Elegancia régen és most

Ahogy öregszem, egyre több olyan mondat hagyja el a számat, amit akár a nagymamám is mondhatna. Mama gyakran hangoztatja, hogy “…rígen bezzeg fel tudtak őtözni a nípek, nem olyan hülye ruhákba jártak, mint most e’!”

Valóban, manapság mintha eltűnt volna az elegancia és a tartás a hétköznapokból és az ünnepekből, és az emberek egy részének kinézetét áthatja valami globális igénytelenség.

Ezt szemléltetendő készítettem egy kis összeállítást.

​Divatosan öltözött fiatalember régen és most:​

Régen a férfiruhát öltő Marlene Dietrich-en botránkoztak meg az emberek, manapság meg a nyers húscafatokat viselő Lady Gaga feszegeti a határokat.​ Óriási a különbség!

Amit az elegáns megjelenésről gondoltak régen (Audrey Hepburn), és amit most gondolnak (Rihanna): ​​​

Nyaraló brit társaság egykor:

… és napjainkban:

Ismert művészek (Cary Grant és Johnny Depp) a rajongóikkal találkoznak (és tisztelik meg őket az alkalmi öltözettel):

Lányok utcai viseletben. Noha a rövidnadrág hasonló, a modern lányok nekem slamposnak tűnnek (mintha épp most jöttek volna ki a zuhanyozóból). ​

   

Híresség hétköznapi helyzetben. Roger Moore és Ben Affleck (ülepe). Valamikor elképzelhetetlen lett volna, hogy egy sztár csupasz feneke (egy része) látható legyen.​

És ami nem változott:

munkanélküli család fia a 40-es években, és jómódú, divatos fiatalember napjainkban. A szakadt nadrág ma is kedvelt ruhadarab.

 

2 thoughts on “Elegancia régen és most

 1. A “Divatosan öltözött fiatalember régen és most:” és a “Nyaraló brit társaság egykor és napjainkban” képek korosztályai nagyon nem ugyanazok. A régi képeken idősebbek vannak, a maiakon fiatalabbak. A fiatalok még ki akarnak tűnni, feszegetni a határokat. Gondolj csak Woodstock majd’ 50 évvel ezelőtti hippijeire ( https://www.demilked.com/crazy-things-woodstock-festival-photography/ ), vagy a 40 évvel ezelőtti csövesekre ( http://www.c3.hu/~torokfurdo/kresalek.htm ) vagy a punkokra, emosokra. Nem vagyunk egyformák, a fiatalok is keresgélik a saját stílusukat, de eleinte még meg akarnak felelni a kortársi csoportnak. Amint munkahelyük, családjuk lesz, változik az ízlés, a cél is, és “rendezettebb” lesz a külső.

  Nem hiszem, hogy egy strandolás kapcsán beszélhetünk “eleganciáról”.

  Az meg, hogy a színészek/sztárok hogy öltöznek… Sokkal több van belőlük, mint régen volt, egy részük ki akar tűnni, másik részük egy stílust vesz fel, ami utána fémjelzi őt (pl “rosszfiú”).

  Marlene Dietrich-en is megbotránkoztak a maga idejében, akkor is születhetett ilyen újságcikk, hogy “bezzeg a némafilmek korában még tisztességesen öltözködtek a nők, ma meg már mindent megengednek maguknak”.

  Van mellettünk egy középiskola. Jár oda egy fiú: hosszú, fekete ballon kabátban, fekete Lenin-sapkában, 1-2 vékony, hosszú hajfonattal, fekete bakancsban, zsebórával. Feltűnő jelenség. És mosolyogva dobja vissza az ovisoknak a kerítésen kipattanó labdát. A külső nem minden…

  • Ez egy alapos hozzászólás volt, köszönöm!
   A divatos fiatalemberekkel kapcsolatban: nem tudhatjuk, hogy az elegáns fiú hány éves, de hidd el, meglehet, hogy gimnazista korú. Felmenőim fiatalkori képeit nézegetve arra jövök rá, hogy a konszolidált viselet öregítheti az embert. (De pár bejegyzéssel ezelőtt, mikor girardi kalapot csináltam a fiamnak, akkor feltettem egy kisfiú képét, aki kalapban, nyakkendőben van – a gyerekek is alkalmi ruhákba öltöztek tehát.)
   A nyaraló britek valóban idősebbek (a kép egy Agatha Christie regény filmváltozatából való, tehát illusztráció, de elhiszem a jelemeztervezőnek, hogy ilyen elegánsan nyaraltak akkoriban az angolok), míg a spanyol tengerpartot végigzüllő turisták huszonévesek. Ennek ellenére kétlem, hogy 70 évvel ezelőtt meg tudták volna csinálni a magukat kereső angol fiatalok azokat a botrányokat, amiket most elkövetnek.
   Nekem Johnny Depp-pel nincs bajom, be is jön ez a rosszfiú stílusa, és nyilván a rajongói sem szeretik őt kevésbé amiatt, hogy topis holmikban ment el arra a nem tudom milyen rendezvényre. Csak megjegyeztem, hogy nem épp alkalmi a megjelenése, főleg nem a híresen elegáns Cary Granthez képest (de J.D.-et ez valószínleg cseppet sem érdekli).
   Marlene Dietrich tabudöntögetése felett is eljárt az idő, és én is gyanítom, hogy majd az utánunk jövő nemzedék ugyanígy fog sopánkodni, hogy “ezek a mai fiatalok”, de nekem Lady Gaga nyershúscafat ruhája értelmezhetetlen – de biztos nem zavarja, hogy valakik felháborodtak miatta.
   A külső valóban nem minden, de remélem, nem is volt az a kicsengése a bejegyzésemnek, hogy mindenki tróger, aki nem öltönyben vagy kosztümben éli az életét, inkább arra akartam kihegyezni, hogy változik a világ folyamatosan.
   A strandolásról hol írtam…?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s