Élet internet nélkül?

Valaki azt mondta nekem, hogy a mai világban elveszett ember az, aki nem használja az internetet.

Igazat kell, hogy adjak neki.

Mi mindenre használják az emberek a netet? És a mi családunk mire használja?

 • először is: a netnek köszönhető, hogy blogolhatok, és Ti tudjátok olvasni ezt a bejegyzést

 • mi az interneten (Fb, blogok, tematikus csoportok, Instagram) keresztül rengeteg emberrel ismerkedtünk meg, köztük olyanokkal is, akikkel életben még soha nem találkoztunk, de úgy érezzük, jó barátság alakult ki köztünk. Természetesen olyan netes ismerősök is vannak, akikkel személyesen is összefutottunk, sőt, barátok lettünk. 20 éve nehezen lehetett volna megvalósítani, hogy naprakész kapcsolatban legyen az ember a világ másik táján lakókkal. Most meg nem került 10 percembe se, hogy egy kérdésemre választ kapjak: elég volt csak feltennem a kérdést egy több tízezer taggal rendelkező nemzetközi csoportban, és hamarosan jött is a felelet (mik az otthonoktatással kapcsolatos szabályok egy távoli kis országban).

 • mi nem veszünk újságokat és nem nézünk tévét, így tájékozódni is az interneten szoktunk

 • a tanuláshoz egyik legfontosabb forrásunk az internet: kész tananyagokat és online tanfolyamokat töltünk le, ismeretterjesztő műsorokat nézünk, információkat gyűjtünk a tanulnivalóhoz, lányunk online egyetemi anyagokat tanul (most a Harvard-on hallgat neurobiológiát)*, a fiúk netről letöltött kurzus segítségével tanulnak angolul, de nagyobb gyerekeink vettek már szkájpos németórákat, és amerikai fiatalokkal is szoktak angolul beszélgetni szkájpon, nyelvgyakorlás végett (most ausztrál kapcsolatot keresek, hogy a gyerekek azt a kiejtést is szokják). Hamarosan spanyolt is kezdünk tanulni anyanyelvi tanártól, szintén szkájpon, én meg netes oktatóvideó segítségével tanultam meg paszománygombot (vagy mit) kötni

 • a neten vásárolunk is: színházjegyet, tanfolyamot, tárhelyet

 • munkáink egy része online felületen történik, főleg a Pinterest, az Instagram és a Fb segítségével

 • térképre sincs már szükségünk: mikor idegen városban voltunk, a Google térképén kerestünk kisfiamnak játszóteret a közelben, de az is előfordult, hogy egy kirándulást úgy terveztünk meg, hogy a Google segítségével virtuálisan bejártuk a kiszemelt területet, és előre tudtuk, hogy hol kell majd lefordulnunk jobbra

 • neten nézzük meg a közlekedési eszközök menetrendjét, és adott esetben jegyet is így foglalunk, sőt fizetni is így fizetünk

 • kisfiam a jutúbon hallgatja kedvenc zenéit. Ha CD-n kéne tárolnunk ezeket, szekrény nagyságú tárolóhely kéne hozzá

 • én sokat bújom a netet azért is, hogy különböző kulturális programokat keressek; van egy listám intézményekről, amik szoktak extra és ingyenes programokkal kedveskedni a rajongóknak.  A kiszemelt programokra regisztrálok is. Sok hírlevelet is kapok.

 • Van azért néhány tévéműsor, amiket meg szoktam nézni – tévé híján a számítógépen, a netről.

 • Rég eltettük a szótárainkat is, helyettük az online szótárakat használjuk. Gyorsabb is velük a munka, és persze nagy előny az, hogy a zsebünkben elfér. Gyakran használjuk a Google fordítót is.

 • a világhálót fogom felhasználni arra, hogy reklámozzam a hamarosan megjelenő könyvemet

Sokan vannak olyanok, akik azt sem tudják, mi az az internet (pl. nagymamám). Aki tudja is, hogy mi az (anyám) se használja úgy, ahogy kéne, hiszen anyu a múltkor képes volt azért felhívni lányomat, hogy nézze meg neki, mikor van a havi vásár a szomszéd városban (szegény, engem már nem mert emiatt keresni); miközben – elvileg – neki is van netes hozzáférése.

A fiatalabb korosztály se mindig naprakész. Barátnőm magánórákat ad, és jelentkezett nála egy anya, aki a gyerekét szerette volna taníttatni. Az üzlet nem jött létre, mert a család egy 20 km-re lévő faluban lakott, és nem tudták megoldani az odautazást a szülők munkaideje illetve a buszok menterendje miatt. Kérdeztem barátnőmet, hogy miért nem egyeztek meg szkájpos tanításban – kisebbek esetében még az is jobb, mint a semmilyen tanulás? Erre ő keserűen felnevetett: a szülők azt se tudják, mi az a szkájp, talán még internetjük sincs!

Szerintem a mai világban megengedhetetlen, hogy valaki ne használja legalább elemi szinten az internetet! Rengeteg lehetőségtől esik el net nélkül, és főképpen rengeteg lehetőségtől esik el a gyereke.

* Mielőtt valaki a fejemhez vágja megint, hogy “Ehhez az élethez rendkívüli anyagi körlmények kellenek.”, elmondom, hogy ezek a kurzusok bárki számára ingyenesen elérhetőek, aki érti az angol szakszöveget; fizetni csak akkor kell értük, ha az ember le akar vizsgázni, és bizonyítványt kér az egyetemtől. Igen, lehet online egyetemet végezni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s