tud minimálisan sem elbeszélgetni egy külföldivel – ahogy ott járkáltunk, mindenki természetesnek vette például, hogy beszélünk angolul, és így is szólítottak meg minket.

Hálás vagyok tehát ezért a lökésért, több órányi prédikációt spóroltam meg magamnak vele!

A rendezvényen való részvétel ingyenes volt (és ellátás is járt napközben), csak az odaút került pénzbe, de igénybe vettük a nagycsaládos kedvezményt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s