Akik tankötelesek, mégse kell iskolába járniuk…

Képzeljétek el, hogy van egy sokgyerekes család, ahol a tárgyi feltételek teljesen alkalmatlanok kiskorúak nevelésére. A lakókörnyezet lepusztult, sivár, penészes, erősen megrongált állapotú, és jellemző az általános rendetlenség. A ház mögött található udvar tele van használt óvszerrel és cigarettacsikkel.
A kamrában lejárt és egérürülékkel szennyezett élelmiszer van.
A tanköteles gyerekek közül csak néhány jár iskolába, többségük messzire elkerüli azt, ehelyett a gyerekek délelőtt 10 órakor támolyognak elő az ágyaikból. A szomszédok is jó ideje panaszkodnak a gyerekek közösségellenes és összeférhetetlen viselkedésére, azt is sérelmezik, hogy a család gyerekei csoportosan, felfegyverkezve hajtanak végre rablásokat az ő kárukra.


A szülők semmit nem tesznek az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében, azt se tudják, hogy gyerekeik napközben hol tartózkodnak, és mivel töltik az idejüket. A kiskorúak számára nem gondoskodnak az ingergazdag környezetről, jövőbeni előmenetelükről, a magántanulót sem tanítják. A szülők nem tudnak és nem is akarnak hatni a gyerekekre annak érdekében, hogy látogassák az iskolát.
Ugye Ti is azt gondoljátok, hogy egy ilyen súlyosan elhanyagoló családból azonnal ki kell emelni a kiskorúakat? 
Bevallom, füllentettem.
Ezek a gyerekek nem családban élnek, hanem egy gyermekotthonban, a fentebb felsorolt áldatlan állapotokat
az Alapvető Jogok Biztosának munkatársai tárták fel 2019-ben, az Esze Tamás Gyermekotthonban.  E gyerekek megfelelő neveléséről maga az állam kezeskedik. Őket tehát már nem kell kiemelni a veszélyeztető családból; már ki lettek emelve – talán éppen iskolakerülés miatt. Ők már meg vannak védve, hála a rendszer éberségének.

A szülők a törvények értelmében kötelesek a gyermekeik taníttatásáról gondoskodni. Ha ezt elmulasztják, különböző módon bünteti őket az állam (családi pótlék megvonása, a gyerekek védelembe vétele, otthonban való elhelyezése, a szülők börtönnel való büntetése).
A törvény azonban csak a családban nevelkedő gyerekek esetében ilyen szigorú! A gyermekotthonban és nevelőszülőnél nevelkedők iskolai mulasztása nem jár ilyen következményekkel (1998. évi LXXXIV. tv. 15§ (2) alapján)!

Mit is tudna tenni az állam a fenti esetben? Kiemeli őket ebből a környezetből? A rendszer juttatta őket ide.
Mint látható, az állam csak addig aggódik a gyermekek jövőjéért, amíg azok a családban nevelődnek.

Ha az ő gondjaira vannak bízva, akkor elnéző a hibákkal.

 

A Biztos jelentése itt található:
http://www.ajbh.hu/documents/10180/2932608/Jelent%C3%A9s+az+Esze+Tam%C3%A1s+Gyermekotthon+m%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s%C3%A9r%C5%91l+276_2019/5f9dee7b-3f85-249a-b515-b9b3fd545a4c?version=1.0

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s