Filmajánló

Többször írtam már, hogy nekünk nincs tévénk, ezért esténként filmnézéssel, felolvasással, beszélgetéssel ütjük el az időt.

Most azokat a filmeket szedtem össze, amik nekünk tetszettek. Főleg régi darabok kerültek fel erre a listára.

Pokoli torony

Gyerekkorunk nagy sztárjai próbálják megmenteni a kigyulladt toronyházban rekedt embereket. Hiába a 70-es években készült, nem tűnt avíttnak, izgalmas volt és pörgős.

Erin Brockovich

Az egyik legjobb film, amit mostanában láttunk. Erin, a nehéz anyagi helyzetben lévő, gyerekeit egyedül nevelő, nyers modorú fiatal anya érdekes jogi esetre bukkan az ügyvédi irodában, ahol dolgozik. Elkezdi felgöngyölíteni, és kibontakozik előtte egy gyalázatos és szövevényes ügy: egy helyi cég gátlástalanul szennyezi a városka ivóvizét, melynek nyomában sorra betegszenek meg az emberek. Kitartó nyomozás és heroikus küzdelem után sikerül perre vinni a dolgot, és Erin a munkaadójával, az ügyvéddel együtt óriási kártérítést harcol ki. A film megtörtént eseményeken alapul.

Lenni vagy nem lenni

Mel Brooks vicces és fordulatos filmje. A második világháború idején a varsói színházigazgató – felesége és a társulat segítségével – megpróbálja lebuktatni az áruló professzort, aki az ellenállást igyekszik felszámolni. Közben meg kell küzdeniük a színházat elfoglaló németekkel is, aztán pedig el kell hagyniuk Lengyelországot – a pincében rejtegetett üldözöttekkel együtt. Lengyel Menyhért műve alapján készült.

Egy ártatlan ember

Nem ez a legismertebb filmje Tom Selleck-nek, de szerintünk az egyik legjobb. Arról szól, hogy korrupt, kábítószerrel kereskedő rendőrök ártatlanul börtönbe juttatják a főhőst. A férfinak a börtönben alkalmazkodnia kell az ott uralkodó farkastörvényekhez. Mivel rendszeresen belekötött a börtön alfahímje, barátai azt tanácsolják neki, hogy küzdjön meg az ellenségével, azaz ölje meg. Ha nem gyilkol, akkor őt ölik meg – ez ilyen egyszerű. A főszereplő végez ellenfelével, és innentől kezdve tekintélye lesz a börtönben, és senki nem meri háborgatni. A film végére kiszabadul, és a korrupt rendőröket is lebuktatja.

Aranyoskám

Dustin Hoffman egy mellőzött színészt alakít, aki régóta vár a nagy kiugrásra. Mivel sehogy sem tud normális szerepet kapni, elhatározza, hogy ha férfiként nem tudott sikeres lenni, megpróbálja máshogy. Parókában és női ruhában, nővé átalakulva azonnal alkalmazzák egy szappanoperában. Egyre többet keres, egyre népszerűbb a nézők körében, de közben szerelmes lesz a kolléganőjébe, és már szeretne szabadulni a női szereptől. Szerelme apja meg őbele (a vélt nőbe) szeret bele, ami sok vicces jelenet alapja a filmben. Dustin Hoffman végül élő adásban vallja be, hogy ő férfi – ezzel ugyan örökre kiírja magát a szappanoperából, de elnyeri a szerelmet.

3 férfi és egy bébi

Mindig mulatságos, ha férfiak ügyetlenkednek egy kisbaba körül; ennek a filmnek is ez adja a komikumát. 3 agglegény bérel közösen egy tetőtéri lakást. Egyikük, a Tom Selleck által játszott mérnök a reggeli futásból hazatérve egy csecsemőt talál a küszöbön. Ő és másik lakótársa csak nagy nehezen bogozzák ki, hogy a kislány harmadik barátjuké, a színészé, aki most egy távoli helyen forgat. Sok kaland után előkerül a baba anyja is (egy színésznő, aki nem tudja fenntartani magát a kisbaba mellett), összeköltöznek a nagy lakásban, és élnek boldogan. (A folytatásban Tom Selleck karaktere feleségül veszi a kislány anyját – mert kiderül ám, hogy ezek ketten titokban szerelemesek lettek egymásba.)

12 dühös ember

Első látásra könnyű dolguk van az amerikai esküdteknek: egy apagyilkos fiú sorsáról kell dönteniük, aki ellen számos tanúvallomás és bizonyíték szól. A feszült, izgalamas film azt mutatja be, hogy egyetlen  – a vádlott bűnösségében nem teljesen biztos – esküdt hogyan tudja rávenni 11 társát arra, hogy gondolják át a döntésüket, mielőtt a fiatalembert gyilkosságért halálra ítéltetik.

