Látogatás egy barlanglakásban

Kevesen tudják, hogy van Budafokon egy nagyon különleges múzeum, a Barlanglakás Emlékmúzeum, amely csak előzetes bejelentkezés után látogatható. A megadott számon egy nagyon kedves úrral beszéltem, akivel rövid egyeztetés után meg is állapodtunk egy időpontban – kifejezetten a mi kedvükért jött a helyszínre.

Budafok (korábbi nevén: Promontorium) népe évszázadok óta a szőlőtermesztéssel foglalkozott, amihez kapóra jött, hogy könnyen pincéket tudtak vájni a puha mészkőbe. Amikor a XX. század elején a filoxérajárvány véget vetett a szőlészetnek, a megüresedett pincéket (vagy más vájatokat) a helyi szegény emberek kezdték el lakás céljára használni. Több száz ilyen barlanglakás létezett az 1900-as években (pontos megnevezése mélyudvaros lakóház), amikből folyamatosan igyekeztek kipaterolni a lakókat, mert nagyon rossz fényt vetett a mindenkori kormányra, hogy Magyarországon “barlangokban él a lakosság”. Mikor sikerült mindenkit megfelelő lakáshoz juttatni, a pincéket – egy kivételével – betemették.

Az utolsó barlanglakó, özvegy Tóth Győzőné az 1960-as években halt meg; a múzeumként funkcionáló barlanggóc az ő tulajdona volt egykor.

A lakásokban (erre a mély udvarra két lakás nyílik; egyik Tóthnéé, a másik az albérlőé) érintetlenül hagyták a néni bútorait, holmiját; úgy néznek ki a helységek, mintha a gazda csak kiszaladt volna valamiért az udvarra.

A helységek berendezése arról tanúskodik, hogy a lakók szegény emberek voltak – ha jómódúak lettek volna, nyilván nem barlangban húzzák meg magukat.

Megindító belepillantani ezeknek az embereknek az életébe, és látni, hogy – noha ők már rég meghaltak – szegényes használati tárgyaik és bútoraik még (szinte) azon a helyen állnak, ahová ők annak idején letették.

 

A múzeum lelkes gondnoka nemcsak karban tartja, hanem gazdagítja is a gyűjteményt különféle tárgyakkal. Ebben a helységben különböző, mára már eltűnt mesterségek kellékeit gyűjtik.

Óriási az anyag, és a gyerekeknek rendkívül érdekes volt találgatni, hogy melyik tárgyat mire használhatták. Petróleumlámpa, csákány, tejeskanna, csigacsináló, tésztaszűrő, csirkeitató, mérleg, dagasztóteknő, satu, kaptafa, demizson, mozsár – a ritkán látott tárgyak neveit is tanulgatták.

Hálásan köszönjük a muzeológus úrnak, hogy ilyen lelkiismeretesen végigvezetett minket birodalmán!
Látogassatok el Ti is ebbe a különleges múzeumba! (A belépés ingyenes.)

http://22.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/kultura-szorakozas/barlanglakas-emlekmuzeum

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s