Kézművészeti alkotások – papírmasé madárszobrok

Elhatároztam, hogy ezután hetente egyszer, a hét vége felé, olyan bejegyzéseket teszek fel, amikben ügyeskedünk; tehát valamilyen kreatív, kézműves ötletet valósítunk meg.

Igyekszem majd valóban hasznos dolgokat előállítani, engem ugyanis a hideg lel, mikor kreativitás címén jórészt rózsaszínre festett konzervdobozból meg vécépapírgurigából készített tárolókat látok.

Első munkám a papírmaséból készült; madarakat csináltam.

Már rég fontolgattam, hogy szobrászkodásba kezdek, és mivel amúgy is be volt kavarva egy csomó tapétaragsztó (jó hígra), úgy gondoltam, hogy itt az idő a papírmaséhoz.

Először drótból készítettem el a madár lábait:

Aztán egy bulvárlap kitépett lapjaiból hosszúkás papírgalacsint készíetettem, és rögzítettem a lábakra, ez adta a test körülbelüli formáját.

Ezután elkezdtem felvinni a rétegeket a testre. Az újságpapírból hosszabb-rövidebb fecniket téptem, bekentem őket vastagon ragasztóval. Ahol gömbölyűbbnek kellett lennie, pl. a madár begyénél, oda sok réteget vittem fel. Maga a test is formálható amíg vizes rajta a papír – nyugodtan lehet tehát nyomkodni, igazítani.

Közben a felvitt rétegektől (de főleg a vizes alapú ragasztó súlyától) a madár el-elbillent. Ez nem probléma, mert pár órás száradás után jelentős mennyiséget veszített a súlyából, és lehetett folytatni a munkát. A végleges súly eléréséhez, vagyis a száradáshoz kellett vagy két nap; ekkorra a szobor pihekönnyű lett, és beton keménységű.

 Másodjára alkottam egy kakast is:Harmadik szobrom pedig egy veréb lett. Ezzel nagyon megkínlódtam, mert nehezen tudtam beállítani a lábait, ugyanis túlságosan hátra helyeztem őket, ezért a fej és a begy súlya állandóan előrehúzta (plusz rétegeket kellett felvinnem a farka alá, hogy kiegyenlítődjön a súly).

Ezeket a madarakat én alkottam, ez kisfiamnak túl bonyolult lett volna, ő a szobrok lefestésében segített.

Férjem szerint abszolút újrahasznosítás, amit csináltam, hiszen hulladékból (újságokból) állítottam elő valami esztétikusat.

Az anyagköltség csekély, nekünk volt itthon tapétaragasztónk, és újságpapírunk is, és egy kis maradék drótot is találtam. (Jó tanács: ha lehet, ne fényes papírból csináljátok a külső réteget, mert azt nehezebb lefesteni.)

És itt vannak a madarak a festés után (a kakas farktollára már nem jutott tempera):

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s