A hal neve Wanda

Nagyon vicces film egy rablóbandáról, akik megpróbálják megtalálni a banda vezére által elrejtett gyémántokat.

Haver, haver

Walter Matthau egy mogorva bérgyilkost játszik, Jack Lemmon pedig egy barátságos, de kétségbeesett megcsalt férjet, aki épp öngyilkos akar lenni a bérgyilkos által bérelt szállodai szoba szomszédségában. Mivel a szerencsétlen ember veszélyezteti a bérgyilkos akciójának sikerét (egy koronatanút kell megölnie a a szállodával szemközti bíróság épülete előtt), Matthau kénytelen pátyolgatni Jack Lemmont, azt remélve, hogy így hamarabb megszabadul tőle. Nem így lesz, és a film végén az öngyilkos-jelölt segít a bérgyilkosnak elvégezni a feladatot.

Láttuk színházban is, de filmen mindannyiunknak jobban tetszett.

Van, aki forrón szereti

Ismét egy humoros film, amikor a férfiak női ruhába bújnak. Kalandos történet két állástalan zenészről, akiknek – egy gyilkosság szemtanúiként – gengszterek elől kell menekülniük, ezért egy női zenekarban vállalnak állást. Felejthetelen jelenet, ahogy Jack Lemmon – mint lány – alig tudja magát türtőztetni, mikor a sok hiányosan öltözött zenészhölgy bebújuk az ágyába bulizni.

A makrancos hölgy

Shakespeare klasszikusa kiváló színészekkel, gyönyörű zenével, és még szebb jelmezekkel, díszletekkel.

Pierre Richard filmjei (Félénk vagyok, de hódítani akarok és a Magas szőke férfi felemás cipőben)

Gyerekkorunk kedvenc filmjei voltak. Újra megnézve nekem már nem tetszettek annyira, mint régen, de egyszer meg lehetett nézni őket, és a gyerekek is sokat nevettek rajtuk.  A csetlő-botló, ügyefogyott, de szeretnivaló kisemberre a filmek végén mindig rátalál a boldogság.

Jean Marais filmjei (A púpos, Csoda a farkasokkal)

Szintén nagy kedvencek voltak annakidején. Most megnézve megállapítottuk, hogy szinte mind arra hivatott, hogy bemutassák: Jean Marais milyen utolérhetetlen elegancival tud kőfalra felmászni, lovagolni, vagy vívni úgy, hogy egyik karjára rá van csavarva a köpönyege.  Ennek ellenére jó időtöltés volt egy-egy ilyen szép kiálltású történelmi film megnézése.

A remény rabjai

Egy szép film a hitről és a kitartásról. Egy férfi 20 évet ül ártatlanul a börtönben kettős gyilkosságért. A film elszánt munkájáról (is) szól, amit a szabadulásért folytat.

Amerikába jöttem

Mese egy álruhás királyfiról, aki világgá megy, hogy megtalálja az igaz szerelmet.

Indul a bakterház

Nagy kedvenc volt egy időben, gondolom más családokban is az. Több mondata is gyakran használt szállóige itthon: “csúnya verekedést rendezek”, “ilyen rusnya csak a kalendáriumban van”, “boldogságos ifiasszonynak szólíttatja magát”, “ne sirasson édesanyám, ha meghalok”.

Abigél

Maga a történet nem mondható túl izgalmasnak és kalandosnak (egy nagylányt bead internátusba az édesapja, amit a lány nagyon utál), mégis, olyan jól megírt mű, és olyan jó film, hogy fel kellett vennem ebbe a listába. Érdekesség, hogy a múltkor Vácott járva észrevettük, hogy a Püspöki Palota egyik oldalépületének bejárata alakította a filmben a Matula bejáratát, azt meg már régebben felfedeztük egy budapesti rendházban járva, hogy bizony ott forgatták a Matula belső jeleneteit (semmit nem változott a helyszín a forgatás óta). Nekem általában könyvben jobban tetszenek a művek, mint megfilmesítve – ez alól kivétel az Abigél, mert ezt filmben is remeknek találtam.

És egy új film:

Vén rókák

Feldolgozása egy régi alkotásnak. Három öreg jóbarátról szól, akik különböző okok miatt komoly anyagi gondokkal küzdenek. Ezt úgy akarják megoldani, hogy bankrablásra adják a fejüket. A három idős ember még a bűnözésben is ügyetlen, és emberi, ám kellően ravaszak is. Vicces film, de a dolgok mélyére látva elgondolkodtató, és komoly igazságokat mondanak ki benne.

Figyelem: a kisgyerekeket megzavarhatja, hogy egy “nő” olykor férfihangon szólal meg a filmekben!

One thought on “Filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s