Otthonoktató hétköznapok – Gödöllői Botanikus Kert

Ahogy minden gyerek levizsgázott,  bele is vetettük magunkat a munkába (legalábbis lányom), ezért az utunk Gödöllőre vezetett, ahol a gyerek hivatalos volt egy eseményre az egyetemen.

Nem mondom, hogy nem okozott nehézséget reggelre odaérni (hajnalban kellett hozzá kelnünk), de megoldottuk.

Míg a lányom a laborban okosodott, addig mi a fiúkkal az egyetem botanikus kertjét néztük meg. Kevesen tudják, hogy van ott ilyen, de remélem, e bejegyzés után többen felkeresik.

Az egyetem épülete monumentális és nagyon szép; 1924-ben épült a Premontrei rend számára. Előtte a rend jótevőjének, Kálmán hercegnek a lovasszobra – reggeli verőfényben

A kert nem nagy, és nincs benne órási diverzitás. Van egy kis tava, egy pálma- és egy üvegháza; van egy kis bambuszerdő, és van egy gabona- illetve gyógynövénykert része.

Kisfiam egy repcetábla előtt

Ottjártunkkor valószínűleg éves találkozót tartottak a szajkók; rengeteget láttunk, de sajnos nem engedték magukhoz közel a fényképészt

Mivel az ez előtti napokon mindenki vizsgázott, ráfért a gyerekekre a pihenés és a lazítás. Ahogy heverésztünk a gyönyörű időben a botanikus kert füvén vagy a fák alatt, és hallgattuk a madarak énekét, meg a méhecskék zümmögését… na, az felért egy stresszoldó kezeléssel. Szinte érezhető volt, ahogy megy ki a gyerekekből a feszültség, szemmel is látható volt a változás. A hajnali elinduláskor tapasztalt durcáskodás, nyűgösködés odalett, és még a viselkedésük is megváltozott pár óra múltán. Mindenkinek ajánlom, hogy  depresszió ellen, vagy csak úgy, lazításképpen, keressen fel egy szép kertet (akár ezt), és ne tegyen mást, csak adja át magát a gyönyörködésnek!​​

Az ország legöregebb vackorfája, ami alatt Erzsébet királyné is szívesen időzött. A másik képen a fiam kíváncsi a nevezetes fa történetére

 

A kaktuszház

A dézsákban egzotikus gyümölcsök (citrom, mandarin, kumquat) vannak

A gabonafajtákat is érdemes alaposan tanulmányozni. Ez a magas növény a rozs.

Van egy külön gyógynövény-ültetvény is, amit ajánlatos megnézni, hogy a gyerekek (meg persze a felnőttek) megtanulják felismerni a legfontosabb gyógy- és fűszernövényeket. Végre életben is láttunk macskagyökeret (valeriana néven fejfájás-csillapítót vonnak ki belőle): eddig csak könyvben olvastunk róla; többek között azt az érdekességet, ami a nevével kapcsolatos: a macskák megőrülnek az illatáért, annyira szeretik. Kíváncsi voltam, hogy milyen lehet, és elmondhatom, hogy rendkívül különleges de kellemes az illata.

A kert egyik szorgos munkása

Bambusz

​​

A kert tavacskája; a medence falánál hemzsegtek az ebihalak, és egyéb vízi állatok

Ez már nem a Botanikus kert, hanem a közelében lévő, jól elrejtett kis erdei temető. Itt nyugszanak a premontrei rend elhunyt elöljárói, valamint néhány katona, akik a második világháborúban estek el.

Otthonoktató szempontból is hasznos volt a nap. Volt környezetismeret: megcsodáltuk a kert növényit, állatait. Lányomnak meg egyenesen intenzív biológia-óra volt a labormunka és a terepgyakorlat. A kicsi gyakorolta az olvasást, hiszen ő maga, saját kíváncsiságától vezérelve olvasta le a növények neveit a kis táblákról, de a vadkörtefa ismertető tábláján is egyedül rágta keresztül magát. Úgy érzem, ezek a szövegek sokkal életszerűbbek és hasznosabbak voltak, mint a tankönyvben található olvasmányok. Történelemórát is tartottunk, hiszen Gödöllőn nem lehet nem beszélni a Grassalkovich családról és Erzsébet királynéról. Összeszedtem gondolatban minden addigi olvasmány-élményemet, és a fűben heverészve különböző történetekkel szórakoztattam a gyerekeket. Elmeséltem például, hogy a királyi pár a koronázásra  100.000 aranyat kapott a magyar nemzettől, amit – nyilván a jólelkű Erzsébet nyomására – a szabadságharcban megrokkant honvédeknek illetve az elesettek özvegyeinek és árváinak megsegítésére ajánlottak fel.

Épp fényképeztem a gyereket az árkád alatt, mikor valakik beleléptek a képbe. És kik voltak? A nagyobb gyerekek – lányunk végzett, az öccse pedig elé ment. Ezután már csak a fagylaltozás maradt hátra, és a hosszú hazaút.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s