Akik mindig ellopják a show-t

Biztos Ti is ismertek olyan embereket, akik egy kisebb csoportban mindig (de mindig!) magukhoz ragadják a szót, és elárasztják mondanivalójukkal a többieket.

Ez annak kapcsán jutott eszembe, hogy a múltkor voltam egy közvéleménykutatáson, ahol egyik társunk még az eldöntendő kérdésre is hosszú szóvirágokkal felelt, ami sokszor nem is azzal volt kapcsolatos, amit a szociológus kérdezett. Az illető már az elején gyanús lehetett volna, mert hatalmas mappával érkezett, amit ki is tett az asztalra, és ha véletlenül nem ő beszélt, akkor az iratait rendezte.

Egy szakmai továbbképzésen pedig egy olyan emberrel hozott össze a balsors, aki szintén rengeteg érdektelen dolgot ránk zúdított (pl. a gyereke aranyköpéseit), az előadótól rabolva az értékes időt. Ezzel nemcsak idegesített minket (engem legalábbis), hanem hátrányt is okozott nekünk, hisz a fontos tudnivalók helyett az ő haszontalanságait kellett hallgatnunk.

Máskor meg egy guru-i ambciókkal rendelkező ismerősömmel történt meg, hogy volt olyan meggondolatlan, és meghívott a beszélgetős eseményére egy még nálánál is nagyobb gurut, aki kiütötte ismerősömet a nyeregből, és alig engedte őt szóhoz jutni.

Egy másik összejövetelen pedig az történt, hogy a bemutatkozó kör során az egyik résztvevő úgy magához ragadta a szót, hogy az alkalomra szánt 4 óra elrepült az ő életének kitárgyalásával, és még a bemutatkozó körnek sem értünk a végére, így én és egy másik résztvevő még a nevünket se tudtuk elmondani a többieknek – aktív társunk viszont a bonyolult házaséletének intim titkait is megosztotta velünk.

De olyan is megtörént már, hogy egy általam nagyon kedvelt kis közösség szétszéledt, amiben vastagon része volt annak is, hogy némely tagok nem tudtak lakatot tenni a szájukra, és mindig róluk szólt az összejövetel. Mikor az egyik közös program után azt vettem észre, hogy erős fejgörcsöm van, és már nem várom annyira a következő alkalmat, akkor kellett rádöbbennem, hogy baráti társaságunknak vége.

Több következtetést is levontam ezekből az esetekből:

  • Nekem ezután mindig gyanús, ha valaki hatamas dokumentációval jár-kel. Félő, hogy az iratokat be is fogja mutatni a többieknek, pedig nem biztos, hogy mindenkit érdekel az ő meddő levelezése a minisztériummal – még ha az ügy kapcsolódik is a témához. Hát még ha nem kapcsolódik…!

  • Ha valaki guru akar lenni, és egy vendége át tudja venni a hatalmat az eseményén, akkor az azt jelenti, hogy ő nem karizmatikus és nem elég érdekes ember, tehát alkalmatlan lesz gurunak. Ráadásul még csoportvezetőnek is csapnivaló, hiszen nem tudja uralni az eseményeket.

  • Tudnom kell nekem magamnak véget vetni mások agymenésének – önvédelmi okokból. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy én veszem át a hatalmat a csoportban, de szerintem ilyen eldurvult esetekben legalább valakinek fel kell tudnia szólalni, és jelezni akár a csoport vezetőjének, akár magának a show-tolvajnak, hogy elfajultak a dolgok.

  • Az önvédelem másik módszere lehet az, hogy ilyenkor egyszerűen felállok, és elhagyom a helységet. Nem szabadna hogy az érdekeljen: mit szólnak  majd a többiek, ha én ilyen udvariatlan dolgot teszek. Szerintem inkább az az udvariatlan, aki nem veszi észre, hogy túlságosan előtérbe helyezte magát a többiekhez képest, és – képletesen – eltaposta őket.

    Én igazán empatikus ember vagyok, és sokszor előfordul(t), hogy meghallgatom ismerősök vagy ismeretlenek panaszkodásait, de megint csak eljutottam oda (ahová már egy éve is, ebben az írásban), hogy mikor valaki órákon át meséli az öngyilkossági kísérleteinek bonyolult történetét, miközben ő épp, hogy csak a nevemet tudja, akkor megálljt kell, hogy parancsoljak.

    Abba a korba értem, hogy felfogjam: az élet túl rövid ahhoz, hogy ilyesmikre pazaroljam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s