Otthonoktató hétköznapok (2017 nyár)

2017 nyarának programjai: ahogy mi szigeteljük el a gyerekeket.

Múzeumok Majálisa Budapesten, a Múzeumkertben. Ingyenes rendezvény volt, amin az ország múzeumai mutatkoztak be. Ki-ki a profiljába illeszkedő játékokkal, feladatokkal kedveskedett a gyerekeknek. Ez a Visegrádi Palotamúzeum standja.

Egy érdekesség: az Adózástörténeti Múzeum is jelen volt. Ott vajon mi volt a gyerekfoglalkoztatás…? Adóbevallást kellett kitölteni kreatívan, játékos formában?​​

Fegyverbemutató: egy muskéta és egy Mannlicher a fiam kezében.

Aztán voltunk a MÜPÁ-ban, egy gyermektáncházban. Agócs Gergely néprajzkutató mesét rögtönzött a gyerekeknek, amin mi, felnőttek jobban nevettünk, mint a gyerekek. A táncház után elcsíptünk egy koncertet is. A kisfiam komponálni is tudott egy kicsit az orgonán. (Minden program ingyenes volt.)

​Expedíciót szerveztünk az ártérre. Igyekeztünk feltérképezni a tájat, én legfőképpen igyekeztem megjegyezni az utat, amin odafele mentünk. 

 Szomszédunk elutazott, és ezalatt lefialt a macskája. Nekünk jutott az a megtisztelő feladat, hogy gondoskodhattunk az anyáról (de főleg simogattuk a kölykeit):​

A vizes világbajnokság toronyugró számának megtekintése a túlsó partról. Szerintem a toronyugrók nagyon vakmerő emberek.

Barátokkal voltunk a Budafoki Barlanglakás Emlékmúzeumban (erről készítettem egy külön bejegyzést). Ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el oda (ingyenes).

És voltunk a Gödöllői Botanikus Kertben is (erről is volt külön bejegyzés).

Ismerkedés a 3D nyomtatással, és egy rögtönzött workshop a gyerekeknek:

Városi pancsolás a kánikulában a többi hűsölni vágyó gyerekkel. Ezek mind olyan gyerekek, akik véletlenül arra jártak, és meglátták, milyen élénk fürdőélet van a tér kellős közepén. A rutinos szülőknél volt száraz ruha.

A Tiszavirág Fesztivál reggele és estéje Szolnokon:​

 

A kérészek rajzásáról pont lemaradtunk, pedig sűrűn kilátogattunk a folyópartra. Csak ezt az egy állatot láttuk, de sajnos ebben se volt már élet:

Megint elutaztunk a kertbe, leszedni a gyümölcsöt. Gyönyörű napokat töltöttünk “szülőfalumban”, meglátogattuk a még élő rokonokat is.  ​​

A kisebbik fiam, amikor megunta a munkát, lófrált a kertek alatt, és öszebarátkozott a kertünk végében lakó nyúllal, meg sünnel. A nyulas kép tavalyi; az idén olyan gyorsan iszkolt (ő, vagy egy leszármazottja), hogy nem érkeztem elővenni a gépet.

A Könyvhéten láttuk Csukás Istvánt dedikálni! Be is álltunk volna hozzá a várakozók közé, de sajnos ment a vonatunk, és nem volt időnk végigállni a sort.

A nagy gyerekek a Garancsi-tó partján látták azt a bódét, amiben az Üvegtigris c. film játszódik, és találkoztak a magyar fociválogatottal is. Itt Dzsudzsák Balázzsal vannak:

Ismét elmentünk egy hajókirándulásra Budapesten. A járdától a hajóig vezető híd olyan meredek és csúszós volt (ez a képről nem látszik), hogy a szintén akkor kiránduló német nyugdíjas hölgyek csak belénk kapaszkodva tudtak lejutni a mólóhoz.

​Ügyintézés a Józsefvárosban, ahol véletlenül bukkantunk a Pál utcai fiúk szobrára. Aztán egy füst alatt felkerestük a Grund nevű játszóteret is. ​​

Csodáltuk az épített örökséget: ez a Földművelésügyi Minisztérium árkádsora. Míg várakoztunk Apára, addig végigolvastuk az összes miniszter és tudós nevét, akiknek szobrot állítottak. 

Az idén csak a nagyfiam volt táborban, és ő is csak egyben:

Cukrászati kutatások: az isler, vagy a fatörzs a finomabb?

Többször voltunk otthonoktató találkozón; ezeken az alkalmakon készültek a követlező képek. Az egyik kisfiú kifogott a tóból egy mocsári teknőst, a másikon meg azt nézik a gyerekek, ahogy a teknős iszkol vissza a helyére.​

A lányom közeli ismeretségbe próbált kerülni egy kócsaggal:

Itt pedig felnőttek és gyerekek boldog tutajozása látható:

Ismerkedés a közlekedési eszközökkel: a Reptárban, illetve a repülőtéren:​

Kisfiammal részt vettünk két zarándoklaton is (ezekről lesz egy külön bejegyzés).

Most nézem csak, az összeállítás végén, hogy a nagy gyerekeim alig szerepelnek a képeken. Ez azért lehet, mert egyre több saját programjuk van (amikre én természetesen nem vagyok meghívva, és fényképet se kapok ezekről), másrészt egyre kevésbé szeretik magukat viszontlátni a blogban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s