Te fizetnél azért, hogy reklámújságot olvass?

Régi munkahelyemen az egyik kolléga szenvedélyesen gyűjtötte az áruházláncok reklámújságait, és átrágta magát rajtuk, hogy hol olcsóbb a vécéillatosító. Nekem is állandóan kínálgatta ezeket a papírokat, és hiába mondtam, hogy nem érdekel, én másféle irodalmat olvasok, mindig letette az asztalom szélére őket.

Ez a férfi tehát szerette ezeket a reklámkiadványokat, de nem hiszem, hogy fizetett volna értük, magamról meg végképp nem tudtam elképzelni, hogy ilyenekért pénzt adjak.

Pedig adtam pénzt érte – igaz, kissé igényesebb volt az újság kivitelezése, mint a hipermarket kiadványáé.

Valamelyik nap ugyanis vettem egy lakberendezési újságot, és ahogy lapozgattam, rájöttem, hogy ez nem más, mint tömény reklám igényes kivitelben, fényes, szép papírra nyomtatva.

Nemcsak a egész vagy fél oldalas hirdetésekre gondolok, hanem a bújtatottakra is. A magazinnak sikerült reklámot belevinni még a konyha és a szakértő válaszol rovatba is, és a hasznos tárgyak ajánlója, illetve a  dizájnerek bemutatása is gyanús volt, hiszen – mindkét esetben megjelölték a tárgyak, bemutatótermek feltalálási helyét .

Az otthonokról szóló cikkek is reklámcélokat szolgálhattak, hiszen a berendezési tárgyak mellé odaírták, hogy melyik hol kapható, és mennyibe kerülnek – megfordulhat tehát az ember fejében, hogy ezek a holmik nem feltétlenül azért vannak ott, mert annyira illenek az adott lakás hangulatához, hanem azért, mert a forgalmazójuk kifizette az újságnak a reklámhelyet.

Az egész újságban két cikk volt csak, ami önmagáért volt jelen (egyik egy híres műemlékről, a másik egy távoli országban lévő házról szólt – mindkettő külföldi lapból lett átvéve), és nem utaltak benne semmilyen szolgáltatásra, vagy termékre.

Ja, volt még vagy két reklámmentes oldal: a tartalomjegyzék, az impresszum, az olvasói levelek, és a főszerkesztő beköszöntője – de ez azért kevéske valódi tartalom egy ilyen vaskos újság esetében.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s